Adatkezelési szabályzat és információk - Online anonim tanácsadás

Online tanácsadás alapvető keretei

1.    Regisztráció a Segélyszervezet oldalán: A szolgáltatásunkat regisztráció után érheted el. Levelet név és más adatok megadása nélkül tudsz nekünk küldeni, még a saját e-mail címed megadása sem szükséges ahhoz, hogy kapcsolatba kerülj velünk. Mindössze egy becenevet és egy jelszót kérünk a regisztráció során. A jelszót mindenképp jegyezd meg, mert a leveledre kapott választ is akkor tudod elolvasni, ha újra belépsz a rendszerbe jelszavad megadásával! 

2.    Az üzenetküldő felületre való belépéshez szükséges nyilatkozatot tenned arról, hogy elolvastad, megismerted és elfogadod az adatkezelési szabályzatunkat. Ezt a tájékoztatót feltétlenül olvasd végig, mielőtt írsz nekünk, ugyanis fontos, hogy megismerd a szolgáltatás kereteit. Onnantól, hogy regisztrálsz az oldalon, úgy tekintjük, hogy elfogadtad a szabályainkat, és hozzájárulsz ahhoz, hogy tároljuk az általad leírt és elküldött információkat.

3.    Az online tanácsadás a kapcsolati erőszak által érintetteknek nyújt konzultációs felületet, egy biztonságos segítő helyet, ahol név nélkül le tudod írni, hogy mi történik veled, vagy milyen kérdéseid, gondolataid vannak a témával kapcsolatban. 

4.    Fontos tudnod, hogy ez az online felület, kifejezetten a bántalmazással foglalkozik. Azoknak nyújtunk segítséget, akik erről a témáról többet szeretnének tudni, akik segíteni szeretnének egy ismerősüknek, vagy akik maguk bántalmazást tapasztalnak, és erről írni szeretnének, segítséget szeretnének kérni. Más témákkal, más típusú kérdésekkel, kérésekkel ugyanakkor nem foglalkozik ez az oldal. 

5.    Az üzenetekre  a Segélyszervezet által alkalmazott tanácsadók válaszolnak maximum 2 munkanapon belül. Előfordulhat, hogy ahhoz, hogy megfelelően tudjanak válaszolni, és átlássák a helyzetedet, további kérdéseket fognak feltenni, és azt kérik, hogy részletesebben írd le, hogy mi történik veled. 

6.    Amit nekünk leírsz, azt nem osztjuk meg másokkal, titoktartást vállalunk. Az üzenetek megválaszolásában több szakember vesz részt, akik egymással megosztják azok tartalmát, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb segítő választ tudják megadni, ugyanakkor a munkacsoporton kívülre nem kerül ki az információ. 

7.    Az anonimitás nemcsak az üzenetek íróira, hanem az üzeneteket  megválaszolókra is vonatkozik, azaz a segítők magukról nem adnak meg személyes információkat és névtelenek maradnak. 

8.    Személyes adatokat nem kérünk tőled a regisztráció során, így tehát nem kezelünk, tárolunk személyes adatot rólad, hacsak nem írod le üzeneted szövegében azokat. Így a te döntésed, hogy ezeket az adatokat megosztod-e velünk vagy sem. Ezekre az adatokra is vonatkozik a titoktartásunk. Csak olyan esetben adjuk ki harmadik fél számára, amennyiben arra te kérsz meg bennünket, és ezzel hozzájárulásodat adod, illetve ha úgy értékeljük, hogy közvetlen veszélyhelyzetben vagy, amelyben azonnali segítséget szükséges szerveznünk számodra. Az elsődleges cél a tanácsadásban, hogy megfelelő információt kapj arról, hogy veszély esetén hová tudsz fordulni, milyen lehetőségeid vannak. Úgy gondoljuk, hogy te vagy az irányítója a segítségkérési folyamatnak, téged szeretnénk abban segíteni, hogy ha bajban vagy, tudj cselekedni. Ugyanakkor a szolgáltatásunk igénybevevőinek jólléte és biztonsága kiemelten fontos számunkra. Így végső esetben külső segítséget szervezhetünk, amikor úgy látjuk, hogy a veszélyhelyzet nem hárul el, esetleg fokozódik, életveszélyessé válik. 

