Éves jelentés 2016

Magyarországi tevékenységünkben ebben az évben is az esélyteremtés kapta a legnagyobb hangsúlyt. Intézményeink működését, hazai programjainkat és fejlesztéseinket egyaránt az a cél határozta meg, hogy átmeneti segítségen túlmutató, valódi kitörési pontokat tudjunk kínálni a szegénységből nehéz sorsú gyermekeknek, a szociális ellátórendszer ördögi körében sínylődő családoknak.

A nemzetközi közösség részeként folytattuk ukrajnai segélyprogramunkat, támogatva a harcok elől eljött belső menekülteket és a háború nyomán kialakult gazdasági válság miatt nélkülözőket, különösen is Kárpátalján. Észak-Irakban állandó humanitárius képviseletet nyitottunk, hogy folyamatos helyszíni jelenléttel tudjuk segíteni a rászorulókat. Lezártuk Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában a 2014. évi árvíz után megkezdett újjáépítési és árvízvédelmi programunkat. Haitin a hurrikán után nyújtottunk segítséget, Afganisztánban pedig újabb élelmiszersegélyezési programot hajtottunk végre.

Az emberek ezreit elérő, hatékony segítségnyújtást az adományozók, partnerek és önkéntesek erősödő közösség tette lehetővé. Ennek az összefogásnak az ereje ad erőt a folytatáshoz és tölt el bennünket hálával, mikor visszatekintünk a mögöttünk hagyott évre.

Köszönjük!


Munkánk számokban


2016 dióhéjban


Hazai tevékenységünk - 2016

Segítség családoknak, gyermekeknek

Segítségnyújtás krízishelyzetbe került családoknak: A szervezetünkhöz érkező egyéni segélykérések kezelését 2016-ben is külön intézmény, az Országos Segélyközpont végezte. A központ 2016-ban 6700 esetben tudott – jellemzően természetbeni – támogatást nyújtani, de munkatársaink a többi kérelmezőt is tájékoztatták arról, milyen támogatási formákat vehetnek igénybe az állami ellátórendszeren belül.

Gyermekek fejlesztése: 2016-ban is nagy hangsúlyt fektettünk a rászoruló gyermekek fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére: több mint 1500 gyermek vesz részt rendszeresen fejlesztő programjainkon. Fejlesztő foglalkozások sokfélesége (lovasterápia, mozgásterápia, élményprogramok, korrepetálás, kreatív foglalkozások, gyógypedagógiai és pszichológiai szolgáltatások) és a személyre szabott fejlesztési tervek adnak esélyt a változásra. Új központot nyitottunk Kaposváron, több nyári tábort is szerveztünk rászoruló gyermekeknek, 1000 gyermek tanévkezdését segítettük tanszerekkel országszerte – csak néhány adat 8, gyermekekkel foglalkozó központunk folyamatos tevékenységéből.

Kiút a szegénységből: 5 városban (Budapest, Kastélyosdombó, Miskolc, Orosháza, Szolnok) működtetünk átmeneti otthonokat lakhatásukat vesztett családok számára. Ezek az intézmények a családok együtt maradását szolgálják, és segítenek a továbblépésben is.

2016-ban is folytatódott modellprogramunk Kastélyosdombón: a speciális családok átmeneti otthonába költözők mezőgazdasági és állattenyésztési ismereteket sajátítanak el, majd az állami szociális ellátórendszer függőségéből kitörve, önálló új életet kezdhetnek a Segélyszervezet által biztosított családi házakban. A modellprogram 3 éve során már 5 sokgyermekes család kapott lehetőséget arra, hogy egy éves felkészítő folyamatot követően az átmeneti otthonból a „Sorsfordító” házba költözhessen, ahol mentorok segítségével kezdhette újra önálló életét.
Új programot indítottunk Kaposváron: ezen a településen is az esélyteremtésre helyezzük a hangsúlyt. A komplex tevékenységünkbe illeszkedő, gyermekeket fejlesztő munkát a legkisebbek támogatásával kezdjük: rendszeres foglalkoztatásokkal segítjük a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását.

