Hova fordulhatok?

Hova fordulhatok?

Annak az oktatási intézménynek, ahol tanulsz, feladata az is, hogy segítsen neked, ha valamilyen magánéleti problémával állsz szemben. Érdemes végiggondolnod , hogy van-e olyan pedagógus, akiben meg tudsz bízni, és akinek őszintén  el mered mondani a nehézségeidet. 

Vannak olyan iskolák, ahol elérhető szociális munkás, iskolapszichológus, ifjúságvédelmi felelős, akiket azért alkalmaznak, hogy különböző helyzetekben segítsék a tanulókat. Bármelyik felnőtt szakembertől kérheted, hogy kezelje bizalmasan a problémádat.
Amennyiben iskolán kívül szeretnél szakembert keresni, fordulhatsz a családsegítő központ vagy gyermekjóléti szolgálat munkatársaihoz vagy olyan egyházi és civil szervezetekhez, akik fiatalokkal, gyerekekkel foglalkoznak. Interneten is találhatsz olyan szervezeteket, aki online módon, vagy telefonos vonalon adnak információt problémáid megoldásában.     

Fontos, hogy ne maradj egyedül, kérj segítséget!

Néhány hasznos telefonszám, segítő hely: 

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36 80 20-55-20
Kék Vonal Lelkisegély-Vonal: 116 111
Rendőrség: 107
Telefontanú (bűncselekmények bejelentése):06 80555111
Eszter Ambulancia (segítség szexuális erőszak áldozatainak)
telefon: +36 (1) 466 9872    email: info@eszteralapitvany.hu   posta cím: 1525 Budapest, Pf.:41

Aggódsz valakiért? 

Vannak olyan helyzetek, amikor azzal szembesülsz, hogy valamelyik osztálytársad került nehéz helyzetbe. Észreveszed, hogy hirtelen megváltozik a viselkedése, magába fordul, rossz lelkiállapotban van, romlik a tanulmányi eredménye, esetleg ápolatlanul, elhanyagoltan kezd el iskolába járni, esetleg tesi órán az öltözőben bántalmazásra utaló nyomokat látsz rajta.  Fontos, hogy kellő tapintattal, megértéssel, együttérzéssel fordulj felé, és támogasd abban, hogy segítséget kérjen valakitől!
Bár a bizalmas baráti kapcsolathoz hozzátartozik, hogy megtartjuk egymás titkait, de veszélyhelyzet, bántalmazás esetén érdemes mérlegelned, hogy mi szolgálja legjobban a barátod biztonságát! A biztonsága érdekében akár az ő hozzájárulása nélkül is beavathatsz egy megbízható felnőttet, hogy közösen találjátok ki, hogy tudnátok a legjobban segíteni neki! Ne feledd , hogy az ilyen súlyos problémákat felnőttek bevonásával lehet megoldani!

Ha bajban van, kérjen segítséget rendőrségtől, családsegítő szolgálattól, az orvosától, egy olyan személytől, akiben megbízik, és tudja, hogy nem árulja el Önt a bántalmazónak.  
Amennyiben azonnal ki kell lépnie a bántalmazói kapcsolatból, hívja a 06-80-20-55-20-as telefonszámot!
Segítséget kérhet a gyermekjóléti szolgálatoktól is, ami településen megtalálható. Az önkormányzat pontos címet és telefonszámot tud adni. 
Ha gyermeke van és el kell menekülnie otthonról, vannak olyan intézmények (Krízisközpont, Családok Átmeneti Otthona) ahol fogadni tudják önt a gyermekével együtt, és nem kell attól tartania, hogy elveszik Öntől. Sőt, ezeket az intézményeket azért hozták létre, hogy Ön gyermekével biztonságos helyre kerüljön.

Segíteni szeretnék valakinek: 

Ne legyen közönyös, ha családjában, szomszédságában arra utaló jelet észlel, hogy valakit bántalmaznak. Az időben érkező segítség akár sorsfordító is lehet! 
Kellő pillanatban ajánlja fel segítségét, biztosítsa bizalmáról, támogatásáról a bántalmazott felet. Ugyanakkor az is fontos, ha ne próbálja egyedül vállalni a nehéz feladatot, hogy a helyzet megmentője, megoldója lesz. Ezt minden esetben bízza szakemberre, aki az érintettekkel együttműködésben meg tudja tenni a szükséges lépéseket. 
Amennyiben gyermekbántalmazásról van tudomása, ezzel kapcsolatban névtelen jelzéssel is élhet gyermekjóléti szolgálatok felé!