Közel hatszázan futottak Kárpátalján

Dátum: 
2019. szeptember 28.

Közel két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebb családokat és gyermekeket az Ökumenikus Segélyszervezet. Az utóbbi években, a kelet-ukrajnai harcok nyomán kialakult egész országot érintő gazdasági problémák a jelentős magyar lakosságú kárpátaljai településeken is sok családot hoztak nehéz helyzetbe: az energia árak emelkedésével drágábbá vált az élelmiszer, gyógyszer és tüzelő, miközben a kisjövedelmű családok száma több mint másfélszeresére emelkedett 2010 és 2018 között. Sokaknak jelent nehézséget a létminimum elérése: a mindennapi étkezés biztosítása, a ruházkodás, a rezsi költségek kifizetése, a gyerekek beiskoláztatása. Az őszi-téli időszak fokozottan megnehezíti az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkezők helyzetét, és egyre több család és egyedülálló rászoruló fordul az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjához támogatásért. A nélkülözők számára legnehezebb téli hónapok előtt a segélyszervezet pénzadománygyűjtést indított a 1353-as adományvonalon, melyhez nagyszabású közösségi futóesemény, az ötödszörre megszervezett Beregszászi Jótékonysági Félmaraton is kapcsolódik, ahol Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó a jó ügy érdekében futóként állt rajtvonalhoz. 

Szeptember 28-án 9 órától futók százai – köztük magyarországi, ukrán, lengyel és amerikai sportolók – vágtak neki a különböző távoknak az Ökumenikus Segélyszervezet kék mezében, hogy felhívják a figyelmet a szolidaritás, a rászorulók támogatásának fontosságára. A résztvevők Makkosjánosiból, a Barna György Stadionból indultak neki a távoknak. A félmaratoni 21.5 valamint a 10, illetve 5 kilométeres távra vállalkozók mellett, a szervezők 14 környező iskolából több száz gyermeket vártak a 3 kilométeres, valamint a nap kiemelt eseményének számító 800 méteres közösségi távra, melyen a profi futók együtt futottak a gyermekekkel.

Az esemény idén is több hazai vállalat összefogásával valósulhatott meg, sőt a támogató vállalatok közül többen futócsapatokkal is jelen voltak: a Szerencsejáték Zrt. futói mellett idén a legnagyobb, több mint 20 fős csapat a MKB Banktól nevezett, aki között dr. Balog Ádám elnök-vezérigazgató is indult a 21 kilométeres távon. A sportesemény megszervezését fentieken túl a Meditop Kft, az EU Fire Kft. és az AgileXpert is támogatja. 

A futóeseményt szervező Ökumenikus Segélyszervezet célja, hogy ráirányítsa a figyelmet kárpátaljai tevékenységére. Szeretne sokakat adománygyűjtésre buzdítani, hogy a tél közeledtével a nehéz gazdasági helyzetben a lehető legtöbb rászoruló kárpátaljai családnak tudjon élelmiszer és tüzelő támogatást nyújtani, illetve folytatni tudja egész évben működő beregszászi gyermekfejlesztő programját, melyet több mint 50 hátrányos helyzetű gyermek látogat rendszeresen.

Projektek

  • A kelet-ukrajnai harcok nyomán kialakult válság Kárpátalján is sok családot sodort nehéz helyzetbe. Szervezetünk beregszászi központján keresztül segíti a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket támogató programokkal.
  • A kelet-ukrajnai harcok nyomán kialakult válság Kárpátalján is sok családot sodort nehéz helyzetbe. Szervezetünk beregszászi központján keresztül segíti a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket támogató programokkal.