Éves jelentés 2017

Segélyszervezetünk éves jelentése jóval több számunkra adminisztratív kötelességnél: fontos eleme működésünk átláthatóságának és lehetőséget ad arra is, visszatekintsünk az előző esztendőre.
  
2017-ben újabb, egri központtal bővült a segélyszervezet hazai intézményhálózata, és számos fejlesztés zajlott a már meglévő helyszíneken is. Regionális központjaink a helyi közösségek felé is egyre nyitottabban, egyre több szolgáltatással segítik a rászorulókat. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy tevékenységünket mindenhol az átmeneti segélyezésen túlmutató esélyteremtés határozza meg. 
 A Segélyszervezet Ukrajnában, Afganisztánban és Irakban zajló segélyprogramjai mára nemzetközi színtéren is komoly elismerést vívtak ki. Jelentőségét tekintve 2017-ben kiemelkedtek a iraki segélyprogramjaink, ahol a humanitárius gyorssegélyezésen túl megkezdődtek az újjáépítési és fejlesztési programok is, valódi esélyt kínálva a családoknak háború utáni hazatérésre és a helyben boldogulásra.      
A segélyszervezet iránti töretlen bizalmat nemcsak a veronai buszbalesett érintettjeiért indított összefogáskor, de hagyományossá vált adománygyűjtéseink esetén is érezhettük. 

Ehelyütt is köszönetet mondunk sokszínű partneri és adományozói közösségünknek, mely lehetőséget teremt, hogy évről évre többet segítsünk.   

Köszönjük!


Munkánk számokban


2017 dióhéjban


Hazai tevékenységünk - 2017

Segítség családoknak, gyermekeknek

Segítségnyújtás krízishelyzetbe került családoknak: A szervezetünkhöz érkező egyéni segélykérések kezelését 2017-ben is külön intézmény, az Országos Segélyközpont végezte. A központ 2017-ben 19 000 esetben tudott – jellemzően természetbeni – támogatást nyújtani, de munkatársaink további több tízezer kérelmezőt tájékoztattak arról, milyen támogatási formákat vehetnek igénybe az állami ellátórendszeren belül.

Gyermekek fejlesztése: A 2017-es évben is nagy hangsúlyt fektettünk a rászoruló gyermekek fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére: közel 1000 gyermek vesz részt rendszeresen fejlesztő programjainkon. Fejlesztő foglalkozások sokfélesége (lovasterápia, mozgásterápia, élményprogramok, korrepetálás, kreatív foglalkozások, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatások) és a személyre szabott fejlesztési tervek adnak esélyt a változásra. Két nyári tábort is szerveztünk rászoruló gyermekeknek, okostantermet és sószobát adtunk át, 1000 gyermek tanévkezdését segítettük tanszerekkel országszerte, újraindítottuk a Tanoda programot Olaszliszkán – csak néhány kiemelt projekt a 8 gyermekekkel foglalkozó központunk folyamatos tevékenységéből.

Kiút a szegénységből: Már 5 városban (Budapest, Kastélyosdombó, Miskolc, Orosháza, Szolnok) működtetünk átmeneti otthonokat lakhatásukat vesztett családok számára. Ezek az intézmények a családok együtt maradását szolgálják, és segítenek a továbblépésben is.

2017-ben tovább bővült modellprogramunk Kastélyosdombón: a speciális családok átmeneti otthonába költözők mezőgazdasági és állattenyésztési ismereteket sajátítanak el, majd az állami szociális ellátórendszer függőségéből kitörve, önálló új életet kezdhetnek a Segélyszervezet által biztosított sorsfordító házakban. 
2017-től kezdődően már sajtműhely is működik a központ mellett. A szociális gazdaság részeként működő sajtüzem munkahelyeket teremt, prémium termékei pedig piaci forgalomba kerülve járulnak hozzá a program fenntarthatóságához.

Részletesebb leírás a 2017-ben családoknak, gyermekeknek nyújtott segítségről.


Segítségnyújtás hajléktalanoknak

Szervezetünk 2017-ben 3 városban, Budapesten, Debrecenben és Gyulán működtetett hajléktalanokat segítő központokat. A melegedés, fürdés, étkezés lehetőségén túl intézményeink többet is nyújtottak: személyre szabott segítséget és tanácsadást az ügyintézésben, munkakeresésben; esélyt a társadalomba való beilleszkedéshez. Az utcai és kistérségi megkereső szolgálataink nemcsak az utcákon, de a tanyavilágban, vagy akár a város peremén sátorszerű tákolmányokban menedéket kereső embereknek is rendszeresen segítettek.

A mindennapi ételosztások során kiosztott közel 300 000 adag étel mellett több mint 10 000 adag meleg ételt adtunk a rászorulóknak rendkívüli, adventi ételosztásunkon.

Részeletesebb leírás a 2017-ben fedélnélkülieknek nyújtott segítségről.


Segítség szenvedélybetegeknek

Központjaink már az ország 5 pontján (Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kastélyosdombón és Szolnokon) nyújtottak átfogó segítséget szenvedélybetegeknek. Az esélyteremtés egy ritkán reflektorfénybe kerülő, de nagyon fontos területe, mikor abban nyújtunk segítséget, hogy valaki megszabaduljon szenvedélybetegségétől. 

Folytatódott és bővült Játék határokkal! programunk, melynek keretében játékos, de tartalmas formában hívjuk fel a fiatalok figyelmét a játékszenvedély veszélyeire Martfűn, Miskolcon, Olaszliszkán, Orosházán és Szolnokon - eddig több mint ezer diákot érve el az oktatási intézmények keretei között. A program új elemeként 7 városban hoztunk létre információs pontokat, melyek elsődleges célja a tájékoztatásnyújtás a szerencsejáték-függőségben érintettek számára.

