Éves jelentés 2015

Bajbajutottak segítése 
Szegénység elleni küzdelem 
Erősebb társadalmi szolidaritás

Segélyszervezetünk fenti célkitűzései valósággal „életre kelnek” mikor dióhéjban áttekintjük a 2015-ös esztendő történéseit:

Magyarországi munkánk ebben az évben is az esélyteremtés kapta a legnagyobb hangsúlyt. Intézményeink működését, hazai programjainkat és fejlesztéseinket egyaránt az a cél határozta meg, hogy átmeneti segítségen túlmutató, valódi kitörési pontokat tudjunk kínálni a szegénységből nehéz sorsú gyermekeknek, a szociális ellátórendszer ördögi körében sínylődő családoknak.

A nemzetközi közösség részeként folytattuk ukrajnai segélyprogramunkat, támogatva a harcok elől eljött belső menekülteket, és a háború nyomán kialakult gazdasági válság miatt nélkülözőket, különösen is Kárpátalján. Folytatódott kambodzsai projektünk, melynek keretében egy egykori árvaház rekonstrukciójával speciális krízisközpont jöhetett létre. Nepálban a példátlan földrengés után nyújtottunk segítséget, Bosznia-Hercegovinában is folytattuk az „évszázad árvízét követően megkezdett újjáépítési és árvízvédelmi programunkat. Afganisztáni is földrengés után támogattuk a károsultakat, valamint eredményesen lezártunk egy nagyszabású fejlesztési programot.

Hazai és nemzetközi munkánkat egyaránt meghatározta az év második felében a migrációs válsághelyzet. Már július 1-én rendkívüli segélyprogramot indítottunk: segélyprogramunk első szakaszában elsősorban a kapacitásgondokkal küzdő befogadó állomásokat támogattuk. A Magyarországra érkező migránsok nagy számára való tekintettel szeptember 15-től október 26-ig a határátkelőknél is jelentős támogatást nyújtottunk, majd a határzárat követően Szlovéniában folytattuk a segítségnyújtást.

Az emberek százezreit elérő, hatékony segítségnyújtást az adományozók, partnerek és önkéntesek erősödő közösség tette lehetővé. Ennek az összefogásnak az ereje ad erőt a folytatáshoz és tölt el bennünket hálával, mikor visszatekintünk a mögöttünk hagyott évre.

Köszönjük!


Munkánk számokban


2015 dióhéjban

Január

2015-ben is folytatódott az álláskeresők támogatása a Soproni Jóleső Segítség program keretében. Az év folyamán 7 városban tartottak munkatársaink ingyenes rendezvényt munkanélkülieknek Álláskeresők Napja néven.

 

Február

Ukrajnai segélyprogramunk 7 régiót érintő következő szakaszának keretében 2015-ben újabb 7 ezer belső menekült kapott kézzel fogható támogatást mintegy 100 millió forint értékben.

 

Március

Megújult a miskolci és orosházi családok átmeneti otthona. Az orosházi átfogó renoválás és épületbővítés több mint 100 millió, a miskolci felújítás és fejlesztés 150 millió forintból valósult meg európai uniós támogatással és adományozóink segítségével. 

 

Április

A példátlan pusztítást végző nepáli földrengés károsultjainak megsegítésére azonnali segélyprogramot és gyűjtést indítottunk a katasztrófa után. A gyors segítségnyújtáson túl iskolaépítéseket is támogattunk magyar adományokkal. 

 

Május

Második alkalommal indítottuk el Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtésünket. A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a Segélyszervet gyermekekért végzett  munkájára, és forrásokat gyűjtsön annak folytatásához, fejlesztéséhez. 

 

A Segélyszervezet több mint 80 000, az Adok-Kapok Napokon összegyűlt ruhát juttatott célba rászoruló gyermekeknek és családoknak.

 

 

Június

Egy zárókonferenciával fejeződött be az első, magyar civil szervezetként végrehajtott fejlesztési programunk Belaruszban. Ennek keretében börtönviseltek rehabilitációját segítettük elő magyar tapasztalatok alapján.

