Munkanélküliek

A szegénység elleni küzdelem leghatékonyabb eszközének a munkaerő-piaci programokat tartjuk. Nemcsak az álláskeresésben segítjük a munkanélkülieket, hanem arra is felkészítjük őket, hogy élni tudjanak a lehetőségekkel a munka világában. 

Tevékenység 

Az 1990-es évek közepe óta foglalkozunk a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyeinek javításával. Személyre szabott tanácsadással, a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összekapcsolásával nyújtunk támogatást az arra rászorulóknak. 
 
2009-ben a globális válságra reagálva egyedülálló foglalkoztatási programot indítottunk el. Ennek sajátossága, hogy munkatársaink egyéni fejlesztési terv alapján, személyre szabott tanácsadással segítenek a Budapesten és környékén élő hátrányos helyzetű fiataloknak. A részt vevő fiatalok összetett munkaerőpiaci fejlesztő tréningeken, valamint szakmai képzéseken vehetnek részt. A program Magyarországon egyedülálló módon, mentorálás keretében végigkíséri a fiatalokat az álláskeresés megkezdésétől a munkába állást követő hónapokig. A fővárosi modellprogramban kidolgozott módszertan mára a Segélyszervezet valamennyi intézményében is bevezetésre került, ezzel is hozzájárulva, hogy az átmeneti segítségen túlmutató, valódi kitörési pontokat kínálhassunk a szegénységből a rászorulóknak.   

Céljaink, módszereink

Munkaerőpiaci-fejlesztő tevékenységünk célkitűzéseiben túlmutat a hagyományos állásközvetítő rendszereken. Arra törekszünk, hogy felkészítsük, és alkalmassá tegyük az álláskeresőket a munkavállalásra, és a megszerzett állás megtartására. 
 
A többhónapos felkészítés során álláskeresési tanácsadás, személyiségfejlesztő tréning, kompetenciafejlesztés, pszichológiai tanácsadás, pálya és karrier tanácsadás, próbainterjús rendszer, komplex munkaerő-piacifejlesztő tréning, önbizalom fejlesztő tréning, álláskereső klub áll az álláskeresők rendelkezésére. Ezek során HR-szakemberek, pszichológusok, trénerek, szociális munkások támogatják a fiatalokat.

Helyszín

A modellprogramot Budapesten indítottuk el. A program kiemelkedően hatékonynak bizonyult, ezért azóta ugyanezt a komplex rendszert alkalmazzuk különböző intézményeinkben is. Jelenleg Budapesten kívül Sopronban, Miskolcon, Szendrőn, Szolnokon, Orosházán, valamint a kárpátaljai Beregszászon segítjük az álláskeresőket. 
A fenti módszer országos elterjesztése érdekében 2012-ben létrehoztuk az Ygen Humánerőforrás Központot, amely célzottan segíti a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkanélkülieket, valamint összetett fejlesztési szolgáltatásokat nyújt több helyszínen az álláskeresőknek. 

Eredményeink

Szakembereink évente 700 hátrányos helyzetű munkanélkülinek segítenek az álláskeresésben. A személyre szabott hatékony, rugalmas segítségnyújtásnak köszönhetően a budapesti programunkban részt vevők 70%-a talál állást 180 napon belül, míg vidéki központjainkban 40%-uk kap munkahelyet.
 

Hírek

A program 3 éve során 125 rászoruló felnőtt szerzett állattenyésztésről és növénytermesztésről, valamint kézműves technikákról ismereteket.
A Segélyszervezet 2013-ban kezdte el a családok átmeneti otthonában és a kistérségben élők munkaerőpiaci reintegrációját célzó mintagazdaságának a kiépítését Kastélyosdombón.
Óriási érdeklődés övezte az Ökumenikus Segélyszervezet rendhagyó helyszínen megszervezett országos konferenciáját, ahol bemutatta hogyan lehet önálló életet teremteni családi gazdálkodással.

Projektek

  • „Jóleső Segítséget” nyújthatunk minden korsó csapolt sörrel! 2014 nyarán minden egyes eladott korsó csapolt Soproni árából 10 forint a Segélyszervezet álláskeresőket támogató programjához kerül!
  • 2012. márciusban indult eddigi legnagyobb hazai szociális projektünk, a TANDEM program (azaz Támogatás – Alap – Növekedés – Döntés – Együttműködés – Munka), amely a dán Velux Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével valósul meg. A program a hátrányos helyzetű gyermekek és családok társadalmi reintegrációját, és a magyar szociális ellátórendszer meglévő hiányosságainak pótlását hivatott elősegíteni.
  • Az Ökumenikus Segélyszervezet és az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ által közösen megvalósított félmillió euró értékű fejlesztő program. A 2011-ben indult két éves projekt a két ország egy-egy régiója (kárpátaljai, illetve miskolci régió) hátrányos helyzetű lakossági csoportjainak nyújt munkaerő-piaci képzéseket.
  • A program a fiatalok foglalkoztatásának, munkatapasztalatuk megszerzésének elősegítését, valamint a civil szervezetek fejlesztését, a szolgáltatói kapacitások megerősítését célozta meg. A pályázat keretében a létszámukat bővítő non-profit szervezetek fiatal munkanélküliek alkalmazásához kaphattak bértámogatást.

Intézmények