Részletesebb leírás a 2017-ben szenvedélybetegeknek nyújtott segítségről. 


Segítségnyújtás bántalmazás áldozatainak

2017-ben kiemelt figyelmet fordítottunk a kapcsolati erőszak áldozataira. Az erőszak elől menekülő anyukáknak és gyermekeiknek menedéket adó Védett Házunk 52 családnak adott lakhatást és oltalmat, és három családok átmeneti otthonában, illetve két krízisközpontban is fogadtuk a bántalmazás miatt menekülő szülőket, gyermekeket. 
Az online segítségnyújtás is előtérbe került az év folyamán: meddigmehet.hu néven online tanácsadó szolgáltatást hoztunk létre. Az anonim oldalon a segélyszervezet szakértői válaszolják meg a beérkező üzeneteket.
A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezve folytattuk korábbi Vedd észre! országos kampányunkat, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek a bántalmazás jeleinek mihamarabbi felismerésében és, hogy tudják hová fordulhatnak segítségért.

Részletesebb leírás a 2017-ben bántalmazás áldozatinak nyújtott segítségről.


Nemzetközi tevékenységünk – 2017

2017-ben is több válságövezetben nyújtottunk segítséget: Észak-Irakban újabb helyi irodát nyitottunk, Kelet-Ukrajnában folytattuk korábban megkezdett programjainkat. Folytatódtak humanitárius és fejlesztési programjaink Kárpátalján, Erdélyben, valamint Afganisztánban is.

 

Már negyedik ízben hajtottunk végre jelentős élelmezési programot az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) révén. A nemzetközi akciónak köszönhetően eddig több mint 212 ezer embernek segítettünk a food for work (ételt a munkáért) konstrukció keretében.  

2017-ben is segítettük Erdélyben a marosvásárhelyi árva gyermekeket és a helyi idősek otthona lakóit. Az iskolakezdéskor 150 tanszercsomaggal támogattuk a rászoruló diákokat, míg adventkor karácsonyi tartósélelmiszer és ajándékcsomagokat vittünk a nélkülözőknek.

 

2016-ban nyitott erbili állandó képviseletünk folytatta működését. A humanitárius gyorssegélyezésen túl megkezdődtek az újjáépítési és fejlesztési programok is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával nagyszabású program indult el 2017 őszén. A 2 éves, 500 millió forintos segélyprogram fókuszában a visszatelepülők támogatása, a helyben boldogulás elősegítése áll. Ehhez Moszul közelében egy újabb, visszatelepülőket támogató központot is létrehoztunk. 

2014 óta több helyszínen is bekapcsolódtunk a belső menekültek ellátásába, eddig több mint 50 ezer belső menekültnek nyújtva kézzelfogható támogatást (élelmiszer- és higiéniás egységcsomagok, háztartási eszközök, babaápolási csomagok) Ukrajna 10 régiójában. A program eddig 543 települést ért el közvetlenül.  
Kárpátalján is folytattuk programunkat: kilátástalan körülmények között élő időseket támogattunk, valamint nehéz helyzetbe került többgyermekes családokat. Ez a támogatás jelentősen kibővült a Megyei Jogú Városok Szövetsége támogatásának köszönhetően: a 23 település összefogásának hála mintegy 100 millió forint gyűlt össze. Ebből tűzifát és tartós élelmiszert vásárolunk a magyar és ukrán rászorulóknak.  

Részletesebb leírás a 2017-es nemzetközi tevékenységünkről.


Társadalmi szolidaritás

 

A Segélyszervezet tevékenységéről adott folyamatos tájékoztatáson és az adományozóknak való visszacsatoláson túl 2017-ben három tervezett és három rendkívüli adománygyűjtést hirdettünk munkánk támogatására.
A hagyományos tanévkezdés előtti Iskolakezdés együtt! segélyakció, valamint az ország legnagyobb ünnepi összefogásává vált adventi szeretet.éhség. kampány mellett már negyedik alkalommal hirdetettük meg májusban a Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtést és programsorozatot.

A tervezett gyűjtések mellett a veronai buszbaleset, a kárpáraljai rászoruló idősek és családok, valamint az észak-iraki belső menekültek javára indítottunk rendkívüli társadalmi összefogást.
Az adománygyűjtéseken túl szemléletformáló, prevenciós céllal is indítottunk társadalmi célú kampányt: a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás megelőzésére nagy hangsúlyt helyezve, immár negyedik éve indítottunk Vedd észre! címmel országos kampányt, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb felismerjék az erőszak jeleit és tudják hová fordulhatnak segítségért. Ezenfelül Meddig mehet? címmel online anonim tanácsadó szolgálatunkra is igyekeztünk felhívni az ország figyelmét.


Önkéntesség

Az önkéntesség szervezetünk egyik alapértéke: 2017-ben közel 900 önkéntes segítette munkánkat, s több száz új önkéntes jelentkezett segélyszervezetünkhöz. 2017-ben is több alkalommal tartottak a szervezet szakemberei előadásokat, foglalkozásokat, szemléletformáló programokat oktatási intézményekben, vagy nyári táborokban, fesztiválokon. Több alkalommal gondoskodtunk a hozzánk jelentkező önkéntesek képzéséről, felkészítéséről. Az önkéntesek megtartása, elkötelezettségük növelése érdekében ezenfelül rendszeres találkozókat szerveztünk.


Pénzügyi adatok

Bevételek támogatott terület szerint (eFt)

Bevételek forrás szerint (eFt)

Kiadások forrás szerint (eFt)