 

Megnyitottuk új Országos Koordinációs és Önkéntesképző Központunkat Budapesten. 

 

 

 

Július

2015 nyarán lezártuk eddigi legnagyobb hazai fejlesztési programunkat. A TANDEM programunk révén nemcsak a saját intézményeinkben tudtunk még hatékonyabb ellátást biztosítani a családoknak, de 72 magyar civil szervezetet is több mint 200 millió forint értékben támogattunk. Így hatékony segítséget nyújtottunk 5345 hátrányos helyzetű felnőttnek és 9506 hátrányos helyzetű gyermeknek.

Humanitárius segítség a migrációs válsághelyzetben. Az elsők között kezdtük meg a segítségnyújtást a túlterhelt befogadó állomásokon. A Magyarországra érkező migránsok nagy számára való tekintettel a következő hónapokban krízisközpontokkal és mobilcsapatokkal jelentős humanitárius támogatást nyújtottunk a határátkelőknél, valamint a befogadó állomásokon.  

Augusztus

Kézzelfogható segítség a tanévkezdéshez: az Iskolakezdés együtt! adománygyűjtés eredményeképp 2015-ben már negyedik alkalommal támogattuk 1000 nehéz körülmények között élő gyermek beiskolázását minőségi tanszerekkel.

 

Szeptember

Első alkalommal szerveztük meg a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont. A több száz résztvevős hagyományteremtő rendezvénnyel az ukrajnai, kárpátaljai rászorulók támogatásának fontosságára hívtuk fel a figyelmet. 

 

Október

Tisztább kép. Partnerszervezetekkel együttműködve egy EU-s finanszírozású modellprogramot indítottunk útjára. A Segélyszervezet vezetésével megvalósuló, 24 hónapos projekt a designer-drogok elleni küzdelem jegyében jött létre: a projekt keretében információkat gyűjtünk és elemzünk az új pszichoaktív anyagokról. 

 

November

Speciális krízisközpontot adtunk át Kambodzsában. A korábban árvaházként üzemelő épületegyüttes a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával újult meg és kapott új funkciót.  

 

December

szeretet.éhség.: 20. alkalommal került sor az Országos Adventi Adománygyűjtésre. A jubileumi összefogáshoz ezúttal is 1 millióan csatlakoztak.


Hazai tevékenységünk - 2015

10 településen 59 szociális szolgáltatást nyújtottunk

 

Segítség családoknak, gyermekeknek

764 szülőnek és gyermeknek biztosítottunk átmeneti otthont 
1500 gyermek kapott központjainkban rendszeresen segítséget a felzárkózáshoz 
Segélyközpontunk 2015-ben 13 000 gyermeknek, szülőnek nyújtott segítséget

Segítségnyújtás krízishelyzetbe került családoknak: A szervezetünkhöz érkező egyéni segélykérések kezelését 2015-ben is külön intézmény, az Országos Segélyközpont végezte. A központ 2015-ben 13 000 főnek tudott – jellemzően természetbeni – támogatást nyújtani, de munkatársaink a többi kérelmezőt is tájékoztatták arról, milyen támogatási formákat vehetnek igénybe az állami ellátórendszeren belül.

Gyermekek fejlesztése: 2015-ben is nagy hangsúlyt fektettünk a rászoruló gyermekek fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére: több mint 1500 gyermek vesz részt rendszeresen fejlesztő programjainkon. Fejlesztő foglalkozások sokfélesége (lovasterápia, mozgásterápia, élményprogramok, korrepetálás, kreatív foglalkozások, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatások) és a személyre szabott fejlesztési tervek adnak esélyt a változásra. 2015-ben Olaszliszkán lezártuk a Tanoda programunkat, újjá varázsoltuk miskolci és orosházi intézményünket, 2 tábort szerveztünk a rászoruló és bántalmazott gyermekeknek, 1000 gyermek tanévkezdését segítettük tanszerekkel országszerte – csak néhány kiemelt projekt a 8 gyermekekkel foglalkozó központunk folyamatos tevékenységéből.

