Szociális és Fejlesztő Központ, Debrecen

Szenvedélybeteg ellátás

Alapítás éve: 
1999
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Intézményünkben a Debrecenben élő szenvedélybetegeknek nyújtunk segítséget. A megelőzést szolgáló programjaink során kiemelt figyelmet fordítunk a fiatalokra, fiatal felnőttekre, valamint úgynevezett „elterelő” szolgáltatásunk keretében azokra, akikkel szemben a rendőrség kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt eljárást indított. 


Hogyan segítünk? 

Célunk, hogy intézményeinkben átfogó, személyre szabott támogatást nyújtsunk azoknak, akik életvitelét megnehezíti valamilyen függőség, legyen az alkoholprobléma, drogfüggőség, játékszenvedély. Szakembereink a felvilágosító jellegű, prevenciós programoktól kezdve a megkereső tevékenységen és közösségi terápiás programokon át a tűcsere programig számos szolgáltatást nyújtanak két telephelyünkön.

Annak érdekében, hogy minél több szenvedélybetegen segíthessünk, olyan anonim szolgáltatásokat is nyújtunk, amelyek igénybevételéhez nem szükséges semmilyen előzetes vizsgálat, vagy beutaló. Munkatársaink évek óta kitelepüléssel vesznek  részt a különböző fesztiválokon, szórakozóhelyeken, plázákban szervezett programokon, így a leginkább veszélyeztetett korosztályt is el tudjuk érni. Nagy hangsúlyt fektetünk a szenvedélybetegek közösségi ellátására, hogy azok is segítségben részesülhessenek, akik nem vállalják egyéni kezeltetésüket.
A káros szenvedéllyel való megbirkózás érdekében nemcsak a függőknek, hanem hozzátartozóiknak is kiterjedt segítséget nyújtunk. 


Tevékenység

– Nappali, közösségi és alacsonyküszöbű ellátások szenvedélybetegeknek
– Pszicho-szociális beavatkozások, segítségnyújtás
– Információs, felvilágosító és prevenciós szolgáltatások
– Megkereső munka, azaz az ellátást nem kérő szenvedélybetegekkel való kapcsolatfelvétel.
– Tű- és fecskendőcsere
– Telefonos információs vonal
– Játékszenvedéllyel küzdők számára speciális programok biztosítása


A számok tükrében 

A Nappali Intézmény több mint 100 főt lát el évente, míg a közösségi ellátásban 50-en vesznek részt. Alacsonyküszöbű (anonim) szolgáltatásainkat évente több mint 6000 ember veszi igénybe.

Hírek

Öt településen (Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű és Olaszliszka) indul a Debrecenben sikereket elért megelőző, kezelő és szemléletformáló munka.
A szerhasználókat leginkább veszélyeztető, ismeretlen hatóanyagú szerek gyors megismerése érdekében veszi föl a küzdelmet a Segélyszervezet partnerszervezeteivel együtt.
’Játék határokkal’ - két esztendő mérlegén a szerencsejáték-függőség veszélyeire figyelmeztető modellprogram. Szakmai nap keretében értékelték az elért eredményeket és további lehetőségeket.