Segítség Irakban

Esély a maradásra és újrakezdésre

Összefogást hirdetünk az iraki üldözött keresztényeket támogató segélyprogramunkra. Az adományokból a Moszultól 13 kilométerre északra fekvő Bahzani településre visszatelepülő családok otthonait építjük újjá. 

Az iraki kurdisztáni települést főleg keresztények és jazidik lakják, békés egymás mellett élésben hosszú évek óta. Az ISIS 2014. augusztus 3-án foglalta el Bahzanit, melynek lakossága a kurdisztáni régióba menekült, a falu pedig az ISIS fennhatósága alatt maradt majdnem két és fél évig. Csak a közelmúltban, 2016 novemberében szabadult fel. Az ISIS fennhatósága alatt az Iszlám Állam elpusztított gyakorlatilag mindent:  infrastruktúrát, házakat, üzleteket és üzemeket, csak romokat hagyott maga után. A családok saját erejükből nem tudnak visszatérni otthonaikba, segítség nélkül inkább Európába vándorolnak.
Célunk, hogy házaik felújításával, valamint alapvető eszközök, felszerelések biztosításával a keresztény családok otthonaikba történő visszatérését támogassuk, mellyel a keresztény jelenlét védelméhez és megtartásához járulunk hozzá a Ninive-fennsíkon. A segélyprogram során 20 család otthonát tervezzük újjáépíteni - ehhez várjuk az adományokat.    

Iraki segélyprogramunkat online adományozással vagy banki átutalással a 11705008-20464565-os OTP számlaszámra, a közlemény rovatban "Irak" megjelöléssel lehet támogatni.

Minden kis segítségre szükség van!


Tevékenységünk Irakban

Segélyszervetünk 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014-2015 folyamán, az Iszlám Állam térnyerése után, belső menekülteket és szír menekülteket, illetve helyi közösségeket segélyezett. A támogatott célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júniusában Erbilben megnyitotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrehozott képviseletét. A helyi iroda egyrészt a menekültek támogatásának, másrészt a humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásának a központja. Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki munkáját az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjaként végzi, jelenleg két helyszínre delegált magyar munkatárssal, és három helyi partnerrel együttműködésben. 


Háttér

2014 óta keresztény és más kisebbségekhez tartozó családok százezrei kényszerültek elhagyni otthonukat szíriai és iraki területeken, az ISIS elől menekülve. Az Irakban kialakult humanitárius válság egyike a legösszetettebb és legmélyebb kríziseknek a világon. Mintegy 10 millió iraki, köztük 3,4 millió belső menekült szorul humanitárius segítségre 2016-ban.

Az elmúlt évben a Magyarországot is elérő migrációs hullám mindannyiunkhoz kézzelfogható közel hozta a háborús krízis következményeit: emberi sorsokat, történeteket. Kevesebb szó esett azonban azokról a családokról, akik a visszatérés reményében Észak Irakban és Kurdisztánban kerestek átmeneti menedéket. Csak Duhok tartományba több mint 450 ezer, Erbilbe 156 ezer, míg Sulaymaniyahba 100 ezer menekülő érkezett. A krízis az eddig ostrom alatt tartott városok felszabadulásával sem ér véget, sőt újabb hullámok indulnak el a lerombolt városokból. 

Hírek

A korábban szövetséges iraki illetve kurd erők között októberben kiélesedett konfliktus következtében több ezer menekült hagyta el észak-iraki otthonát, s keresett átmeneti biztonságot a szomszédos településeken.
A menekülteket segítő erbili képviselete után Moszul közelében visszatelepülőket támogató központot nyit a magyar szervezet.
A Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről című rendezvényén a konferencia résztvevői elfogadták a Budapest Nyilatkozatot; a rendezvényen a Segélyszervezet is jelen volt.

Partnerek

Kiemelt cím

Segítség Irakban