Kiút a szegénységből: 2015-ben 5 városban (Budapest, Kastélyosdombó, Miskolc, Orosháza, Szolnok) működtettünk átmeneti otthonokat lakhatásukat vesztett családok számára. Ezek az intézmények a családok együtt maradását szolgálják, és segítenek a továbblépésben is.

2015-ben folytatódott reintegrációs modellprogramunk Kastélyosdombón: a speciális családok átmeneti otthonába költözők mezőgazdasági és állattenyésztési ismereteket sajátítanak el, majd az állami szociális ellátórendszer függőségéből kitörve, önálló új életet kezdhetnek a Segélyszervezet által biztosított sorsfordító házakban. A program első 2 éve során már 63 rászoruló felnőtt vett részt képzéseken, és vált ez által alkalmassá jövedelemkiegészítő tevékenységek folytatására.

2015 nyarán sikeresen zártuk eddigi legnagyobb hazai fejlesztési programunkat. A TANDEM program révén nemcsak a saját intézményeinkben tudtunk még hatékonyabb ellátást biztosítani a családoknak, de a magyar civil szervezeteket is több mint 200 millió forint értékben támogattuk. A 72 partnerszervezettel együttműködve hatékony segítséget nyújtottunk 5345 hátrányos helyzetű felnőttnek és 9506 hátrányos helyzetű gyermeknek.

Részletesebb leírás a 2015-ben családoknak, gyermekeknek nyújtott segítségről.


Segítségnyújtás hajléktalanoknak

1200 fedélnélküli kapott rendszeres segítséget

Szervezetünk 2015-ben már 3 városban, Budapesten, Debrecenben és Gyulán működtetett hajléktalanokat segítő központokat. A melegedés, fürdés, étkezés lehetőségén túl intézményeink többet is nyújtottak: személyre szabott segítséget és tanácsadást az ügyintézésben, munkakeresésben; esélyt a társadalomba való beilleszkedéshez. Az utcai és kistérségi megkereső szolgálataink nemcsak az utcákon, de a tanyavilágban, vagy akár a város peremén sátorszerű tákolmányokban menedéket kereső embereknek is rendszeresen segítettek.
2015-ben megújult gyulai központunk egy része: a 13 millió forintos beruházás a 2014-es adventi adománygyűjtés és a helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően valósult meg. Az éjjeli menedék és átmeneti szálló épületegyüttes tetejének, valamint külső homlokzatának kijavítása mellett számos belső munkálat is történt.
A mindennapi étkeztetések mellett 2015-ben is több mint 10 000 adag melegétellel vártuk a rászorulókat rendkívüli, adventi ételosztásainkon.

Részeletesebb leírás a 2015-ben fedélnélkülieknek nyújtott segítségről.


Segítség szenvedélybetegeknek

Központjaink az ország 4 pontján (Budapesten, Debrecenben, Kastélyosdombón és Szolnokon) nyújtottak átfogó segítséget több mint 1000 szenvedélybetegnek.

Az esélyteremtés egy ritkán reflektorfénybe kerülő, de nagyon fontos területe, mikor abban nyújtunk segítséget, hogy a függőséggel küzdők megszabadulhassanak szenvedélybetegségüktől. 
Játék határokkal!: Lezárult a játékszenvedély megelőzésével és kezelésével foglalkozó modellprogram első szakasza Debrecenben. A három éves program keretében játékos, de tartalmas formában hívjuk fel a fiatalok figyelmét a játékszenvedély veszélyeire. A modellprogram - a debreceni tapasztalatokra építve - az év végétől 5 újabb városra kiterjesztve (Martfű, Miskolc, Olaszliszka, Orosháza, Szolnok) folytatódik.

Partnerszervezetekkel együttműködve 2015-ben "Tisztább kép" címmel egy EU-s finanszírozású modellprogramot indítottunk útjára. A Segélyszervezet vezetésével megvalósuló, 24 hónapos projekt a designer-drogok elleni küzdelem jegyében jött létre: a projekt keretében információkat gyűjtünk és elemzünk az új pszichoaktív anyagokról.