9.    Ilyen esetben értesítjük azokat a szerveket, akik neked segíteni tudnak, legyen ez a rendőrség vagy a mentők. Erről előzetesen a levelezésben részletes információt kapsz tőlünk. 

10.    A tanácsadás célja, hogy segítsünk abban, hogy megoszthasd a történetedet, érzéseidet, gondolataidat, hogy a helyzetedet jobban átlásd, át tudd gondolni a lehetőségeidet, megfelelő információkat és támogatást kapj a problémád kezeléséhez. Ugyanakkor a Tanácsadó nem tud helyetted határozni és lépni, hiszen a Te életeddel, jólléteddel kapcsolatos döntéseket csak Te hozhatod meg. Egy lépés, egy döntés következményeit te fogod megélni. Ugyanakkor a tanácsadó segítheti a megoldás kidolgozásának folyamatát információval, átgondolható szempontokkal, kérdésekkel, melyek mentén tovább tudsz haladni. 

11.    A tanácsadás folyamata több üzenetváltásból is állhat,  igényeid, szükségleted, helyzeted szerint. Bármikor megállíthatod ezt a folyamatot, ha úgy érzed, hogy nem akarsz többet írni nekünk. 

12.    Lehetőséged van az egész folyamat alatt névtelennek maradni, annyit osztasz meg a munkatársakkal, amennyi neked biztonságos, kényelmes. Ugyanakkor a szolgáltatás másik oldalán segítő szakemberek állnak, akiknek kötelessége kiemelten vigyázni a gyerekek biztonságára. Így amennyiben olyan helyzetről számolsz be, amelyben egy gyermek érintett és feltételezhetően veszélyben van, illetve rendelkezünk a levélből olyan adatokkal, mely alapján a gyermek beazonosítható, akkor kötelességünk jelzést tenni a gyermek lakóhelye szerinti gyermekjóléti központnál. Erről minden esetben a levélíró számára is tájékoztatást küldünk. 

13.    A Segélyszervezet kommunikációs kampányt folytat annak érdekében, hogy minél többeknek adjon át információt a kapcsolati erőszakról, a segítségkérés lehetőségéről, annak fontosságáról. Ennek kapcsán az online tanácsadás szolgáltatás tapasztalatairól is nyilatkozhat a sajtó, illetve szakemberek számára. Ehhez felhasználhatja a beérkező üzenetek statisztikáit: az üzenetek  számát, leggyakoribb témákat. Általánosítva a legtöbbször előforduló kérdéseket összegezheti, ugyanakkor nem ad ki személyes történeteket olyan módon, hogy azok felismerhetőek legyenek, és a titoktartás sérüljön.  

14.    Amennyiben bármilyen kérdésed van a tanácsadással kapcsolatban, lépj be, és írd meg nekünk, segítünk! Ha regisztráció előtt szeretnéd megtenni, akkor írj ide: segelyszervezet@segelyszervezet.hu. A tárgyba írd bele, hogy Meddig mehet? 

15.    Biztonsági szempontok: Kérünk, légy körültekintő, amikor használod az online felületed. Ha nem szabad, hogy mások megtudják, hogy írtál nekünk, mert az veszélyes lenne számodra, akkor kérlek, olyan jelszót adj meg, amit nem tudnak mások kitalálni. A jelszavadat ne írd fel olyan helyre ahol azt megtalálhatják. Lehetőleg csak biztonságos helyzetben írj nekünk, amikor mások nem zavarhatnak meg. Győződj meg arról, hogy a böngésző, amit használsz, nem menti el automatikusan a jelszavadat. Javasoljuk, hogy inkognitó ablakban látogasd honlapunkat, így a böngésződ nem naplózza, hogy az oldalon jártál. Amikor végeztél az üzenet írásával, gondoskodj az oldal elhagyásáról, valamint – ha nem inkognitó ablakban kerested fel az oldalt – töröld ki az oldalt a böngészési előzményekből. 

16.    Ha a szolgáltatással kapcsolatban valamilyen problémát tapasztalsz, és panaszt szeretnél tenni, fordulj a szolgáltatás fenntartójához az alábbi elérhetőségeken: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Szociális és Fejlesztési Igazgatóság, 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 64.,illetve segelyszervezet@segelyszervezet.hu.  
Kérlek vedd figyelembe, hogy ez nem anonim lehetőség, itt a neved, e-mail címed megadásával fordulhatsz hozzánk. 

