Elindult a Nemzeti Összefogás Vonala

Dátum: 
2020. március 21.

A koronavírus járványhelyzet érintettjeinek támogatására március 21-én elindult a 1357-es adományvonal, ahol egy telefonhívással vagy sms-sel 500 forint értékben lehet a nagy karitatív szervezetek, köztük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját segíteni.

Az adományvonal indulását Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője jelentette be egy sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány terjedésével egyre több önkéntes felajánlás született, a civil társadalom "jól reagált" a koronavírus okozta kihívásra. Az akciócsoport feladata, hogy segítse ezeknek az önkéntes kezdeményezéseknek és adományozásoknak a koordinációját, felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat. 

Hangsúlyozta, hogy a 1357 hívásából érkezett támogatások nem az egészségügyi ellátást fogják szolgálni, mert arra a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. Szólt arról is, hogy tájékoztató kampányt szeretnének indítani a segítségnyújtás lehetőségeiről, amelyben ismert magyarok hívnák fel a figyelmet a társadalmi összefogás, szolidaritás, segítségnyújtás fontosságára. 

Az összefogásban Magyarország legnagyobb civil szervezetei vesznek részt: az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint a Baptista Szeretetszolgálatra. 
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozik a karitatív munka, szigorodtak a segítségnyújtás, adománygyűjtés szabályai, így például lehetőség szerint minél kevesebb személyes találkozással kell végezniük a munkájukat a karitatív szervezeteknek. Az államtitkár megköszönte a karitatív szervezeteknek, hogy folytatják a bentlakásos intézményekben az ellátást, segítséget nyújtanak az alapellátásban és az idősek gondozásában.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját ezenfelül az alábbi módokon lehet támogatni: bankkártyás adományozással itt, a honlapon és a 11705008-20464565-ös számlaszámon, „koronavírus” megjelöléssel.


Fotó: Majoros Árpád