Részletesebb leírás a 2015-ben szenvedélybetegeknek nyújtott segítségről. 


Álláskeresők támogatása

377 hátrányos helyzetű munkanélkülinek segítettünk - a programunkban résztvevő álláskeresők 60%-a el tudott helyezkedni 2015-ben.

A 2014-ben elkezdődött Soproni Jóleső Segítség program '15-ben is folytatódott. Az év folyamán országszerte 7 ingyenes Álláskereső Napot szerveztünk. A rendezvények egyedisége abban rejlett, hogy a szakmai előadásokon, tanácsadásokon és tudásbővítésen túl, a szakemberektől pozitív megerősítést is kaptak az érdeklődők. Ez új lendületet adot nekik, ami elengedhetetlen a sikeres elhelyezkedéshez. 
Az álláskeresők támogatását négy irodában folytattuk: Budapest mellett Miskolcon, Sopronban és Szolnokon. Különböző rendezvényeken összesen 7500 álláskeresőt sikerült elérnünk.

Részletesebb leírás a 2015-ben álláskerősknek nyújtott támogatásról.


Segítségnyújtás bántalmazás áldozatainak

2015-ben is kiemelt figyelmet fordítottunk a kapcsolati erőszak áldozataira. Az erőszak elől menekülő családoknak menedéket adó Védett Házunk 68 családnak nyújtott oltalmat és segítséget a továbblépéshez. Ezenfelül három családok átmeneti otthonában is fogadtunk bántalmazás miatt menekülő szülőket, gyermekeket. A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezve folytattuk a Vedd észre! országos kampányunkat a kapcsolati erőszak megelőzéséért - 1100 gyermek számára tartottunk prevenciós foglalkozást iskolai keretek között. 

Részletesebb leírás a 2015-ben bántalmazás áldozatinak nyújtott segítségről.


Segítség rendkívüli helyzetekben – Migrációs válsághelyzet

184 632 rászorulónak nyújtottunk kézzelfogható segítséget a határoknál 
456 gyermeknek tartottunk foglalkozást Bicskén és Vámosszabadin

A hazánkban kialakult migrációs helyzetre reagálva 2015. július 1-én rendkívüli segélyprogramot indítottunk. A segélyprogram első szakaszában szervezetünk elsősorban a kapacitásgondokkal küzdő befogadó állomásokat támogatta. A Magyarországra érkező migránsok nagy számára való tekintettel szeptember 15-től október 26-ig a határátkelőknél is jelentős támogatást nyújtottunk.

1, Krízisközpontok és mobilcsapatok a határnál: először szeptember 10-től a röszkei krízisponton az ott várakozó illegális határátlépők – különösen a családok és gyerekek – számára nyújtottunk humanitárius segítséget a várakozás ideje alatt. A krízisponton arab, pastu és dari tolmácsokból álló csapatunk is dolgozott.
Ezt követően a szeptember 15-én felállított mobilcsapatunk három ország határánál hajtott végre segélyakciókat, napi 1500-2000 embert ellátva a szükségleteknek megfelelően. A határzárat követő napokban a szerbiai helyszíneken mintegy 4000 alkalommal nyújtottunk kézzelfogható segítséget. Ezenfelül arab nyelvű tolmácsaink tájékoztatással is segítették az arra rászorulókat.

2, Kézzelfogható segítségnyújtás a befogadó állomásokon: folyamatosan támogattuk a befogadó állomásokra (Bicskére, Nagyfára és Vámosszabadiba) érkező gyermekeket, szülőket. A segítségnyújtás során főképp tartós élelmiszereket, gyermektápszereket, pelenkákat, gyermekruhákat takarókat, törölközőket, különböző higiéniai cikkeket és tisztálkodószereket biztosítottunk a rászorulóknak. 

