220 millió forint adomány érkezett a 2016. évi szeretet.éhség. során

Dátum: 
2017. február 03.

• "Sok kicsi...”: 365 ezer hívás a 1353-ra, és közel 300 ezer áruházi adománykupon 
• Átláthatóság: a segélyszervezet vezetője a felhasználási terveket is ismertette  

Sajtótájékoztató keretében mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet a 2016-os szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtés minden támogatójának, partnerének, adományozójának és önkéntesének. A február 3-án, Budapesten tartott eseményen Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója ismertette a gyűjtés eredményeit és a beérkezett adományok felhasználási tervét. Az elmúlt évek hagyományát folytatva a Tesco működési ügyvezető igazgatója, Pálinkás Zsolt adta át jelképesen az áruházakban összegyűlt összeget, továbbá köszöntőt mondott Dr. Futó Péter, a Futureal Csoport elnöke, az adománygyűjtés egyik kiemelt támogatója. A rendezvényen részt vett Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete is.

Az ünnepi összefogásról

2016 adventjén az Ökumenikus Segélyszervezet 21. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására, a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően mintegy 800 ezren csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez. 

A gyűjtésnek ezúttal is nagyszabású figyelemfelhívó akció adta meg a kezdő lendületet: a szervezet önkéntesei, köztük számos ismert sportoló, tévés személyiség és énekes, 1353 darab mézeskalácsszívet sütöttek meg az Akvárium Klubban november 18-án. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján közös ünnepi gyertyagyújtásra gyűltek össze az összefogás partnerei. A Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztatón Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, valamint Lehel László ismertették az adománygyűjtés célkitűzéseit. Ez alkalommal jelentette be, tulajdonképpen az adománygyűjtés első momentumaként Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. marketing kommunikációs vezetője vállalatának segítő hozzájárulását az országos felhíváshoz.
Advent időszakában a hagyományoknak megfelelően a Segélyszervezet számos ünnepi segélyakcióval – élelmiszer- és ajándékcsomag-osztásokkal, családi és gyermekprogramokkal, erdélyi és kárpátaljai adományakciókkal, továbbá közel tízezer rászorulót vendégül látó szeretetvendégség sorozattal – tette szebbé családok ezreinek karácsonyát határon innen és túl. 

Az adománygyűjtés fókuszában most sem az ajándékozás, hanem a Segélyszervezet mindennapokban folytatott szegénység elleni küzdelme volt, melyet országos intézményhálózatán keresztül folytat az év 365 napján.      

Könnyű volt csatlakozni

A 1353-as adományvonal 
Az összefogáshoz ez alkalommal is számtalan módon lehetett csatlakozni, de a legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt. Advent időszakában több mint 365 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at, hívásonként/sms-enként 250 forintot felajánlva a Segélyszervezetnek. Kimagasló arányban járult hozzá az így felajánlott mintegy 91,4 millió forinthoz az RTL KLUB – az E.ON Hungária és a Futureal Csoport támogatásával megvalósult - december 27-ei Fókusz rendkívüli adománygyűjtő adása, mely alatt 65 millió forint gyűlt össze az adományvonalon. A nézők által felajánlott összeghez az RTL Klub további 10 millió forintot adományozott.  (Technikai információk az adományvonal működéséről a Segélyszervezet honlapján olvashatók: http://www.segelyszervezet.hu/hu/1353-adomanyvonal)
A televízós adománygyűjtéshez kapcsolódóan Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária Zrt. marketing kommunikációs vezetője elmondta: „Nagyon örülünk, hogy az ünnepi adománygyűjtő akció támogatásával nem csak vállalatunk segítette az esély teremtést, de sikerült másokat is bevonni a jó ügyek támogatásába. Reméljük, hogy nem csak az ünnepek idejére fogott össze ennyi segítőkész ember, hanem egész évre hozzá tudtunk mindannyian járulni egy szebb és élhetőbb jövő megteremtéséhez”. Dr. Futó Péter, a Futureal Csoport elnöke köszöntőjében kiemelte: vállalata azért tartotta fontosnak az adománygyűjtő műsor támogatását, mert az több százezer ember számára teremtett alkalmat a rászoruló emberek problémáinak megismerésére, illetve az adományozás lehetővé tétele által a társadalmi szolidaritás valamint a közösséghez tartozás érzésének az erősítésére, a mindennapokban való elmélyítésére.

