Segítség Irakban

Én is segítek!

Esély a maradásra és újrakezdésre

Összefogást hirdetünk az iraki üldözött keresztényeket támogató segélyprogramunkra. Az adományokból a Moszultól 13 kilométerre északra fekvő Bahzani településre visszatelepülő családok otthonait építjük újjá. 

Az iraki kurdisztáni települést főleg keresztények és jazidik lakják, békés egymás mellett élésben hosszú évek óta. Az ISIS 2014. augusztus 3-án foglalta el Bahzanit, melynek lakossága a kurdisztáni régióba menekült, a falu pedig az ISIS fennhatósága alatt maradt majdnem két és fél évig. Csak a közelmúltban, 2016 novemberében szabadult fel. Az ISIS fennhatósága alatt az Iszlám Állam elpusztított gyakorlatilag mindent:  infrastruktúrát, házakat, üzleteket és üzemeket, csak romokat hagyott maga után. A családok saját erejükből nem tudnak visszatérni otthonaikba, segítség nélkül inkább Európába vándorolnak.

Célunk, hogy házaik felújításával, valamint alapvető eszközök, felszerelések biztosításával a keresztény családok otthonaikba történő visszatérését támogassuk, mellyel a keresztény jelenlét védelméhez és megtartásához járulunk hozzá a Ninive-fennsíkon. A segélyprogram során 30 család otthonát tervezzük újjáépíteni - ehhez várjuk az adományokat.    

Iraki segélyprogramunkat online adományozással vagy banki átutalással a 11705008-20464565-os OTP számlaszámra, a közlemény rovatban "Irak" megjelöléssel lehet támogatni.

Minden kis segítségre szükség van!


Tevékenységünk Irakban

Segélyszervetünk 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014-2015 folyamán, az Iszlám Állam térnyerése után, belső menekülteket és szír menekülteket, illetve helyi közösségeket segélyezett. A támogatott célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. 2016 júniusában Erbilben megnyitottuk a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrehozott képviseletünket. A helyi iroda egyrészt a menekültek támogatásának, másrészt a humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásának a központja. 2017-ben a Moszul melletti Bashiqa településen hoztuk létre újabb iraki központját: a visszatelepülőket segítő központ többek között 30 magánház felújításához nyújt támogatást és 162 családot lát el tüzelővel.  


Háttér

2014 óta keresztény és más kisebbségekhez tartozó családok százezrei kényszerültek elhagyni otthonukat szíriai és iraki területeken, az ISIS elől menekülve. Az Irakban kialakult humanitárius válság egyike a legösszetettebb és legmélyebb kríziseknek a világon. Mintegy 10 millió iraki, köztük 3,4 millió belső menekült szorul humanitárius segítségre 2016-ban.

Az elmúlt évben a Magyarországot is elérő migrációs hullám mindannyiunkhoz kézzelfogható közel hozta a háborús krízis következményeit: emberi sorsokat, történeteket. Kevesebb szó esett azonban azokról a családokról, akik a visszatérés reményében Észak Irakban és Kurdisztánban kerestek átmeneti menedéket. Csak Duhok tartományba több mint 450 ezer, Erbilbe 156 ezer, míg Sulaymaniyahba 100 ezer menekülő érkezett. A krízis az Iszlám Állam legyőzésével és az ostrom alatt tartott városok felszabadulásával sem ért véget, sőt újabb hullámok indultak el a lerombolt városokból. 

Hírek

Pünkösdi üzenetében Fabiny Tamás a reményről beszélt az üldözött keresztényeknek.
„A magyarok segítsége nélkül nem tudtunk volna visszajönni”
2018. március 6-án Balog Zoltán az Emberi Erőforrások minisztere és delegációja meglátogatta a Segélyszervezet erbili irodáját.

Partnerek