Részletesebb leírás a 2016-ban családoknak, gyermekeknek nyújtott segítségről.

Segítségnyújtás hajléktalanoknak

1000 fedélnélkülinek nyújtottunk rendszeres segítséget

Szervezetünk 2016-ben 3 városban, Budapesten, Debrecenben és Gyulán működtetett hajléktalanokat segítő központokat. A melegedés, fürdés, étkezés lehetőségén túl intézményeink többet is nyújtottak: személyre szabott segítséget és tanácsadást az ügyintézésben, munkakeresésben; esélyt a társadalomba való beilleszkedéshez. Az utcai és kistérségi megkereső szolgálataink nemcsak az utcákon, de a tanyavilágban, vagy akár a város peremén sátorszerű tákolmányokban menedéket kereső embereknek is rendszeresen segítettek.
A mindennapi ételosztások mellett 2016-ban is több mint 10 000 adag meleg ételt adtunk a rászorulóknak rendkívüli, adventi ételosztásunkon.

Részeletesebb leírás a 2016-ban fedélnélkülieknek nyújtott segítségről.

Segítség szenvedélybetegeknek

Központjaink az ország 4 pontján (Budapesten, Debrecenben, Kastélyosdombón és Szolnokon) nyújtottak átfogó segítséget szenvedélybetegeknek.

Az esélyteremtés egy ritkán reflektorfénybe kerülő, de nagyon fontos területe, mikor abban nyújtunk segítséget, hogy valaki megszabaduljon szenvedélybetegségétől. 
Lezárult a „Tisztább kép” programunk. Az Európai Uniós finanszírozással végrehajtott két éves nemzetközi program elsősorban az intravénás szerhasználók eszközeinek vizsgálatára fókuszált több magyarországi régióban. A nemzetközi együttműködésben végrehajtott ISEC projekt ezen belül a hangsúlyozottan veszélyes dizájner drogokat térképezte föl nagy számban és módszeresen.
Folytatódott Játék határokkal! programunk, amely keretében játékos, de tartalmas formában hívjuk fel a fiatalok figyelmét a játékszenvedély veszélyeire Martfűn, Miskolcon, Olaszliszkán, Orosházán és Szolnokon.

Részletesebb leírás a 2016-ban szenvedélybetegeknek nyújtott segítségről. 

Álláskeresők támogatása

Befejeződött álláskeresőket segítő eddigi legnagyobb programunk. A Soproni Jóleső Segítség program keretében két év alatt több mint 4300 tanácsadási alkalmat tartottak munkatársaink, közel 750 álláskereső vett részt hosszútávú tanácsadási folyamatban, amely komplex 3-12 alkalmas fejlesztést jelentett. Ezeken az alkalmakon személyre szabottan foglakoztunk a hozzánk fordulókkal, akiknek pályaorientációban, pályázati anyag megírásában, próbainterjúk tartásában, pszichológiai tanácsadással, és különböző álláskeresési kompetenciák fejlesztésével segítettek szakembereink térítésmentesen. 
Az álláskeresők támogatása folytatódott átmeneti otthonainkban is. 

Részletesebb leírás a 2016-ban álláskerősknek nyújtott támogatásról.

Segítségnyújtás bántalmazás áldozatainak

2016-ben kiemelt figyelmet fordítottunk a kapcsolati erőszak áldozataira. Az erőszak elől menekülő anyukáknak és gyermekeiknek menedéket adó Védett Házunk 56 családnak adott lakhatást és oltalmat, és három családok átmeneti otthonában is fogadtuk a bántalmazás miatt menekülő szülőket, gyermekeket krízisközpontjainkban. A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezve Vedd észre! címmel újfent országos kampányt indítottunk, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék az erőszak jeleit és tudják hová fordulhatnak segítségért.