TESCO Adománykupon 
A november 14. és december 31. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál és online megvásárolható 250 forintos adománykuponokból 73,8 millió forint gyűlt össze. A sikerben, a több mint 295 ezer kupon értékesítésében a gyűjtés állandó arcán, Kovács Koko Istvánon kívül fontos szerepe volt az adakozásra buzdító pénztárosoknak is. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Tesco vásárlói és munkatársai Magyarország legnagyobb adománygyűjtő csapataként évek óta szívesen és lelkesen segítik adományaikkal az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Idén több mint 73 millió forintot gyűjtöttünk össze, amivel a Segélyszervezet egész évben támogatni tudja a nélkülöző családokat” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. működési igazgatója.

Adománypontok, gyűjtő akciók
A szeretet.éhség. Adománypont 2016-ban is az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat részeként nyílt meg. A látogatók megismerkedhettek a Segélyszervezet munkájával, adományukért pedig önkéntesek mondtak köszönetet helyben készült mézeskalácsszívvel. Az adománypontnál a Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élők által készített ajándéktárgyak megvásárlásával is lehetett segíteni. Az adománybolt, a kihelyezett persely és a vásárosoknál használt HelloPay fizetőrendszer összesen mintegy 3,4 millió forinttal járult hozzá az adománygyűjtéshez. A város egy másik illusztris épületének tövében, az Operaház Diótörő Fesztiváljának részeként szintén folyamatos volt a gyűjtés: forralt bor és más finomságok megvásárlásával lehetett csatlakozni az adományozók köréhez. A különleges helyszínen több mint 600 ezer forint adomány gyűlt össze. Negyedik alkalommal volt része az adománygyűjtésnek a Design Terminál jótékonysági aukciója, ahol fiatal magyar tervezők által felajánlott alkotások kerültek kalapács alá. Az árverésen a tavalyi összeg közel kétszerese, több mint 2,5 millió forint adomány gyűlt össze. Szintén az adományvonalra hívta fel a figyelmet az a fényvetítés, mely a Deák téri evangélikus templom falát díszítette. Idén először Kaposvár saját adományponttal csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtő felhíváshoz. A Kossuth téren felállított Adománykuckóban a városban lakó hátrányos helyzetű gyermekek számára fogadtak ajándékfelajánlásokat. Cserébe az önkéntesek a segélyszervezet helyi Biztos Kezdet programjában részt vevő gyermekek által sütött mézeskalácsszíveket adtak.

Magán és vállalati adományok, együttműködések, összesítés
A Segélyszervezet munkáját folyamatosan követő és rendszeresen támogató magánadományozói körből csekkes befizetés, átutalás útján is sokan csatlakoztak az adománygyűjtéshez. Az adományozók közül minden korábbi évnél többen választották a Segélyszervezet honlapján elérhető online adományozást is.  

A Segélyszervezet stratégiai partnerein túl 2016-ban is számos vállalat csatlakozott a szeretet.éhség. adománygyűjtéshez. A felajánlások nagyságrendje ezúttal is széles skálán mozgott. A nagyvállalatok többmilliós támogatásaitól a kisebb munkahelyi gyűjtésekig sokféle további felajánlás érkezett. A vállalati adományok közül kiemelkedett az RTL Klub 10 millió forintos támogatása, melyet az ünnepi Fókusz adás keretében ajánlott fel, ezzel egészítve ki a nézők felajánlásait. 

Rendkívüli adományakcióval csatlakozott a szeretet.éhség. kampányhoz az Akvárium Klub és a Sziget Kft., akik a Segélyszervezet által működtetett szociális intézmények látókörében lévő gyermekeknek juttattak el személyre szabott ajándékokat. Az adventi adománygyűjtés támogatói voltak többek között az Adventi Ünnep a Bazilikánál vásár szervezői, akik ingyen helyszínt biztosítottak a Segélyszervezetnek a karácsonyi vásárban,  a sütöde működtetését gépekkel támogató Whirlpool, és a vásárban korszerű terminálon keresztüli adományozási lehetőséget biztosító Hellopay Kft. Az Operaház karácsonyi vásárában árusítók bevételük egy részének felajánlásával csatlakoztak az összefogáshoz. Több vállalat, így a Sophos, illetve a Spirit Hotel is szervezett munkatársai, partnerei között adománygyűjtést, amelyet a cégek saját adománnyal egészítettek ki. A Hello Wood karácsonyi jótékonysági csapatépítő programjának bevételével járult hozzá az adventi gyűjtéshez, míg a Design Terminál az immár hagyományos jótékonysági aukciójához kapcsolódó vacsora bevételének egy részét ajánlotta fel.

