Migráns gyermekeknek is szervezett nyári táborokat a Segélyszervet

Dátum: 
2016. augusztus 18.

Cél a már státusszal rendelkező gyerekek integrációjának elősegítése

Ezen a nyáron is egymást érik a gyermektáborok az Ökumenikus Segélyszervezetnél. A napokban véget ért, hátrányos helyzetű és bántalmazott gyermekeknek nyaralást biztosító ’Felhőtlen gyermekkor’ táborok mellett, idén a hazánkban már státusszal rendelkező migráns gyerekek számára biztosít integrációs célú nyári élményprogramot Segélyszervezet. A program a Demján Sándor Alapítvány által 2015 őszén nyújtott 50 millió forintos támogatásból valósult meg, melyet a migráns gyermekek helyzetének javításához kapcsolódó feladatok elvégzésére ajánlott fel az alapítvány. 

A több turnusban szervezett nyári táborok 60 zömében általános iskolás és gimnazista korú migráns gyermek számára nyújtottak Balaton parti élményekkel való feltöltődést. Az egyhetes turnusokon egyrészt a fóti gyermekotthonban élő kísérő nélküli kiskorúi, másrészt migráns családban élő gyerekek vettek részt. Legtöbben eddigi életútjuk során számtalan olyan traumát éltek meg, melyek egy idősebb korosztálybeli fiatalt is rendkívül megviselnének.

A táborokban szakemberek speciális foglalkozásokon segítettek csökkenteni a traumatizáltságot, a különféle szabadidős programok pedig hozzájárultak az oktatási integráció esélyének növeléséhez, a nyelvi kompetenciák fejlesztéséhez, a készség- és képességfejlődéshez illetve felzárkózáshoz. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a táborok szervezésben és lebonyolításában részt vevő Kalunba szervezet munkatársai nagy hangsúlyt helyeztek a szabadidő játékos formában való eltöltésére. Tapasztalatuk szerint ezen programok ereje a gyerekek saját koruknak megfelelő tapasztalások biztosításában rejlik. „Segítsünk a gyereknek, hogy gyerekek lehessenek!” – volt a táborban dolgozó szakemberek mottója. A számtalan játékprogram, foglalkozás és strandolás mellett többek között sümegi, tihanyi vagy éppen Balaton körüli kirándulásokon is részt vehettek a gyerekek. Különleges élménynek számított a táborok során az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói intézményébe szervezett ’Betyár sportnapon’ való részvétel lehetősége is: a különböző kultúrákból érkezett gyerekek itt megismerhették a Somogy megyében hagyományos ’betyár mesterség’ elemeit. A táborozók nagy örömére lovas bemutató is szerepelt a programban, melynek keretében maguk a gyerekek is megülhették a lovakat. A nem mindennapi programokat kötél- és mászó kalandpark, népi fajátékok, sportfoglalkozások, trambulin és házi csocsóverseny tették még emlékezetesebbé. 

A táborok mellett a Demján Sándor Alapítvány támogatásából a tavaszi időszakban több mint 300 gyermeket segített ruházattal az Ökumenikus Segélyszervezet a bicskei és a vámosszabadi befogadó állomásokon, továbbá ez az adomány tette lehetővé egy olyan terület kiépítését Kastélyosdombón, mely sok gyermek játékos formában történő fejlesztését segíti majd a jövőben. 

A Segélyszervezet az elmúlt több mint egy év során a migrációs krízispontokon és befogadó állomásokon végzett humanitárius munkája során minden helyszínen kiemelt figyelmet fordított a gyermekek ellátására, valamint a kifejezetten a legkisebbek részére nyújtott pszichoszociális segítségnyújtásra. 

Projektek

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet folyamatosan támogatja a Magyarországra érkező migránsokat. A szervezet adománygyűjtést hirdetett, hogy még több támogatást tudjon nyújtani a menedékkérő kiskorúaknak, családoknak.