Részletesebb leírás a 2016-ban bántalmazás áldozatinak nyújtott segítségről.

Segítség rendkívüli helyzetekben – Migrációs válsághelyzet

A migrációs válsághelyzetben, 2015-ben indított programunk 2016-ban is folytatódott. Bicskén és Vámosszabadin hetente egyszer egy-egy alkalommal tartottunk gyerekfoglalkozásokat, helyszínenként 5 szociális dolgozóval. 2015. július és 2016. június között több mint 1 300 gyerekkel foglalkoztunk. A kiskunhalasi befogadó állomáson 2016 augusztusától hetente kétszer tartottunk gyerekfoglalkozásokat az oda nagy számban érkező családok gyermekei számára. Szeptembertől 3 helyi pedagógus és szociális munkatársunk vezetésével heti öt napon gondoskodtunk a gyerekek foglalkoztatásáról, alkalmanként hétvégi kirándulásokkal tarkítva azt. Az igények felmérését követően szezonális ruházatot is juttattunk az arra rászorulóknak, illetve 4-5 tolmácsunk tájékoztatást adott a táborban lévőknek.  
Ezenfelül heti két alkalommal voltunk jelen a tranzit zónákban, Röszkén és Tompán, ahol az ott várakozóknak élelmiszereket, higiéniás eszközöket osztottunk, valamint arab és farszi nyelven beszélő tolmácsaink információt nyújtottak a menedékkérelmet beadni szándékozóknak.

Részletesebb leírás a migrációs válgáshelyzetben nyújtott segítségről.


Nemzetközi tevékenységünk – 2016

2016-ben is több válságövezetben nyújtottunk segítséget: Észak-Irakban állandó humanitárius képviseletet nyitottunk, Kelet-Ukrajnában folytattuk korábban megkezdett programunkat és részt vettünk a Haiti hurrikán, valamint az olaszországi földrengés utáni támogatásban is. A humanitárius programok mellett befejeződött újjáépítési munkánk a Balkánon, melyet a 2014-es árvíz után kezdtünk el. Ezenfelül folytatódtak projektjeink Kárpátalján és Erdélyben, valamint Afganisztánban is.

Afganisztán: Már harmadik ízben hajtottunk végre jelentős élelmezési programot az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keretében. A nemzetközi akciónak köszönhetően 2016-ban több mint 15 000 ember részesült alapvető létszükségletet jelentő élelmiszerekből. 

Balkán: A bosznia-hercegovinai árvíz utáni, 2014-ben megkezdett nemzetközi humanitárius segélyprogramunk újabb szakasza valósult meg Szarajevóban. Az árvízkárosultak azonnali problémáinak kezelése után a fejlesztést és megelőzést célozta meg az új program. A Külügyminisztérium által támogatott 100 millió forint értékű projekt Szarajevó Novi Grad városrészében egy patak medrének rekonstrukcióját valósítja meg 405 méter hosszan.

Erdély: 2016-ban is segítettük Erdélyben a marosvásárhelyi árva gyermekeket és a helyi idősek otthona lakóit. Az iskolakezdéskor 150 tanszercsomaggal támogattuk a rászoruló diákokat, míg adventkor karácsonyi tartósélelmiszer és ajándékcsomagokat vittünk a nélkülözőknek.

Észak-Irak: Állandó humanitárius képviseletet nyitottunk Erbilben. A helyszíni jelenléttel a háború elől menekülőket segítjük, különös tekintettel a keresztények, illetve más kisebbséghez tartozó családokra.

Haiti: A Haitire októberben lesújtó hurrikán károsultjai számára a katasztrófát követően rögtön adománygyűjtést indítottunk. A gyűjtésen befolyt 1 200 000 Ft-ot a brit székhelyű Christian Aid-en keresztül a súlyos károkat szenvedett területeken élőket megsegítésére használtuk fel. A támogatás a lakhatási, higiéniás feltételek javítását célozta, valamint a megélhetést és boldogulást segítette: az összeg 122 ház újjáépítéséhez járult hozzá (amelyek mintegy 600 embernek nyújtanak otthont) Les Cayes kikötőjében és Aquin városában.