A hagyományoknak megfelelően partnercégek fogadták örökbe az ünnepi ételosztások egyes napjait is, köztük az E.ON, a Vodafone Alapítvány, a FŐGÁZ Zrt., a Siemens és a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft., és az ELMŰ-ÉMÁSZ, amely vállalat nagy mennyiségű tartós élelmiszercsomagot is átadott az ételosztásra érkezőknek. A Csepeli Lelkészi Kör felajánlása hozzájárult az ételosztások költségeihez, a Budapest Deák téri evangélikus gyülekezet pedig idén is templomának udvarán rendezte meg éves adományosztását.

A magánadományozóktól és a vállalatoktól mindösszesen 54 706 643 Ft érkezett az adventi időszakban. 

2016 adventjén érkezett felajánlások

A 1353-as adományvonalon érkezett 91 433 000 forintnyi felajánlással, a Tesco áruházakban összegyűlt közel 73 785 296 forint adománnyal, az adománypontok, adományozási akciók, magán és vállalati befizetések révén további 54 706 643 forint adomány érkezett, így az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés során összesen 219 924 939 forint felajánlás érkezett az Ökumenikus Segélyszervezethez. 
Tekintettel arra, hogy az adományvonalon felajánlott 250 forintok csak az előfizetők számlabefizetése függvényében kerülnek a szolgáltatókon keresztül a Segélyszervezethez, az adományok pontos végösszegére még további heteket kell várni.

 

Önkéntesek, sztárok

A budapesti Bazilika mellett négy héten át nyitva tartó szeretet.éhség. Adományponton 272 önkéntes, 1002 órán át segítette a gyűjtést. Az Önkéntesek Világnapja alkalmából Katus Attila több éves, kitartó és lelkes önkéntes munkáját is itt köszönte meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egymást váltó önkéntesek százaihoz első alkalommal csatlakozott Iain Lindsay brit nagykövet, aki nemcsak a sütésbe csatlakozott be feleségével, Bridget Lindsayvel és munkatársaival, hanem ahogy azt népszerű videó üzeneteiben megszokhattuk, magyarul buzdított az adományozásra.

Az ünnepi-, segély- és figyelemfelhívó akciók (különösen is az ételosztások) segítőjeként további 136 fő szakított 541 órát arra, hogy az adventi időszakban személyesen is részt vegyen a rászorulók megsegítésében. Az összesen 1543 órát segítő 408 fős önkéntes közösségben magas volt a vállalati partnerektől csoportosan érkezők aránya.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ezúton is köszönetét fejezi ki minden támogatónak, vállalati és médiapartnernek, magánadományozónak és önkéntesnek a segítségéért!

Felhasználási területek, átláthatóság

Lehel László a 2016. évi Országos Adventi Pénzadománygyűjtés eredményeit ismertető prezentációjában a korábbi évekhez hasonlóan azt is részletezte, hogy a Segélyszervezet 2017-ban milyen célokra kívánja fordítani a felajánlott adományokat. Az elnök-igazgató, emlékeztetve a meghirdetett jelmondatra – „Ételt az éhezőknek, Otthont az Otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!” –, azt hangsúlyozta, hogy a Segélyszervezet munkájában az azonnali, kézzelfogható támogatás mellett nagy hangsúlyt kapnak azok a fejlesztések és hosszú távú programok, melyek keretében kitörési pontokat is tud kínálni a szegénységből.   

