Segítség Irakban

Esély a maradásra és újrakezdésre

2014 óta keresztény és más kisebbségekhez tartozó családok százezrei kényszerültek elhagyni otthonukat szíriai és iraki területeken, az ISIS elől menekülve. Az Irakban kialakult humanitárius válság egyike a legösszetettebb és legmélyebb kríziseknek a világon. Mintegy 10 millió iraki, köztük 3,4 millió belső menekült szorul humanitárius segítségre 2016-ban.

Az elmúlt évben a Magyarországot is elérő migrációs hullám mindannyiunkhoz kézzelfogható közel hozta a háborús krízis következményeit: emberi sorsokat, történeteket. Kevesebb szó esett azonban azokról a családokról, akik a visszatérés reményében Észak Irakban és Kurdisztánban kerestek átmeneti menedéket. Csak Duhok tartományba több mint 450 ezer, Erbilbe 156 ezer, míg Sulaymaniyahba 100 ezer menekülő érkezett. A krízis az eddig ostrom alatt tartott városok felszabadulásával sem ér véget, sőt újabb hullámok indulnak el a lerombolt városokból.  

Segélyszervezetünk 2014 óta több alkalommal kapcsolódott be az Észak-Irakba érkező menekült családok támogatásába, élelmiszerrel és a hideg téli időszakok átvészeléshez szükséges eszközökkel.

2016-ban állandó humanitárius képviseletet nyitottunk Erbilben, hogy folyamatos helyszíni jelenléttel tudjuk segíteni a rászorulókat, bekapcsolódjunk nemzetközi szövetségünk, az ACT Alliance humanitárius tevékenységébe. A közeljövőben az Iszlám Állam ellen indult hadműveletek miatt Moszult várhatóan elhagyó tömegek elszállásolását, élelmezését, higiénés, valamint egészségügyi és pszicho-szociális ellátását kívánjuk segíteni. 

Összefogást hirdetünk, hogy az egyre mélyülő humanitárius válságban minél több családnak nyújthassunk segítséget a túléléshez és esélyt az újrakezdéshez. 

Iraki segélyprogramunkat online adományozással vagy banki átutalással a 11705008-20464565-os OTP számlaszámra, a közlemény rovatban "Irak" megjelöléssel lehet támogatni.

Minden kis segítségre szükség van!

Hírek

Hazatért Irakból Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki az Ökumenikus Segélyszervezet egyik alapító egyházának képviselőjeként megtekintette a magyar segélyszervezet helyszínen végzett munkáját is.
Riport Moszulból – az Ökumenikus Segélyszervezet helyi munkatársának beszámolója
Szétvert, felgyújtott templomok, romos épületek és bombacsapdák várják a visszatérőket a kiürült keresztény városokban.

Kiemelt cím

Segítség Irakban