Adatkezelési szabályzat

1.    A „Meddig mehet” online tanácsadó szolgáltatás egy online üzenetküldő rendszer, melyet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet működtet, az általa üzemeltetett honlapon.

2.    A Segélyszervezet kijelölt munkatársai azok, akik az üzenő felületen keresztül beérkező leveleket elolvassák és megválaszolják. A tanácsadókkal a Segélyszervezet szerződéses jogviszonyban áll. 

3.    Az online tanácsadás szolgáltatás célja a kapcsolati erőszak által érintettek számára konzultáció, segítő beszélgetés biztosítása. Mindazok igénybe vehetik a szolgáltatást, akik a családon belüli bántalmazással kapcsolatos kérdéseket szeretnének feltenni, meg kívánják osztani történetüket egy képzett segítővel, jogi vagy szociális tanácsadásra, pszichológiai támogatásra van szükségük. 

4.    Az online tanácsadás szolgáltatás anonim módon érhető el, a szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálnia kell minden felhasználónak a honlapon egy szabadon választott becenév és egy jelszó megadásával. Tehát a regisztrációhoz nincs szükség személyes adatok (pl. név, cím, e-mail cím, születési dátum, lakcím stb.) megadására. Kizárólag a jelszó, becenév megadása kötelező a szolgáltatás igénybevétele során. 

5.    A felhasználó névvel és jelszóval létrejött regisztrációhoz kapcsolódó összes üzenetét menti és tárolja a felület. Így az üzenet küldője is vissza tudja olvasni a korábbi üzeneteit, illetve az azokra kapott válaszokat.

 6.    Minden információ, ami az üzenetváltásokban a tanácsadó tudomására jut, titoktartási kötelezettség alá esik. A tanácsadásban résztvevő kollégák csak egymással, és ha szükséges a szolgáltatás illetve a Segélyszervezet vezetőivel oszthatják meg az üzenetek tartalmát szakmai egyeztetés céljából, annak érdekében, hogy a legpontosabb, legmegfelelőbb választ tudják adni. A titoktartási kötelezettség minden munkatársra vonatkozik, aki értesül az üzenetek tartalmáról. 

7.    A Segélyszervezet csak abban az esetben mentesül a titoktartási kötelezettség alól, és olyan esetben kér el és kezel személyes adatokat az üzenet íróról, amennyiben az üzenetíró az általa megadott információk szerint feltételezhetően életveszélyben van. A 2011 évi Infotörvény 6. §  (2) paragrafusa szerint ugyanis a válsághelyzet felülírja az érintett adatkezeléshez kapcsolódó önrendelkezési jogát.**  A veszély elhárításához, a külső segítség szervezésének idejére kezelheti a Szervezet a tudomására hozott személyes adatokat. Ugyanakkor az online tanácsadás szolgáltatás célja, hogy a hozzánk forduló levélírókat hozzásegítsük ahhoz, hogy szükség esetén közvetlen, személyes segítséget tudjanak kérni a megfelelő lakóhelyük szerinti segítő szervnél, és maguk tudják a segítségkérési folyamatukat irányítani. Így a tanácsadó a külső segítség megszervezését csak abban az esetben vállalja át, amikor arra a levélíró maga nem képes. 

8.    A felhasználó döntése, hogy a külső segítség szervezését elfogadja el, és megadja-e a hozzá szükséges személyes adatokat. Ebben az esetben részletes előzetes tájékoztatást írnak a tanácsadók a külső segítség megszervezésének menetéről. A tájékoztatást követően az üzenet írója a személyes adatok közlésével hozzájárul azok kezeléséhez. 

9.    A külső segítség szervezéséhez szükséges adatok: a segítségkérő neve, lakcíme, születési dátuma, veszélyhelyzet által érintett gyermekek neve, anyja neve, születési dátuma, lakcíme. Ezenkívül megoszthatóak a beszélgetésből a veszélyhelyzet körülményeivel kapcsolatos legfontosabb információk. 