1.    Rászoruló családok ezreinek ünnepét tette szebbé a Segélyszervezet rendkívüli segélyakcióival
A Budapesten és több vidéki helyszínen zajló szeretetvendégségeken közel 10 ezer adag melegételt osztottak ki a Segélyszervezet önkéntesei. További több ezer családhoz juttatott el a szervezet tartósélelmiszercsomagokat, illetve több száz család részesült leghidegebb hónapokra elegendő tüzifa adományból adventben. 
A mikulás és karácsonyi ünnepségek mellett számos alkalommal szerveztek ünnepi gyermekrendezvényeket, nehéz körülmények között élő gyermekek százainak varázsolva szebbé az ünnepi időszakot. Ilyen volt a budapesti Bazilikánál szervezett korcsolyázás és kézműves foglalkozás, melyekbe ezúttal is népszerű sztárok csatlakoztak be. A segélyszervezet összes vidéki intézményében különleges alkalmakkal készültek az ünnepre. Így például a 2016-ban indult kaposvári Biztos Kezdet program munkatársai is, ahol egész napos mézeskalácsütést szerveztek a gyerekeknek. Kárpátalján a nagyszabású tüzelőanyag támogatás mellett Beregszászon adventi játszóházat, az erdélyi Marosvásárhelyen az ezer rászorulót segítő élelmiszeradomány mellett ünnepi délutánt tartottak.

2.    Az adományok 90 %-át a segítségnyújtás hétköznapjaiban használja föl az Ökumenikus Segélyszervezet

•    11 településen több mint 300 munkatárssal mintegy 60 szociális szolgáltatást működtet az év 365 napján a Segélyszervezet 
•    Évente 1500 gyermek számára kínál esélyt a felzárkózásra közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozásokkal
•    Átmeneti otthonaiban évente közel 200 családnak nyújt menedéket
•    Egész évben működő, egyedülálló központjában szociális szakemberek egyenként térképezik fel a segélykérők helyzetét, hogy a rászorulók személyre szabott segítséget kaphassanak. A Segélyközpont egy év leforgása alatt közel 20 ezer kérést kezel; a leggyakoribb segítségnyújtási formák: élelmiszer, ruha, adósságkezelés-tanácsadás, gyógyszer, téli rezsigazdálkodás-támogatás, tanácsadás. 
•    Segélyközpontjának működtetése mellett az Ökumenikus Segélyszervezet 2017-ben is folytatja a humanitárius segítségnyújtást krízishelyzetekben, a természetbeni adományok kezelését és célba juttatását, illetve az erdélyi és kárpátaljai nélkülöző családok támogatását.

3.    Intézmények és szolgáltatások fejlesztése – Hogy még többeknek segíthessünk!
Az adventben érkező adományok több olyan fejlesztéshez is hozzájárulnak, melyek megvalósításával még többet és még hatékonyabban tud segíteni a segélyszervezet.

•    Befejeződhet új csepeli központ kialakítása, melyben az Országos Segélyközpont mellett egy családok átmeneti otthona és egy gyermekek átmeneti otthona is helyet kap. 
•    Újabb helyiséggel bővülhet a segélyszervezet mintegy 100 hátrányos helyzetű gyermek felzárkózását segítő olaszliszkai központja. 
•    Szendrői Biztos Kezdet Gyerekháza számára egy kisbuszt vásárol a segélyszervezet, mely a környező falvakból szállítja majd a rászoruló gyermekeket a fejlesztő foglalkozásokra.
•    Megerősödnek az országos és regionális logisztikai központok, hogy még több természetbeni adományt tudjanak fogadni s a rászorulókhoz eljuttatni a munkatársak. 
•    Tovább bővülhet a segélyszervezet miskolci intézményének közösségi tere, ahol az Avason élő nehéz sorsú gyermekeknek tartanak rendszeres foglalkozásokat a munkatársak. 
•    Térségi szociális foglalkoztató létrehozása Kastélyosdombón 
•    Két új helyszínen: Sopronban és Egerben nyit szociális és fejlesztő központot a Segélyszervezet

Élen az átláthatóságban!
Az Adventben beérkezett adományok, a Segélyszervezet gyakorlatának megfelelően, a legszigorúbb nemzetközi sztenderdek szerinti KPMG könyvvizsgálat mellett kerülnek felhasználásra. A szervezet honlapján tett vállalásoknak megfelelően a beérkezett adományok 85%-át közvetlenül a rászorulókat segítő tevékenységek finanszírozására, 6%-át a visszacsatolásra, adománygyűjtésre és önkéntes menedzsmentre, míg 9%-át az átlátható, szakszerű és fenntartható segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére fordítja.  

Projektek

  • 1995 óta hirdetjük meg minden évben Országos Adventi Pénzadománygyűjtésünket, amely azóta, évről évre növekedve, az ország legnagyobb ünnepi összefogása lett. A felhívás állandó mottójává vált szeretet.éhség. és a tört mézeskalácsszív mára évente több százezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával.