Éves Jelentés - 2014

Bajbajutottak segítése 
Szegénység elleni küzdelem 
Erősebb társadalmi szolidaritás

Segélyszervezetünk célkitűzései „életre kelnek” mikor áttekintjük a 2014-es esztendő történéseit.

A nemzetközi közösség részeként az ukrajnai válság miatt szenvedőket, az évszázad balkáni árvizének károsultjait és az iraki keresztényüldözések elől menekülő családokat segítettük.
Hazai munkánkban ebben az évben is azért dolgoztunk, hogy ne csak átmeneti segítséget, de valódi kitörési pontokat tudjunk kínálni a szegénységből nehéz sorsú gyermekeknek, a szociális ellátórendszer ördögi körében sínylődő családoknak, reményvesztett álláskeresőknek.
Az emberek százezreit elérő, hatékony segítségnyújtást az adományozók, partnerek és önkéntesek erősödő közösség tette lehetővé. Ennek az összefogásnak az ereje ad erőt a folytatáshoz és tölt el bennünket hálával, mikor visszatekintünk a mögöttünk hagyott évre.

Köszönjük!


Munkánk számokban


2014 dióhéjban

Január

Élelmiszersegély - Békés megyében közel 100 tonna tartós élelmiszert osztottunk ki rászorulóknak. Ezzel lezárult az EU-élelmiszersegély program, amely keretében évente 400 mintegy félmillió nélkülözőnek nyújtottunk kézzelfogható segítséget.

 

Február

A TANDEM Fejlesztési Alap utolsó pályázati köre:2012-2014 között vissza nem térítendő támogatásként összesen több mint 200 millió forinttal támogattuk nehéz helyzetű gyermekek, és családokkal felzárkózásáért dolgozó magyar civil szervezetek programjait.   

 

Március
Ukrajna - A Kijevben történt összecsapásokat követően Magyarországról elsőként ajánlottunk fel humanitárius segítséget a sebesültek ellátásához a kijevi Szent Mihály-székesegyháznak. Később szerepet vállaltunk a Majdan téri sebesülteket ellátó orvosok és ápolók rehabilitációjában, majd több nyugat-ukrajnai városban is bekapcsolódtunk a belső menekültek ellátásába.

 

Április
Vedd észre, ha valami nincs rendben! jelmondattal társadalmi célú kampányt indítottunk a kapcsolati erőszak ellen. A kezdeményezés célja volt, hogy segítséget nyújtson fiataloknak és szülőknek abban, hogy minél hamarabb felismerjék a kapcsolati erőszakra utaló jeleket, és minél előbb forduljanak segítségért. 

 

Május
Felhőtlen gyermekkor címmel indítottunk 1 hónapos adománygyűjtést és programsorozatot. A kampány célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a Segélyszervet több mint 1500 gyermeket rendszeresen támogató egész éves munkájára,  és újabb adományozókat nyerjen meg az átmeneti otthonok működtetésének, az intézményekben zajló  gyermekfejlesztő munka, a közösségi és szabadidős programok támogatására.

 

Június
A boszniai és szerbiai áradások, földcsuszamlások után az első naptól a helyszínen támogattuk élelmiszerrel és ruhával a mindenüket elvesztett családokat. A gyorssegélyezésen túl egy hosszabb távú nemzetközi segélyprogram keretében nyújtottunk folyamatos segítséget: A segélyprogram 2014-es szakaszának összértéke meghaladta a 60 millió forintot.

 

Július
Eddigi legnagyobb élelmezési programunkat hajtottuk végre Afganisztánban az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keretében. A több mint 1000 tonna élelmiszerből Észak-Afganisztánban közel 50 000 fő részesült. A 200 millió forint értékű adományt „élelmet munkáért” program keretében kapták meg a rászorulók.

 

Augusztus
Észak-Irakban kezdtük meg egy nagyszabású segélyprogram végrehajtását. Nemzetközi összefogás tagjaként segítettük a belső menekülteket Erbilben és Duhok kormányzóságban. A gyors segítségnyújtás során a menekülttáborban élőket támogattuk, majd a téli hideg beköszöntével mintegy kétszáz családnak nyújtottunk további segítséget.

 

Szeptember
Kézzelfogható segítség a tanévkezdéshez: Az Iskolakezdés együtt! adománygyűjtés eredményeképp 2014-ben már harmadik alkalommal támogattuk 1000 nehéz körülmények között élő gyermek beiskolázását minőségi tanszerekkel.