3, Pszicho-szociális támogatás: A kézzelfogható segítség mellett a pszichoszociális segítségnyújtásba is bekapcsolódtunk: szakembereink heti rendszerességgel tartottak gyermekfoglalkozásokat két befogadó állomáson, Vámosszabadiban és Bicskén. Tevékenységünk célcsoportját a 3-14 éves gyermekek adták. A program szeptembertől a táborokban dolgozó tanárok munkájának szakmai támogatásával is kiegészült.

  

A 2015. októberi magyar határzár után munkatársaink Szlovéniában kezdték meg migránsokat segítő munkájukat helyi partnerszervezetünkkel, az EHO Podpornica-val együttműködve. Elsődlegesen a nőket és gyermekeket támogattuk: két helyszínen, a lendvai és a sentilji befogadó központban gyermekek és nők számára pihenőhelyet (Child Friendly Space) alakítottunk ki és működtettünk a nap 12 órájában, ezenfelül pedig részt vettünk a betegek szállításában is.

Részletesebb leírás a migrációs válgáshelyzetben nyújtott segítségről.


Nemzetközi tevékenységünk – 2015

2015-ben is több válságövezetben nyújtottunk segítséget: a Balkánon, Nepálban és Ukrajnában. A humanitárius programok mellett befejeződött két jelentős nemzetközi fejlesztési projektünk Belaruszban, illetve Kambodzsában. Ezenfelül folytatódtak projektjeink Kárpátalján és Erdélyben, valamint Afganisztánban is.

Afganisztán: Újabb akcióval folytattuk a tavaly elkezdett, eddigi legnagyobb élelmezési programunkat az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keretében. A nemzetközi akciónak köszönhetően 2015-ben közel ötvenezer ember részesült alapvető létszükségletet jelentő élelmiszerekből. 
A 2015. október 26-ai észak-afganisztáni földrengést követően azonnal elkezdtük a katasztrófa érintett területen élő lakosság megsegítését alapvető élelmiszereket, takarókat és ivóvizet tartalmazó segélyszállítmány formájában.

Balkán: A bosznia-hercegovinai árvíz utáni, 2014-ben megkezdett nemzetközi humanitárius segélyprogramunk újabb szakasza valósult meg Szarajevóban. Az árvízkárosultak azonnali problémáinak kezelése után a fejlesztést és megelőzést célozta meg az új program. A Külügyminisztérium által támogatott 100 millió forint értékű projekt Szarajevó Novi Grad városrészében egy patak medrének rekonstrukcióját valósítja meg 405 méter hosszan.

Belarusz: Börtönviseltek rehabilitációjában segítettünk az első, magyar civil szervezet által önállóan végrehajtott fejlesztési program keretében Fehéroroszországban. A 373 000 eurós fejlesztési program végrehajtásban a helyi ortodox egyház karitatív szervezetével működtünk együtt. A fejlesztési tevékenység a társadalom perifériájára szorultak rehabilitációját támogató komplex rendszer kidolgozását segítette elő magyar tapasztalatok alapján.

Erdély: 2015-ben is segítettük Erdélyben a marosvásárhelyi árva gyermekeket és a helyi idősek otthona lakóit. Az iskolakezdéskor 150 tanszercsomaggal támogattuk a rászoruló diákokat, míg adventkor karácsonyi tartósélelmiszer és ajándékcsomagokat vittünk a nélkülözőknek.

Kambodzsa: Befejeztük egy magyar támogatással az 1980-as években épült egykori árvaház felújítását. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló program eredményeként egy speciális krízisközpont jött létre. Az új intézményben az alapvető ellátással párhuzamosan olyan fejlesztő és integrációs tevékenységek kerülhetnek bevezetésre, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a szegénység csökkentéséhez és az intézményből kikerülők társadalmi integrációjához. 

Nepál: Az április 25-én bekövetkezett, hatalmas pusztítást végző nepáli földrengés károsultjainak megsegítésére azonnal segélyprogramot és gyűjtést indítottunk. Ernyőszervezetünkön, az ACT Alliance-en keresztül élelmiszerrel, ivóvízzel, ruhával és takaróval láttuk el a rászorulókat. Az ezt követő újjáépítési program az oktatásra fókuszált: 250 ideiglenes iskolaépület létrehozását támogattuk helyi partnereink révén. 

