Álláskeresők napja Pécsett

Dátum: 
2015. október 01.

Fókuszban a kézműves szakmák, az egyéni vállalkozási forma és a pozitív hozzáállás

Több mint 300 álláskereső vett részt a Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária által életre hívott Soproni Jóleső Segítség program pécsi rendezvényén. A program egyedisége abban rejlik, hogy a szakmai előadásokon és tanácsadásokon a tudásbővítésen túl, a szakemberektől olyan pozitív megerősítést is kaptak az érdeklődők, ami új lendületet adott, és elengedhetetlen a sikeres elhelyezkedéshez.  A felkészült résztvevőket a térség legnagyobb munkáltatói részéről már a helyszínen több száz álláslehetőség is várta. 

A pécsi Álláskeresők Napjának érdekessége, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával szoros együttműködésben került megrendezésre. Olyannyira, hogy a Foglalkoztatási Osztály által tavalyi évben bonyolított „Önindító 2014” program zárókonferenciája is az Álláskeresők Napjának részeként valósult meg. Az említett program különlegessége, hogy a kézműves szakmák tehetségeit igyekszik felkarolni, azaz segíti őket az egyéni vállalkozás felé vezető úton. Ezáltal integrálva őket a munkaerő-piac világába.  

Éppen ezért gondolták az Ygen Humánerőforrás Központ szakemberei, hogy szép kapcsolódása lesz ez a rendezvény ennek a két programnak, mely a látogatói visszajelzések alapján igazolódott is. Az ezen az úton immár sikeres vállalkozással rendelkező kiállítók termékeit is bemutatták a rendezvény részeként, melyek szintén nagy sikert arattak. Az ingyenes rendezvényen - mely a pécsi Tudásközpontban került megrendezésre - a résztvevők a program szakmai hátterét biztosító Ygen Humánerőforrás Központ pultjánál tehették fel kérdéseiket a tanácsadóknak és vehettek részt ingyenes álláskeresési tanácsadásokon.

A rendezvényen, az egyéni tanácsadások keretén belül, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett Ygen Humánerőforrás Központ munkatársai az álláskeresőkkel közösen gyűjtötték össze, hogy milyen akadályokkal találkoznak a munka világába visszatérni vágyók Pécsett és vonzáskörzetében. A résztvevők soraiból elhangzott érvek, hogy azért nehéz az elhelyezkedés, „mert túlképzett vagyok a megpályázott állásra”, „mert ilyen korban már nem vesznek fel senkit dolgozni”. Ugyanakkor a Központ munkatársai 5 éves tapasztalat alapján azt mondják, hogy nem ezek a problémák nehezítik valójában a cél elérését. Sokkal inkább az, hogy a pályázók nem tájékozódnak megfelelően a megcélzott pozícióról, összeszedetlen, az álláskiíráshoz nem illő pályázati anyagot adnak le, az állásinterjúra pedig gyakran felkészületlenül érkeznek. Gondot jelent az is, ha az álláskeresőn azonnal látszik, hogy nincs kellő önbizalma, hiszen nehezen tud meggyőzni mást saját rátermettségéről, ha lerí róla, hogy ő maga sem hisz benne. Mindezek megoldására kínálnak külön programot a megyei YGEN Irodák Budapesten, Szolnokon, Miskolcon és február óta Sopronban is. 

A különböző tanácsadási formáikat mindig az egyén köré szervezik, és azzal foglalkoznak, amire az ügyfélnek a leginkább szüksége van. A program sikerét mutatja, hogy 6 éves működésük alatt 60-70 százalékos elhelyezkedési aránnyal dolgoznak. Ezt a 2014 júliusában indult Soproni Jóleső Segítség Programjuk alatt is tartják, és az eddig több mint 500 új ügyfelük közül alig néhány hónap alatt már 50 százalék feletti az elhelyezkedettek aránya. 

Ezt a koncepciót követi az Álláskeresők Napjának nevezett rendezvénysorozat is, amelynek legutóbbi ötödik állomása a pécsi volt. A nap jelszava a pozitív hozzáállás, amely a délután folyamán a Kovács Kokó István előadásában is nagy hangsúlyt kapott. A közönség bepillantást nyert az egykori élsportoló ökölvívó karrierútjába. Kokó elmondása szerint, a siker sosem a különleges tehetségen múlik; sokkal inkább a hozzáálláson s azon, hogy ki mennyire akarja elérni az adott célt, amiért éppen küzd. A délután folyamán egészen kis csoportos foglalkozás keretén belül tehették fel szakértő kollégáknak az álláskeresők a pályázati anyag összeállításával kapcsolatos kérdéseiket, magyar és idegen nyelvű önéletrajzra vonatkozóan egyaránt. 
Aki lemaradt a rendezvényről, vagy pedig az Ygen Humánerőforrás Központ további segítségét is igénybe szeretné venni, jelentkezhet a Magyarországon egyedülálló álláskereső kékszámon, melyet a 06 40 201 110-es telefonszámon érhet el.  

 

Partnerek

Projektek

  • „Jóleső Segítséget” nyújthatunk minden korsó csapolt sörrel! 2014 nyarán minden egyes eladott korsó csapolt Soproni árából 10 forint a Segélyszervezet álláskeresőket támogató programjához kerül!