Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

Dátum: 
2017. augusztus 15.

Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját! 

•    Rászoruló iskolások javára indít országos akciót az Ökumenikus Segélyszervezet 
•    40 hívás a 1353-as adományvonalra most egy tanszercsomagot jelent  

Iskolakezdés együtt! címmel hatodszorra hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonalon, melyre minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.   

Sokaknak jelentős teher, van, akiknek vállalhatatlan kiadás
A tanévkezdés a legtöbb család számára jelentős anyagi teher, a legszegényebbeknek pedig önerőből esélyük sincsen, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítsanak a gyermeküknek – ezt erősítette meg Kutatópont sajtótájékoztatón ismertetett friss országos reprezentatív felmérése. Az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére készült felmérést ismertető Székely Levente, kutatási igazgató hangsúlyozta, hogy az előző évek felméréseihez képest javult a helyzet, de továbbra is szükség van a segítségre. A szakember többek között elmondta, hogy az elmúlt hetekben készült kutatás alapján az iskoláskorú gyermekes háztartások 46 százalékának jelentős, nehezen megoldható terhet ró a családra a szeptemberi iskolakezdés kapcsán felmerülő költségek fedezése, és 5 százalék azok aránya, akiknek vállalhatatlanul nagy teher a szeptemberi iskolakezdéshez kötődő költségek fedezése. További 37 százalék számára jelentős költség, de nem jelent különösebb problémát a családnak, míg mindössze 9 százalék azok aránya, akik nem tartják jelentős kiadásnak.

A szeptemberi tanévkezdés kapcsán felmerülő költségeket az iskoláskorú gyermekes háztartások 87 százaléka önerőből fedezi. Ezen belül a gond nélkül finanszírozók aránya 34 százalék, a más fontos kiadásokat csökkentők aránya pedig 53 százalék.  Az iskoláskorú gyermekes háztartások körülbelül egyharmadának (34 százalék) az élelmiszerre fordított kiadásait kell csökkenteni az iskoláztatási költségek miatt. A válaszadók 22 százaléka a kötelező csekkek, számlák befizetésén (is) spórol, 4 százalékuk pedig a hitelrészlet törlesztésén, befizetésén (is).
A legnagyobb terhet az új ruhák, cipők beszerzése jelenti az iskoláskorú gyermekes családok számára (60 százalék). Ezt követően az iskolához szorosan kapcsolódó tételek következnek, úgy, mint például az iskolatáska (42 százalék) vagy az írószerek (34 százalék). Szintén 23-23 százalék azok aránya, akiknek a tornafelszerelés megvétele, valamint a különórák, korrepetálások fizetése (is) nagy terhet okoz. A kutatásról szóló prezentációt ide kattintva lehet megtekinteni.

Esély a felzárkózásra
Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója az adománygyűjtés célkitűzéseit és részleteit ismertette. Mint mondotta: „ A legtöbb családban az iskolakezdésre való készülődés izgalmas, örömteli időszak: gyűlnek a füzetek és ceruzák, az ünneplő ruha, a tornazsák, az új cipő bevetésre készen várják az első becsengetést. Az Ökumenikus Segélyszervezet látókörébe azonban évről évre sok olyan nehéz sorsú család kerül, ahol az öröm helyett félelemmel gondolnak a tanévkezdésre. Számukra a lakhatás biztosítása, az alapvető élelmiszerek beszerzése is napi gondot jelent, és önerőből esélyük sincs, hogy minden szükséges iskolaszert biztosítanak gyermekeiknek. A legnagyobb veszély ilyenkor az, hogy megfelelő tanszerek hiányában a gyerekek félelemmel, szégyenkezve mennek iskolába, ami meghatározhatja a tanuláshoz való viszonyukat, jövőjüket.”