Olaszország: A Közép-Olaszországot augusztusban megrázó földrengés után adománygyűjtés indítottunk. A beérkező adományokból a katasztrófa sújtotta területeken élő károsultak lakhatási feltételeinek helyreállítását támogattuk nemzetközi partnereinkkel együttműködve.

Ukrajna: 2014 óta több helyszínen is bekapcsolódtunk a belső menekültek ellátásába, eddig több mint 50 ezer belső menekültnek nyújtva kézzelfogható támogatást (élelmiszer- és higiéniás egységcsomagok, háztartási eszközök, babaápolási csomagok) Ukrajna 10 régiójában. Külön program indítottunk a gyermekek támogatására és a várandós asszonyok megsegítésére. A pszicho-szociális segítségnyújtás mellett Kelet-Ukrajnában százötven ház felújítását végeztük el.
Kárpátalján is folytattuk programunkat: Beregszász járásban nehéz körülmények között élő időseket támogattunk, valamint olyan többgyermekes családokat, ahol a családfenntartó katonai szolgálata miatt kerültek nehéz helyzetbe. 

Részletesebb leírás a 2016-os nemzetközi tevékenységünkről.


Társadalmi szolidaritás

A Segélyszervezet tevékenységéről adott folyamatos tájékoztatáson és az adományozóknak való visszacsatoláson túl 2016-ban három tervezett és két rendkívüli adománygyűjtést hirdettünk munkánk támogatására.
A hagyományos tanévkezdés előtti Iskolakezdés együtt! segélyakció, valamint az ország legnagyobb ünnepi összefogásává vált adventi szeretet.éhség. kampány mellett már harmadik alkalommal hirdetettük meg májusban a Felhőtlen gyermekkor adománygyűjtést és programsorozatot. A tervezett gyűjtések mellett a haiti hurrikán, illetve az olasz földrengés károsultjai javára indítottunk társadalmi összefogást.

Az adománygyűjtéseken túl szemléletformáló, prevenciós céllal is indítottunk társadalmi célú kampányt: a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás megelőzésére nagy hangsúlyt helyezve, immár harmadik éve indítottunk Vedd észre! címmel országos kampányt, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb felismerjék az erőszak jeleit és tudják hová fordulhatnak segítségért.


Önkéntesség

Az önkéntesség szervezetünk egyik alapértéke: 2016-ben több mint 500 önkéntes segített munkánkat. A gyermekek, fiatal felnőttek megszólítására különösen is nagy hangsúlyt fektettünk. 2016-ban is több alkalommal tartottak a szervezet szakemberei előadásokat, foglalkozásokat, szemléletformáló programokat oktatási intézményekben, vagy nyári táborokban, fesztiválokon. Több alkalommal gondoskodtunk a hozzánk jelentkező önkéntesek képzéséről, felkészítéséről. Az önkéntesek megtartása, elkötelezettségük növelése érdekében ezenfelül rendszeres találkozókat szerveztünk az önkéntesekkel.

2016-ban a Segélyszervezet saját jótékony futócsapatot is létrehozott: a "Ne csak szurkolj, segíts" jelmondattal rajthoz álló futók a szurkolók figyelmét a Segélyszervezet célkitűzéseire irányítják, és minél több embert igyekeznek aktív segítővé változtatni. A Segélyszervezet ebben a formában az év folyamán a  K&H Félmaratonon, a WizzAir Félmaratonon, valamint az IRONMAN 70.3-on is képviseltette magát. Ezenfelül a szervezet Kárpátalján saját furórendezvényt is szervezett: a Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon az indulók a szervezet helyi tevékenységére hívták fel a figyelmet. 


Pénzügyi adatok

Bevételek támogatott terület szerint

Bevételek megoszlása forrás szerint

Kiadások megoszlása forrás szerint