Ukrajna: 200 millió forint értékű segélyprogramunk a polgárháborús helyzetben lévő ország 10 régiójában 18 ezer embert segített 2014 óta. A 2015-ben nyitott kelet-ukrajnai irodánkból koordinált program fókuszában a többgyermekes belső menekült családok álltak. A helyben beszerzett élelmiszer és higiéniás csomagok, babaápolási termékek, valamint háztartási eszközök és takarók célba juttatása mellett a felmérések alapján újabb speciális projektek is indítottunk: állapotos nők részére biztosítottunk szüléshez kórházi csomagokat, illetve a háború traumáit átéltek részére pszicho-szociális segítségnyújtást nyújtottunk.
Ezenfelül Kárpátalján is folytattuk programunkat: Beregszász járásban nehéz körülmények között élő időseket támogattunk, valamint olyan többgyermekes családokat, ahol a családfenntartó katonai szolgálata miatt kerültek nehéz helyzetbe. Magyar önkormányzatok támogatásával további 10 kárpátaljai településen nyújtottunk jelentős támogatást a rászoruló családoknak.

Részletesebb leírás a 2015-ös nemzetközi tevékenységünkről.


Társadalmi szolidaritás

A Segélyszervezet tevékenységéről adott folyamatos tájékoztatáson és az adományozóknak való visszacsatoláson túl 2015-ben három tervezett adománygyűjtést hirdettünk munkánk támogatására. Második alkalommal hirdettük meg a májusi Felhőtlen gyermekkort; ismét elindítottuk a hagyományos tanévkezdés előtti Iskolakezdés együtt! segélyakciót, valamint az ország legnagyobb ünnepi összefogásává vált adventi szeretet.éhség. kampányt.

A tervezett gyűjtések mellett az ukrajnai válság miatt szenvedők, a nepáli földrengés áldozatai, valamint a migrációs válsághelyzet során nehéz helyzetbe került családok javára hirdettünk meg társadalmi összefogást. Októberében hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont: a több mint 300 résztvevő a 1353-as adományvonal számát magán viselve buzdított a szervezet kárpátaljai tevékenységének támogatására. 
Adok-Kapok Napok néven újabb ruhagyűjtést indítottunk tavasszal a Premier Outlettel együttműködésben: a 2014-es felajánlások kétszerese, 80 000 ruha, cipő, játék és sporteszköz gyűlt össze a jótékonysági akción.

Az adománygyűjtéseken túl szemléletformáló, prevenciós céllal is indítottunk társadalmi célú kampányt: a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás megelőzésére nagy hangsúlyt helyezve, immár második éve indítottunk Vedd észre! címmel országos kampányt, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb felismerjék az erőszak jeleit, és tudják hová fordulhatnak segítségért.

Részletesebb leírás a 2015-ös, társadalmi szolidaritás elősegítéséért végzett tevékenységünkről.


Önkéntesség

Az önkéntesség szervezetünk egyik alapértéke: 2015-ben közel 2000 önkéntes segített munkánkat, s közel 500 új önkéntes jelentkezett segélyszervezetünkhöz. A gyermekek, fiatal felnőttek megszólítására különösen is nagy hangsúlyt fektettünk. 2015-ben is több alkalommal tartottak a szervezet szakemberei előadásokat, foglalkozásokat, szemléletformáló programokat oktatási intézményekben, vagy nyári táborokban, fesztiválokon. Nagy gondot fordítottunk az önkéntesek felkészítésére új országos képzőközpontunkban. Az önkéntesek megtartása, elkötelezettségük növelése érdekében ezenfelül rendszeres találkozókat szerveztünk az önkéntesekkel.

Részletesebb leírás a 2015-ben önkéntesség terén végzett munkánkról.


Pénzügyi adatok

Bevételek összesen - 2015

Kiadások összesen - 2015

Bevételek megoszlása - 2015

Kiadások megoszlása - 2015