Szolnoki Addiktológiai Központ,

Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye

Alapítás éve: 
2005
Intézmény email cím: 

Kiknek segítünk?

A Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye a Jász-Nagykun-Szolnok megye területén élő mentális és pszichiátriai problémával élő betegeknek nyújt segítséget. 

Addiktológiai Központunk szolgáltatásaival a megyében élő szenvedélybetegeket segíti. Az úgynevezett „elterelő” szolgáltatásunkat azon betegeknek nyújtjuk, akikkel szemben a rendőrség kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt indított eljárást. Központunk szolgáltatásait főként a marihuána, illetve az amfetamin-használók veszik igénybe, de intézményünk fogad egyéb szerhasználókat, valamint más függőségben (pl. játékszenvedély, internetfüggőség) szenvedőket is.


Hogyan segítünk? 

A Pszichiátriai Betegek Nappali Intézményének célja, hogy elősegítse a betegek társadalomba való visszailleszkedését. Ennek érdekében az egyén problémáit figyelembe véve különböző rehabilitációs programokat biztosítunk, valamint közösségi szolgáltatásokat is szervezünk.

Addiktológiai Központunk célja átfogó, személyre szabott támogatást nyújtani azoknak, akiknek életvitelét megnehezíti valamilyen függőség. Ennek érdekében a hozzánk fordulók pszichiáter, pszichológus, addiktológus, jogász és szociális munkás segítségét is igénybe vehetik. 
Munkatársaink problémaorientáltan igyekeznek megelőzni, kezelni a függőségeket, és elősegíteni a társadalomba való visszailleszkedést. 


Tevékenység

Pszichiátriai Betegek Nappali Intézménye:
- Orvosi szakellátás (ezen belül diagnózis felállítás, gyógyszeres kezelés)
- Pszichológiai tanácsadás
- Pár- és családterápia
- Önsegítő csoportok
- Szorongáskezelő csoport
- Információnyújtás, tanácsadás
- Egyéni esetkezelés
- Jogi tanácsadás
- Klubfoglalkozások
- Mosási, tisztálkodási lehetőségek 

Addiktológiai Központ: 
- Orvosi szakrendelés 
- Elterelés (megelőző-felvilágosító, gyógyító és egyéb elterelési formák)
- Előzetes állapot felmérés 
- Szociális és információs tanácsadás
- Életvezetési tanácsadás
- Pár és család terápia 
- Csoportfoglalkozások


A számok tükrében 

A Pszichiátriai Betegek Nappali Intézményében 60 főt tudunk ellátni. Addiktológiai Központunkban évente átlagosan 100 fő vesz részt az elterelésen. Szolgáltatásainkban évente mintegy 5000 fő vesz részt.

 

Hírek

Május 23-án nyitották meg azt a különleges képzőművészeti kiállítást, melyre a Játék határokkal szerencsejáték-függőségi prevenciós modellprogramja keretében hirdetettet pályázatot.
Szolnokon szervezett szakmai műhelyt a dizájner drogok elleni küzdelem jegyében az Ökumenikus Segélyszervezet.
A szerhasználókat leginkább veszélyeztető, ismeretlen hatóanyagú szerek gyors megismerése érdekében veszi föl a küzdelmet a Segélyszervezet partnerszervezeteivel együtt.