10.    Abban az esetben, amikor egy korábbi üzenetváltásban a felhasználó megosztotta már az adatait, és a tanácsadás ideje alatt életveszélyes helyzet áll elő, akkor szükség esetén a felhasználó előzetes beleegyezése nélkül is megtehető a segítség szervezése a válsághelyzet mielőbbi elhárítása céljából. Az erről szóló döntést a Tanácsadó a szolgáltatás vezetőjének bevonásával, engedélyével teszi meg. Ebben az esetben is a segítség szervezése előtt annak lépéseiről, módjáról részletes tájékoztatást küld a Segélyszervezet a kliens részére, akinek hozzájárulását kéri. Ugyanakkor a veszélyhelyzet kritikussága szükségessé teheti, hogy a felhasználó engedélye nélkül is beavatkozást tegyen a tanácsadó a rendőrség, mentők, gyermekjóléti szolgálat értesítésével. 

11.    A Segélyszervezet köteles jelzéssel élni az illetékes gyermekjóléti szolgálat felé, ha egy gyermek veszélyeztetettségéről szerez tudomást, és a gyermekről elegendő azonosításra alkalmas információja van a Gyermekvédelmi törvény*** szerint. A gyermek veszélyeztetettsége alatt azt értjük, amikor a gyermek vagy más személy által tanúsított - magatartás, mulasztás vagy körülmény következtében a gyermek testi, értelmi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődése kerül veszélybe. Ide tartozik tehát a bántalmazás, mind az érzelmi, fizikai, szexuális bántalmazás, valamint az elhanyagolás. E jelzési kötelezettségről a levélírót minden esetben tájékoztatja előzetesen munkatársunk. 

12.    Az online tanácsadás szolgáltatást igénybe vehetik 18 év alatti fiatalok, gyermekek is. Amennyiben olyan körülményekről számolnak be, amely szerint vélhetően veszélyben vannak, akkor a segítő folyamat célja, hogy vagy ők maguk tudjanak egy megbízható felnőtt személyt beavatni, aki segítséget szervez számunkra, illetve amennyiben ez nem lehetséges, a tanácsadók a veszélyhelyzetre hivatkozva elkérhetik a szülők beleegyezése nélkül is a gyermek személyes adatait, amelyek segítségével a helyi illetékes gyermekjóléti szolgálat értesíthető. 

13.    A Segélyszervezet kizárólag veszélyhelyzet esetén kéri el és kezeli 16 éven aluliak személyes adatait. Amennyiben a levélíró 16 év alatti és nem áll fenn veszélyhelyzet, a Segélyszervezet a tudomására került adatokat nem használja fel, azok törlésre kerülnek. 

14.    A Segélyszervezet szerverén a levelek rögzítésre kerülnek. A Segélyszervezet garantálja azok biztonságos tárolását. Ezeket harmadik fél számára nem adjuk át. Az adatokat az üzenetküldő kérésére töröljük. A rögzítés célja a szolgáltatások színvonalának biztosítása, a szolgáltatás szakmai felügyelete, a szolgáltatásokban dolgozó segítők képzése. 

15.    A kliensnek joga van indokolt esetben kérni a szolgáltatás fenntartóját, hogy üzenetei törlésre kerüljenek. Ehhez írásbeli kérelmet szükséges küldeni a Segélyszervezet számára. Elérhetőségeink: segelyszervezet@segelyszervezet.hu illetve 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 64.  

16.    További tájékoztatás kérhető a szolgáltatás működéséről és az adatkezelés módjáról a anonim módon a levelező felület használatával lehetséges, vagy e-mailen és postai levél útján. 

17.    Jogorvoslatért, panaszával fordulhat a szolgáltatás fenntartójához, az Ökumenikus Segélyszervezet (Székhely: 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 64.,  Adószáma: 19662927-1-43)
vezetőségéhez fordulhat a segelyszervezet@segelyszervezet.hu vagy a 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 64. postacímen.

18.    Ezentúl az adatkezelést érintő panaszával fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalhoz. 

* 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
** 2) Ha az érintett cselekvőképtelensége folytán vagy más elháríthatatlan okból nem képes hozzájárulását megadni, akkor a saját vagy más személy létfontosságú érdekeinek védelméhez, valamint a személyek életét, testi épségét vagy javait fenyegető közvetlen veszély elhárításához vagy megelőzéséhez szükséges mértékben a hozzájárulás akadályainak fennállása alatt az érintett személyes adatai kezelhetőek.
*** Gyermekvédelmi törvény hivatkozása