Álláskeresők támogatása - 2016

2016-ban megkezdődött az álláskeresők támogatásával foglalkozó Ygen Humánerőforrás Központok szolgáltatásainak integrálása a segélyszervezet intézményeiben folyó szociális munka segítő folyamataiba. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet álláskeresők támogatásával kapcsolatos szolgáltatásai négy helyszínen - Miskolcon, Szolnokon, Budapesten és Sopronban - is elérhetőek voltak. Az elmúlt két évben összesen 734 ügyfél részesült fejlesztési folyamatban, egyéni és/vagy csoportos formában. A hosszabb fejlesztési folyamatba bevont ügyfelek esetében 60%-os elhelyezkedési arányt ért el a program, szemben a munkaügyi központok elmúlt években elért átlagos elhelyezkedési arányával (20%). 
A Soproni Jóleső Segítség elnevezésű program lehetőséget teremtett arra is, hogy országos roadshow keretében illetve fesztiválokon is népszerűsítsék a Segélyszervezet munkaerő-piaci szolgáltatását. A program keretében kedvezményesen hívható kék számon is segítséget lehet kérni. A tevékenység eddig több ezer álláskeresőt, pályakezdőt ért el. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júliusában megkezdte munkaerő-piaci programjának teljes átalakítását. A változtatás elsődleges célja, hogy a szervezet elsősorban a szociális intézményrendszerén belül erősítse meg a tevékenységet, azaz általa működtetett szociális központok szolgáltatásaiba beépüljön, és hosszútávon fenntartható legyen ez a tanácsadói tevékenység. Ezen a módon még több hátrányos helyzetű személy, álláskereső elérése valósulhat meg. A cél érdekében az év második felében megkezdődött a Segélyszervezet hazai intézményeiben rendelkezésre álló eszközök, képzési lehetőségek, illetve infrastrukturális háttér felmérése. 


Soproni Jóleső Segítség Program - 2014-2016

2016-ban lezárult a Soproni Jóleső Segítség Program, amely keretében két év alatt több, mint 4300 tanácsadási alkalmat tartottak munkatársaink, közel 750 álláskereső vett részt hosszútávú tanácsadási folyamatban, amely komplex 3-12 alkalmas fejlesztést jelentett. Ezeken az alkalmakon személyre szabottan foglakoztunk a hozzánk fordulókkal, akiknek pályaorientációban, pályázati anyag megírásában, próbainterjúk tartásában, pszichológiai tanácsadással, és különböző álláskeresési kompetenciák fejlesztésével segítettek szakembereink térítésmentesen. 

A program keretén belül a Segélyszervezet hazánkban egyedülálló álláskeresői kék számot működtetett, melyet az ország bármely részéről hívhattak az érdeklődők: ezen keresztül ingyenes telefonos tanácsadásban részesülhettek. Országosan több rendezvényen, állásbörzén, fesztiválon is részt vettünk, ahol személyesen is megismerkedhettek az érdeklődők szolgáltatásainkkal, regisztrálhattak hozzánk, vagy a helyszínen kipróbálhattak egy mini-tanácsadáson való részvételt. 

A Soproni Jóleső Segítség Program részeként általunk rendezett „Álláskeresők Napja” rendezvénysorozat 10 állomásán (Budapest, Miskolc, Szolnok, Sopron, Kaposvár, Pécs, Debrecen, Veszprém, Kecskemét) az álláskeresők érdekes előadásokon való részvétel mellett munkáltatókkal is találkozhattak, ahol személyesen jelentkezhettek egy-egy állásra, és személyesen érdeklődhettek, informálódhattak a helyi lehetőségekről.


Szociális és Fejlesztő Központ, Sopron
Humánerőforrás Központ

A Segélyszervezet 2015 februárjában kezdte meg működését Sopronban. Ekkor Ygen Humánerőforrás Központ néven elsősorban álláskeresőknek és munkahely váltóknak, valamint pályaorientáció után érdeklődőknek segített munkaerő-piaci programjával, valamint szükség esetén pszichológus bevonásával. Egyéni tanácsadások és csoportos tréningek folyamatosan zajlottak 2016 júniusáig, innentől pedig az Ökumenikus Segélyszervezet önálló Szociális és Fejlesztő Központjaként folytatta a munkaerő-piaci tanácsadást. 

A soproni intézmény az iskolai korosztálytól a nyugdíjas korosztályig nyújt segítséget. A Védőháló a családokért elnevezésű program az állami gondoskodásban élő fiatalokat érinti. Pályaorientációs és pályamódosítási tanácsadásokra leginkább 17 éves kor felettiek jelentkeznek. Aktív és nyugdíjas korú, dolgozó és nem dolgozó felnőttek veszik igénybe munkaerő-piaci szolgáltatásokat. 2016 óta játékfüggő szenvedélybetegek és hozzátartozóik részére is tartanak programokat a munkatársak, valamint e program keretén belül érik el preventív jelleggel a felső tagozatos és középiskolás diákokat is. A tréningek elérhetőek mind az intézményben, mind külső helyszínen, például a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fogvatartottjai számára.