 

 

Újabb mérföldkőhöz érkezett kastélyosdombói modellprogramunk: önálló otthonba költözött az a programot sikeresen teljesítő első 2 család.  A egykori kastélyban kialakított családok átmeneti otthonában másfél évet töltő 5 és 8 gyermekes családok a programban szerzett mezőgazdasági és állattenyésztési ismereteiket immár önálló háztáji gazdaságukban kamatoztatatják.

Október

A Soproni Jóleső Segítség program támogatásának köszönhetően jelentősen kibővült álláskeresőket segítő tevékenységünk. A Segélyszervezet újabb Ygen Humánerőforrás Központokat nyitott, országszerte Álláskereső napokat szervez és ingyenes telefonos tanácsadást indított, amely az egész országból elérető. 

 

November

Megújult hajléktalanokat segítő intézményünk Gyulán. Az épület renoválása, illetve új szárnnyal történő bővítése lehetőséget biztosított a férőhelyek számának növelésére, valamint a szolgáltatások fejlesztésére, modernizálására.

 

December

szeretet.éhség.: a 19. alkalommal meghirdetett adventi összefogáshoz minden eddiginél többen csatlakoztak: több mint 1 millióan támogatták az ország legnagyobb ünnepi adománygyűjtését.

 

 


Hazai tevékenységünk - 2014

10 településen 50 szociális szolgáltatást nyújtottunk


Segítség családoknak, gyermekeknek

200 szülőnek és gyermeknek biztosítottunk átmeneti otthont
1500 gyermek kapott központjainkban rendszeresen segítséget a felzárkózáshoz 
Segélyközpontunk 2014-ben 18 600 családnak nyújtott segítséget

Segítségnyújtás krízishelyzetbe került családoknak: A szervezetünkhöz érkező egyéni segélykérések kezelését 2014-ben is külön intézmény, az Országos Segélyközpont végezte. A központ 2014-ben több mint 18 696 esetben tudott – jellemzően természetbeni – támogatást nyújtani, de munkatársaink a többi kérelmezőt is tájékoztatták arról, milyen támogatási formákat vehetnek igénybe az állami ellátórendszeren belül.

Gyermekek fejlesztése: 2014-ben is nagy hangsúlyt fektettünk a rászoruló gyermekek fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére: több mint 1500 gyermek vesz részt rendszeresen fejlesztő programjainkon. Fejlesztő foglalkozások sokfélesége (lovasterápia, mozgásterápia, élményprogramok, korrepetálás, kreatív foglalkozások, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatások) és a személyre szabott fejlesztési tervek adnak esélyt a változásra. 2014-ben Miskolcon új Kézműves kuckót adtunk át, 2 tábort szerveztünk rászoruló gyermekeknek, folytattuk Tanoda programunkat Olaszliszkán, 1000 gyermek tanévkezdését segítettük tanszerekkel országszerte – csak néhány kiemelt projekt a 8 központunk folyamatos tevékenységéből.

Kiút a szegénységből: Már 5 városban (Budapest, Kastélyosdombó, Miskolc, Orosháza, Szolnok) működtetünk átmeneti otthonokat lakhatásukat vesztett családok számára. Ezek az intézmények a családok együtt maradását szolgálják, és segítenek a továbblépésben is.

2014-ben folytatódott modellprogramunk Kastélyosdombón: a speciális családok átmeneti otthonába költözők mezőgazdasági és állattenyésztési ismereteket sajátítanak el, majd az állami szociális ellátórendszer függőségéből kitörve,  önálló új életet kezdhetnek a Segélyszervezet által biztosított sorsfordító házakban. 2014 őszén a programot elsőként sikeresen teljesítők - egy 5 és egy 8 gyermekes család - is önálló ingatlanba költözhettek a településen.

Folytatódó TANDEM programunk révén nemcsak a saját intézményeinkben tudtunk még hatékonyabb ellátást biztosítani a családoknak, de a magyar civil szervezeteket is több mint 200 millió forint értékben támogattuk.

Részletesebb leírás a 2014-ben családoknak, gyermekeknek nyújtott segítségről.

Segítségnyújtás hajléktalanoknak

1000 fedélnélkülinek segítettünk folyamatosan

Szervezetünk 2014-ben már 3 városban, Budapesten, Debrecenben és Gyulán működtetett hajléktalanokat segítő központokat. A melegedés, fürdés, étkezés lehetőségén túl intézményeink többet is nyújtottak: személyre szabott segítséget és tanácsadást az ügyintézésben, munkakeresésben; esélyt a társadalomba való beilleszkedéshez. Az utcai és kistérségi megkereső szolgálataink nemcsak az utcákon, de a tanyavilágban, vagy akár a város peremén sátorszerű tákolmányokban menedéket kereső embereknek is rendszeresen segítettek.
2014-ben teljesen megújult gyulai központunk, így a településen még több fedélnélkülinek tudunk még hatékonyabb segítséget nyújtani.
A mindennapi ételosztások mellett 2014-ben is több mint 10 000 adag meleg ételt adtunk a rászorulóknak rendkívüli, adventi ételosztásunkon.