A kommunikációs igazgató kifejtette, hogy a Segélyszervezet akciója a legszegényebbeknek szeretne segíteni, annak érdekében, hogy az iskolakezdés számukra se az eladósodásról, hanem a felzárkózás esélyéről szóljon. Az, hogy tanévkezdés az iskolás családok  több mint felének nehezen vállalható anyagi terhet jelent, azt is jelenti, hogy egy váratlan betegség, munkanélkülivé válás vagy nem várt kiadás azonnal krízishelyzetet okozhat, és bárki ahhoz a felmérés által kimutatott egy 5 százalékba kerülhet, akik számára az iskolakezdés megoldhatatlan feladat. Ezt a tételt igazolja a kutatás azon eleme is, hogy sokaknak máshonnan kell átcsoportosítania forrásokat, ismerősöktől kell kölcsön kérnie, vagy éppen hitelhez kell folyamodnia iskolakezdéskor. Az pedig, hogy más-más családoknak más-más iskolaszerek beszerzése jelent gondot, igazolja a Segélyszervezet elgondolását, hogy fontos a személyre szabott támogatás, hiszen kinek tanszer, kinek tornaruha, másvalakinek pedig az ünneplő ruhára nincs pénze. Az iskolakezdés költségeit bemutató számok arányában elmondható, hogy a Segélyszervezet iskolásonként adott 10.000 forintos támogatása jelentős segítséget nyújt a családoknak. 
Gáncs Kristóf kiemelte azt is, hogy az 1000 gyermek, akinek az ökumenikusok Iskolakezdés együtt! akciója keretében szeretnének szeptember 1-ig segíteni, a Segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből lett kiválasztva a nyár folyamán, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. A program keretében a hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai és erdélyi és vajdasági magyar gyermek kap beiskolázási segítséget. Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött 1000 gyermek 10 ezer forint értékben történő támogatásához szükséges 10 millió forinton felül beérkező összegből a szervezet országos intézményhálózatának Kapaszkodó programjaiban résztvevő, mintegy 1500 diák felzárkózását támogatja egész évben. 

Széleskörű összefogás: sok kicsi sokra megy
Wolf Kati a Segélyszervezet munkájában önkéntesként sokadik éve részt vevő népszerű énekesnő a sajtótájékoztatón összefogásra buzdított: „Az elmúlt évek iskolakezdést támogató akciói során minden alkalommal meggyőződhettem arról, hogy a támogatás eléri a rászoruló gyermekeket és valódi segítséget jelent az egy és többgyermekes családok iskolakezdéséhez. Mindig öröm volt látni a meghatott és vidám arcokat, reméljük, hogy idén is sikerül megtölteni az 1000 iskolatáskát első becsengetésig! Mindenkit, kérek, hogy ha teheti, akárcsak egyetlen hívással is de csatlakozzon az összefogáshoz, hiszen sok kicsi sokra megy.” 

Figyelem! Slampoetry
Az adománygyűjtésre a segélyszervezet idén is több kreatív közösségi  akcióval hívja fel a figyelmet a következő hetekben. Idén a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kap majd a közösségi média, ahol népszerű slammer tehetség Bánki Benjámin közreműködésével a slampoetry eszközeivel irányítják majd a figyelmet a segélyakció által megcélzott társadalmi problémára, illetve az összefogás fontosságára. A „De nehéz az iskolatáska - főleg ha üres...” kezdetű slampoetry videóüzenet a Segélyszervezet közösségi média felületein lesz látható, és az alkotók reményi szerint sokan segítik majd megosztással, hogy minél többekhez eljusson az üzenet.    

Így lehet csatlakozni!
Az összefogáshoz idén is a megszokott módokon lehet csatlakozni. Már él a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázása hívásonként vagy SMS-enként 250 forint támogatást jelent. Szintén elérhető már a Segélyszervezet innovatív online adományozási felülete a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon, ahol néhány kattintással és egy bankkártyával tetszőleges összeget lehet adományozni. Idén is a gyűjtés stratégiai partnere a Magyar Posta, így a nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat. A Posta a csomagok célba juttatása mellett kommunikációs partnerként is segíti, hogy a felhívás minél több emberhez eljusson. 

Videó

Projektek

  • Minden augusztusban Iskolakezdés együtt! címmel országos adománygyűjtést szervezünk 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. Célkitűzésünk, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen.