Álláskeresők napja Szolnokon

Dátum: 
2015. március 23.

Közel háromszáz álláskereső vett részt a Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária által életre hívott Soproni Jóleső Segítség program szolnoki egész napos rendezvényén. A program egyedisége abban rejlik, hogy a szakmai előadásokon és tanácsadásokon a tudásbővítésen túl, a szakemberektől olyan pozitív megerősítést is kaptak az érdeklődők, ami új lendületet adott, és elengedhetetlen a sikeres elhelyezkedéshez.  A felkészült résztvevőket a nagy létszámban megjelent cégek részéről már a helyszínen számos álláslehetőség is várta. 
Az egész napos ingyenes rendezvényen a résztvevők a program szakmai hátterét biztosító Ygen Humánerőforrás Központ pultjánál tehették fel kérdéseiket a tanácsadóknak és vehettek részt ingyenes álláskeresési tanácsadásokon.

Az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett Ygen Humánerőforrás Központ szolnoki irodájának munkatársa, Vida Jamina előadásában az álláskeresőkkel közösen gyűjtötték össze, hogy milyen akadályokkal találkoznak a munka világába visszatérni vágyók Szolnokon és vonzáskörzetében. A résztvevők soraiból elhangzott, hogy azért nehéz az elhelyezkedés, „mert túlképzett vagyok a megpályázott állásra”, „mert ilyen korban már nem vesznek fel senkit dolgozni”, ugyanakkor a Központ munkatársai 5 éves tapasztalat alapján azt mondják, hogy nem ezek a valódi problémák, amik nehezítik céljuknak elérését. Sokkal inkább az, hogy a pályázók nem tájékozódnak megfelelően a megcélzott pozícióról, összeszedetlen, az álláskiíráshoz nem illő pályázati anyagot adnak le, az állásinterjúra pedig gyakran felkészületlenül érkeznek. Gondot jelent az is, ha az álláskeresőkön azonnal látszik, hogy nincs kellő önbizalma, hiszen nehezen tud meggyőzni mást saját rátermettségéről, ha lerí róla, hogy ő maga sem hisz benne. Vida Jamina előadásán elhangzott: ezek megoldására kínálnak külön programot a megyei YGEN Irodák Budapesten, Szolnokon, Miskolcon és február óta Sopronban is. 

A különböző tanácsadási formáikat mindig az egyén köré szervezik, és azzal foglalkoznak, amire az ügyfélnek a leginkább szüksége van. A program sikerét mutatja, hogy 6 éves működésük alatt 60-70 százalékos elhelyezkedési aránnyal dolgoznak. Ezt a 2014 júliusában indult Soproni Jóleső Segítség Programjuk alatt is tartják, és az eddig több mint 180 új ügyfelük közül alig néhány hónap alatt már 50 százalék feletti az elhelyezkedettek aránya. 

Ezt a koncepciót követi az Álláskeresők Napjának nevezett rendezvénysorozat is, amelynek egyik első állomása a szolnoki volt. A nap jelszava a pozitív hozzáállás, amely a megváltozott munkaképességűeknek szóló előadásban is megjelent, és hasonló szemlélet köré szerveződött a délutáni kiscsoportos műhelyek tematikája is. Külön csoportban foglalkoztak a pályakezdők kérdéseivel, illetve az idősebb korosztály is szembenézhetett pszichológus szakértő segítségével korábbi kudarcélményeik okaival és következményeivel. 

Aki lemaradt a rendezvényről, vagy pedig az Ygen Humánerőforrás Központ további segítségét is igénybe szeretné venni, jelentkezhet a Magyarországon egyedülálló álláskereső kékszámon, melyet a 06 40 201 110-es telefonszámon érhet el. Munkatársainkkal személyesen pedig a szolnoki Ygen központban találkozhatnak az érdeklődők. 

Partnerek

Projektek

  • „Jóleső Segítséget” nyújthatunk minden korsó csapolt sörrel! 2014 nyarán minden egyes eladott korsó csapolt Soproni árából 10 forint a Segélyszervezet álláskeresőket támogató programjához kerül!