Álláskeresők napja Miskolcon

Dátum: 
2015. április 29.

Több száz álláskereső vett részt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a HEINEKEN Hungária által életre hívott Soproni Jóleső Segítség program miskolci egész napos rendezvényén. A program egyedisége abban rejlik, hogy a szakmai előadásokon és tanácsadásokon a tudásbővítésen túl, a szakemberektől olyan pozitív megerősítést is kaptak az érdeklődők, ami új lendületet adott, és elengedhetetlen a sikeres elhelyezkedéshez.  A felkészült résztvevőket a nagy létszámban megjelent cégek részéről már a helyszínen számos álláslehetőség is várta. Az egész napos ingyenes rendezvényen a résztvevők a program szakmai hátterét biztosító Ygen Humánerőforrás Központ pultjánál tehették fel kérdéseiket a tanácsadóknak és vehettek részt ingyenes álláskeresési tanácsadásokon.

Dr. Alakszai Zoltán, Miskolc MJV polgármesteri kabinetvezetője köszöntőjében elmondta: „a rendszerváltás idején a városban az ipar szerkezetének átalakulása miatt 25.000 munkanélküli volt. Bár az utóbbi években csökkent a számuk,  továbbra is van feladat bőven. Az új ipari park létrehozásának ígérete reményt ad a térségnek, és nagyon fontosak az olyan kezdeményezések is, mint az Ökumenikus Segélyszervezet mai rendezvénye,  hogy az álláskeresők mind a maguk képességeivel, mind az álláskínálattal tisztában legyenek.”

„Az Ökumenikus Segélyszervezet szerint a munka a szegénység elleni küzdelem legfontosabb fegyvere”- mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.  Hozzátette: „éppen ezért elkötelezett az álláskeresők támogatásában. Ebben a folyamatban pedig a képességfejlesztést tartja hangsúlyosnak, hosszú távon támogatva a hozzá fordulókat.”

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Hivatal kirendeltség vezetője köszöntőjében üdvözölte, hogy Miskolcon is nyitott Ygen Humánerőforrás Központot az Ökumenikus Segélyszervezet. Mint mondotta azért is fontos a civil szervezetek álláskeresőket támogató munkája, mert ők olyanokat is el tudnak érni, akiket adott esetben az állami hivatalok nem.

Kovács Koko István jószolgálati nagykövet „Küzdelemről, motivációról, sikerről - nem csak sportolóknak című előadásában” az önismeret jelentőségét hangsúlyozta. Saját példáján keresztül mesélte el,  hogy mennyi mindent kipróbált,  mire eljutott az ökölvíváshoz, amiben aztán bizonyítani tudott. A világbajnok ökölvívó hangsúlyozta: nem a gazdagság elérése,  hanem a boldogság megtalálása a fontosabb cél a munkában is.

A rendezvényen az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett Ygen Humánerőforrás Központ miskolci irodájának munkatársai az álláskeresőkkel közösen gyűjtötték össze, hogy milyen akadályokkal találkoznak a munka világába visszatérni vágyók 

Miskolcon és vonzáskörzetében. A résztvevők soraiból elhangzott, hogy azért nehéz az elhelyezkedés, „mert túlképzett vagyok a megpályázott állásra”, „mert ilyen korban már nem vesznek fel senkit dolgozni”, ugyanakkor a Központ munkatársai 5 éves tapasztalat alapján azt mondják, hogy nem ezek a valódi problémák, amik nehezítik céljuknak elérését. Sokkal inkább az, hogy a pályázók nem tájékozódnak megfelelően a megcélzott pozícióról, összeszedetlen, az álláskiíráshoz nem illő pályázati anyagot adnak le, az állásinterjúra pedig gyakran felkészületlenül érkeznek. Gondot jelent az is, ha az álláskeresőkön azonnal látszik, hogy nincs kellő önbizalma, hiszen nehezen tud meggyőzni mást saját rátermettségéről, ha lerí róla, hogy ő maga sem hisz benne. Mindezek megoldására kínálnak külön programot a megyei Ygen Irodák Budapesten, Szolnokon, Miskolcon és február óta Sopronban is. 

A különböző tanácsadási formáikat mindig az egyén köré szervezik, és azzal foglalkoznak, amire az ügyfélnek a leginkább szüksége van. A program sikerét mutatja, hogy 6 éves működésük alatt 60-70 százalékos elhelyezkedési aránnyal dolgoznak. Ezt a 2014 júliusában indult Soproni Jóleső Segítség Programjuk alatt is tartják, és az eddig több mint 180 új ügyfelük közül alig néhány hónap alatt már 50 százalék feletti az elhelyezkedettek aránya. 

Ezt a koncepciót követi az Álláskeresők Napjának nevezett rendezvénysorozat is, amelynek mai állomása Miskolc volt. A nap jelszava a pozitív hozzáállás, amely a megváltozott munkaképességűeknek szóló előadásban is megjelent, és hasonló szemlélet köré szerveződött a délutáni kiscsoportos műhelyek tematikája is. Külön csoportban foglalkoztak a pályakezdők kérdéseivel, illetve az idősebb korosztály is szembenézhetett pszichológus szakértő segítségével korábbi kudarcélményeik okaival és következményeivel. 

Aki lemaradt a rendezvényről, vagy pedig az Ygen Humánerőforrás Központ további segítségét is igénybe szeretné venni, jelentkezhet a Magyarországon egyedülálló álláskereső kékszámon, melyet a 06 40 201 110-es telefonszámon érhet el. 

Partnerek

Projektek

  • „Jóleső Segítséget” nyújthatunk minden korsó csapolt sörrel! 2014 nyarán minden egyes eladott korsó csapolt Soproni árából 10 forint a Segélyszervezet álláskeresőket támogató programjához kerül!