Szociális és Fejlesztő Központ, Olaszliszka

Fejlesztőház

Alapítás éve: 
2001
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

Intézményünk tanulásban vagy valamely művészeti ágban tehetséges hátrányos helyzetű, tanulási nehézséggel küzdő iskolás gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget.


Hogyan segítünk? 

Célunk a hátrányos helyzetű, jellemzően roma gyermekek tehetséggondozása, felzárkóztatása, korrepetálása. Az egyéni tanulási nehézségeket vagy kiemelkedő eredményeket figyelembe vevő, hatékony fejlesztő tevékenység révén lehetőséget kínálunk a szegénység okozta hátrányaik leküzdésére. Ezt a célt szolgálják a készségfejlesztő, szemléletformáló és közösségi programjaink is, segítséget nyújtva abban, hogy a foglalkozásokon résztvevő gyermekek szerencsésebb hátterű társaikkal egyenlő eséllyel induljanak az életben.


Tevékenység

- Tantárgyi fejlesztést, tehetséggondozást, felzárkózást és korrepetálást segítő foglalkozások
- Fejlesztőpedagógus segíti a gyermekeket mindennapi munkájukban: tanulásban , készség és képesség fejlesztéssel
- Segítségnyújtás a szabadidő hasznos eltöltésében: pl. játszóházi foglalkozások, kézműves foglalkozások, tánc, sakk, furulya, drámapedagógia
- Gyermekek pszichológiai felmérése és segítése
- Egészségnevelés, egészségmegőrzés
- Szemléletformálás, hagyományőrzés, hagyományok ápolása
- Tanácsadás továbbtanuláshoz, életvitelhez
- Szülők bevonása a programokba


A számok tükrében 

Fejlesztőházunkban rendszeresen mintegy 40 gyermek fejlesztéséről gondoskodunk, míg a készségfejlesztési, játszóházi, foglalkozásokon 50-80 gyermek vesz részt. 
Az intézményünk szolgáltatásait igénybe vevő gyermekek 80%-ának javulnak az iskolai eredményei. A 8. osztály elvégzése után a végzősök legalább fele érettségit adó, illetve hiányszakmát nyújtó szakképzésben tanul tovább.

 

Hírek

Hiánypótló intézménnyel gyarapodott az Ökumenikus Segélyszervezet országos hálózata: A 2001-ben megnyitott Olaszliszkai Szociális és Fejlesztő Központ most Biztos Kezdet Gyerekházzal bővült.
38 millió forint gyűlt össze az idei tanév utolsó napjával lezárult Felhőtlen gyermekkor elnevezésű figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampány során.
A húsvéti ünnep gyermekekkel foglalkozó intézményeinkben is kiemelt esemény. Így március hónap folyamán mindegyik központunkban fontos szerepet kapott a készülődés, valamint a húsvéti élménynap.