Részeletesebb leírás a 2014-ben fedélnélkülieknek nyújtott segítségről.

Segítség szenvedélybetegeknek

Központjaink az ország 4 pontján (Budapesten, Debrecenben, Kastélyosdombón és Szolnokon) nyújtottak átfogó segítséget szenvedélybetegeknek.

Az esélyteremtés egy ritkán reflektorfénybe kerülő, de nagyon fontos területe, mikor abban nyújtunk segítséget, hogy valaki megszabaduljon szenvedélybetegségétől. Központjaink az ország 4 pontján (Budapesten, Debrecenben, Kastélyosdombón és Szolnokon) nyújtottak átfogó segítséget szenvedélybetegeknek.

Játék határokkal!: Három éves modellprogram keretében foglalkozunk 2013 és 2015 között a játékszenvedély megelőzésével és kezelésével Debrecen városában, a Szerencsejáték Zrt-vel együttműködésben. A program keretében játékos, de tartalmas formában hívjuk fel a fiatalok figyelmét a játékszenvedély veszélyeire.

Részletesebb leírás a 2014-ben szenvedélybetegeknek nyújtott segítségről.

Álláskeresők támogatása

1000 hátrányos helyzetű munkanélkülinek segítettünk - a programunkban résztvevő álláskeresők 40-70%-a talál állást 180 napon belül

A Soproni Jóleső Segítség program támogatásának köszönhetően 2014-ben jelentősen kibővült álláskeresőket segítő tevékenységünk. A Segélyszervezet újabb Ygen Humánerőforrás Központokat nyitott, országszerte Álláskereső napokat szervezett és ingyenes telefonos tanácsadást indított, amely az egész országból elérető.

Részletesebb leírás a 2014-ben álláskerősknek nyújtott támogatásról.

Segítségnyújtás bántalmazás áldozatainak

2014-ben kiemelt figyelmet fordítottunk a kapcsolati erőszak áldozataira. Az erőszak elől menekülő anyukáknak és gyermekeiknek menedéket adó Védett Házunk 93 családnak adott lakhatást és oltalmat, és három családok átmeneti otthonában is fogadtunk bántalmazás miatt menekülő szülőket, gyermekeket. A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezve Vedd észre! címmel tavasszal és ősszel is országos kampányt indítottunk, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék az erőszak jeleit és tudják hová fordulhatnak segítségért.

Részletesebb leírás a 2014-ben bántalmazás áldozatinak nyújtott segítségről.

Segítség katasztrófák károsultjainak

2014-ben folytattuk a 2013-as dunai árvíz után megkezdett helyreállítási programunkat. Az ország több pontján 2014-ben is gyorssegélyt nyújtottunk természeti csapások – így a zalai árvíz illetve viharkárok – károsultjainak. 

Részletesebb leírás a 2014-ben katasztrófák károsultjainak nyújtott segítségről.


Nemzetközi tevékenységünk - 2014

Keleti szomszédunknál háborúba torkolló válság, délre tekintve az évszázad árvize a Balkánon, miközben a közel keleten zajló keresztényüldözést szinte élőben közvetítő médián keresztül naponta érezhettük közel magunkhoz a szélsőséges erők fenyegető térnyerését. Az Ökumenikus Segélyszervezet két és fél évtizedes tapasztalatával kapcsolódott be a válságövezetekben zajló humanitárius munkába. Ukrajnában az ACT Alliance genfi székhelyű nemzetközi szövetség élére állva kezdte meg a harcok elől menekülő családok segélyezését és indított rendkívüli segélyprogramokat a háború gazdasági következményei miatt nélkülöző támogatására Kárpátalján. Szerbiában és Boszniában a gyorssegélyezés mellett az újjáépítésben is jelentős szerepet vállaltunk, Észak-Irakban pedig az Iszlám Állam elől menekülő családok élelmiszerellátását segítettük. A humanitárius programok mellett folytatódtak a hosszú távú nemzetközi fejlesztési projektjeink Belaruszban, Kárpátalján és Erdélyben, valamint Afganisztánban. 

Részletesebb leírás a 2014-es nemzetközi tevékenységünkről.

Afganisztán: Eddigi legnagyobb élelmezési programunkat hajtottuk végre Afganisztánban az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keretében. A több mint 1000 tonna élelmiszerből Észak-Afganisztánban közel 50 000 fő részesült. A 200 millió forint értékű adományt „élelmet munkáért” program keretében kapták meg a rászorulók. 

