Újraindult az országos Vedd észre! kampány

Dátum: 
2016. október 05.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója október 5-én Miskolcon jelentette be, hogy ismét elindult az ország Vedd észre! kampány. Az elnök-igazgató elmondta, hogy óriásplakátok és citylightok, online felületek, valamint rádiószpotok segítségével juttatják el üzenetüket a társadalomhoz. 

Lehel László aláhúzta: a segélyszervezet munkája során mindig nagy hangsúlyt helyez a prevencióra. Legtöbb esetben fontosabb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni, és ez alól nem kivétel a kapcsolati erőszak sem. Éppen ezért indítják el most már 5. alkalommal a Vedd észre! elnevezésű kampányt, mely egyrészt a bántalmazó kapcsolatban lévőket, másrészt azok környezetének, ismeretségi körének a figyelmét szeretné felhívni arra, hogy van kiút, hogy ki lehet időben lépni az erőszakos kapcsolatból. 

Lehel László végül elmondta, hogy a Segélyszervezet eddig több mint 4500 bántalmazott számára nyújtott komplex ellátást. 

Háttér
Hazánkban évente mintegy 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében. A gyermekbántalmazás sokszor rejtetten zajlik, az eseteknek nagy része nem derül ki, és így kezeletlen marad. 100 esetből csupán 10 jut el jelzésig, és mindössze egyetlen miatt indul büntetőeljárás. A gyermekvédelem statisztikái szerint évente kb. 20 ezer gyerek válik valamilyen – lelki, fizikai, szexuális – bántalmazás áldozatává. 

A gyermekbántalmazás fogalma alatt – a fizikai bántalmazás mellett – az elhanyagolást, az érzelmi bántalmazást és a szexuális abúzust értjük. Kiemelten fontos az erőszak bármely formájának időbeni felismerése, hogy a segítség minél hamarabb érkezhessen. Ezt a célt tűzte ki az Ökumenikus Segélyszervezet, mikor 5. alkalommal is elindította Vedd észre! kampányát, melyhez korábban iskolai prevenciós program, egy bántalmazásban szenvedőknek vagy azt észlelőknek szóló honlap, valamint egy online figyelemfelhívó akció is kapcsolódott. 

Mint ismeretes, a szemléletformálás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet a gyakorlatban is sokat tesz a kapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás áldozataiért. A Segélyszervezet mintegy 500 bántalmazott gyermeknek nyújt rendszeres segítséget. Átmeneti otthonaiban, krízisközpontjaiban évente több mint 150 bántalmazás elől menekülő gyermekes család (mintegy 600 fő) kap menedéket. A központok között az országban is egyedülálló az a titkos menedékház, ahol a Segélyszervezet szakemberei szigorú biztonsági előírások mellett nyújtanak komplex segítséget a bántalmazó elől menekülő családoknak. Az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi központjában jelentős erőforrásokat fordít a gyermekek rehabilitációjára. Minden esetben pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítik a traumát szenvedett gyermekek lelki sebeinek gyógyulását, a továbblépésüket. A Segélyszervezet 2016-ban egy olyan országos központ létrehozását kezdte meg, mely kifejezetten a traumát szenvedett gyerekek rehabilitációjával fog foglalkozni.   

Projektek

  • Az otthon négy fala között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, mikor már megtörtént a tragédia. Pedig az erőszak, legyen fizikai vagy lelki, mindig nyomokat hagy maga után. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával 2014 tavaszán Vedd észre! jelmondattal indítottunk társadalmi célú kampányt a párkapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás ellen.