Stratégiai együttműködési keretmegállapodás a Hungary Helps-szel

Dátum: 
2019. augusztus 29.

Átfogó együttműködési keretszerződést írt alá Budapesten Márki Gábor a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.  A szerződés értelmében a jövőben négy területen vonja szorosra együttműködését a két szervezet:   

1.    Humanitárius segítségnyújtás természeti, vagy ember okozta katasztrófák esetén
2.    Közvetlen, a helyben maradást segítő humanitárius programok megvalósítása, különös tekintettel az üldözött keresztény és más vallási kisebbségekre
3.    Humanitárius célú nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységek 
4.    A humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos tevékenységek hazai társadalmi támogatottságának növelése, a fiatal generációk szemléletformálása, az önkéntesség szerepének erősítése 

Az együttműködés egyik jövőbeni, tervezett célja továbbá, hogy a jelenleg projektalapon működő humanitárius és nemzetközi fejlesztési tevékenységet hosszú távon felváltsa egy hatékony, rugalmas együttműködési, támogatási rendszer az Ügynökség és a Segélyszervezet között, ami a humanitárius munkában gyors cselekvést tesz lehetővé, fejlesztési projektek esetén átgondolt stratégiai tervezést eredményez. 
A felek elköteleződtek, hogy tevékenységük során közösen erősítik Magyarország, mint a humanitárius segítségnyújtás terén egyre aktívabb szereplő nemzetközi elismertségét, megítélését, jó hírnevét, pozitív arculatát.

Az ünnepélyes aláíráshoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Azbej Tristan, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért felelős államtitkárság vezetője hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Ökumenikus Segélyszervezetre. Hozzátette, hogy a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet közötti együttműködési megállapodás új távlatokat nyit Magyarország humanitárius segítségnyújtása terén, melynek alapelve, hogy  a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

Azbej Tristan két újabb, a Segélyszervezettel együttműködésben megvalósuló programot is bejelentett. Az egyik program keretében az ukrajnai Herszon városban a Krím-félszigeti és a kelet-ukrajnai konfliktus áldozatait is segítő krízisközpont létrehozását támogatják mintegy 12 millió forint értékben; míg a másik program az eddigi iraki szerepvállalás folytatását, kiterjesztését célozza összesen 167 millió forint értékben. A nagyszabású program részeként:

•    az észak-iraki Szindzsár tartományban az Iszlám Állam harcosai által elkövetett népirtást elszenvedő jezidi lakosság visszatérését segítik otthonaik helyreállításával, illetve megélhetésüket támogató projektekkel;
•    támogatják az irkai kurdisztáni Khanke város menekülttáborban élő belső menekülteket.

A sajtótájékoztatón Lehel László elmondta: az Ökumenikus Segélyszervezet fontos mérföldkőnek tekinti ezt a megállapodást, mely minőségi váltást jelent. Az elnök-igazgató hangsúlyozta: Az Ökumenikus Segélyszervezet alapításától kezdve közel aktív tagja a segélyszervezetek nemzetközi közösségének, s így számos jelentős programban dolgozott eddig együtt az Európai Unióval, a Német Fejlesztési Ügynökséggel és más donorokkal. A Segélyszervezet kész ezt a közel három évtizedes tapasztalatot megosztani, illetve beépíteni a Hunagary Helps Ügynökséggel való együttműködésbe. 

Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az évtizedes tapasztalatainak köszönhetően jelentős mértékben járulhat hozzá a közös humanitárius misszió sikeréhez. Hozzátette: az első két közös projekt során rendkívül fontos, hogy a két legsérülékenyebb csoportot, a gyermekeket és nőket megkülönöbztetett figyelem övezi.

Partnerek