Balkán: A boszniai és szerbiai áradások, földcsuszamlások után az első naptól a helyszínen támogattuk élelmiszerrel és ruhával a mindenüket elvesztett családokat. A gyorssegélyezésen túl egy hosszabb távú nemzetközi segélyprogram keretében nyújtottunk folyamatos segítséget: A segélyprogram 2014-es szakaszának összértéke meghaladta a 60 millió forintot.

Belarusz: Börtönviseltek rehabilitációjában segítjük az első, magyar civil szervezet által önállóan végrehajtott fejlesztési program keretében Fehéroroszországban. A 2015 őszéig tartó 373 000 eurós fejlesztési program végrehajtásban a helyi ortodox egyház karitatív szervezetével működünk együtt.

Erdély: 2014-ben is segítettük Erdélyben az árva gyermekeket és a marosvásárhelyi idősek otthona lakóit. Az iskolakezdéskor 150 tanszercsomaggal támogattuk a rászoruló diákokat, míg adventkor karácsonyi tartósélelmiszer és ajándékcsomagokat vittünk a nélkülözőknek.

Irak: Észak-Irakban kezdtük meg egy nagyszabású segélyprogram végrehajtását. Nemzetközi összefogás tagjaként segítettük a belső menekülteket Erbilben és Duhok kormányzóságban. A gyors segítségnyújtás során a menekülttáborban élőket támogattuk, majd a téli hideg beköszöntével mintegy kétszáz családnak nyújtottunk további segítséget.

Kambodzsa: Egy magyar támogatással az 1980-as években épült árvaház felújítását kezdtük meg a Külügyminisztérium támogatásával. 2014 folyamán lebonyolítottuk a közbeszerzési eljárást, és 1024 nm renoválását indítottuk el.

Ukrajna: A Kijevben történt összecsapásokat követően Magyarországról elsőként ajánlottunk fel humanitárius segítséget a sebesültek ellátásához a kijevi Szent Mihály-székesegyháznak. Később szerepet vállaltunk a Majdan téri sebesülteket ellátó orvosok és ápolók rehabilitációjában, majd több nyugat-ukrajnai városban is bekapcsolódtunk a belső menekültek ellátásába.

Részletesebb leírás a 2014-es nemzetközi tevékenységünkről.


Társadalmi szolidaritás

A Segélyszervezet tevékenységéről adott folyamatos tájékoztatáson és az adományozóknak való visszacsatoláson túl 2014-ben három tervezett és három rendkívüli adománygyűjtést hirdettünk munkánk támogatására.

A hagyományos tanévkezdés előtti Iskolakezdés együtt! segélyakció, valamint az ország legnagyobb ünnepi összefogásává vált adventi szeretet.éhség. kampány mellett első alkalommal hirdetettük meg májusban a Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtést és programsorozatot.

A tervezett gyűjtések mellett a környező országokban a Balkán térséget sújtó évszázad árviz károsultjai, az ukrajnai válság miatt szenvedők és az észak-iraki belső menekültek javára indítottunk társadalmi összefogat.

Az adománygyűjtéseken túl szemléletformáló, prevenciós céllal is indítottunk társadalmi célú kampányt: a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás megelőzésére nagy hangsúlyt helyezve, Vedd észre! címmel tavasszal és ősszel is országos kampányt indítottunk, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb felismerjék az erőszak jeleit és tudják hová fordulhatnak segítségért.

Részletesebb leírás a 2014-es, társadalmi szolidaritás elősegítéséért végzett, tevékenységünkről.


Önkéntesség

Az önkéntesség szervezetünk egyik alapértéke: 2014-ben közel 1000 önkéntes segített munkánkat, s majd 500 új önkéntes jelentkezett segélyszervezetünkhöz. A gyermekek, fiatal felnőttek megszólítására különösen is nagy hangsúlyt fektettünk. 2014-ben is több alkalommal tartottak a szervezet szakemberei előadásokat, foglalkozásokat, szemléletformáló programokat oktatási intézményekben, vagy nyári táborokban, fesztiválokon. Több alkalommal gondoskodtunk a hozzánk jelentkező önkéntesek képzéséről, felkészítéséről. Az önkéntesek megtartása, elkötelezettségük növelése érdekében ezenfelül rendszeres találkozókat szerveztünk az önkéntesekkel.

Részletesebb leírás a 2014-ben önkéntesség terén végzett munkánkról.


Pénzügyi adatok

Bevételek összesen — 2014

Bevételek megoszlása — 2014