Játék határokkal


Mi ez?

Modellprogram, melynek célja komplex szolgáltatás nyújtása a szerencsejáték-függőség kezelése és megelőzése érdekében. A létrehozásával a partnerek elképzelése nem egy egyszeri, látványos akció megvalósítása, sokkal inkább jól működő, fenntartható jógyakorlatok megteremtése volt.
A Játék határokkal mind a prevenció, mind a segítségnyújtás területén olyan modellértékű gyakorlatokat és módszertanokat kívánt kidolgozni és kipróbálni, melyek később országos szinten is elterjeszthetőek.
A program komplexitása abban nyilvánult meg, hogy a szerencsejáték-függőséget a prevenció az integráció és a disszemináció oldaláról egyszerre közelítette meg.


Ki?

A Játék határokkal programot a Szerencsejáték Zrt., a Humánum Kft. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakmai együttműködése hívta életre 2012-ben. 


Hol?

A kezdeti időszakban (2012-2015) a projektnek a Segélyszervezet debreceni Szociális és Fejlesztő Központja adott helyet, melyhez négy debreceni általános és középiskola csatlakozott. Debrecenben kerültek kidolgozásra és tesztelésre azok a programelemek, melyek a programot ma is jellemzik.
2015-16-ban öt újabb település intézményeiben folytatódott az iskolai prevenció.
A kiterjesztett program továbblépett az integráció területén is, további településeket bevonva a szolgáltatásba. Szerencsejáték-függők és hozzátartozóik számára az önsegítő csoportok már nemcsak Debrecenben, hanem Miskolcon és Budapesten és Szolnokon elérhetőek. A prevenciót kiterjesztettük a tanodák, illetve tanoda jellegű tevékenységet folytató szervezetek felé is, melyhez külön speciális módszertani átdolgozása született az iskolai programnak. A tanodák esetében a délutáni foglalkozásokon a játék, a játszva tanulás és megismerés a fő szempont.
A Segélyszervezet tervei között szerepel, hogy a Játék határokkal programot iskolák, tanodák, gyerekekkel foglalkozó intézmények, szervezetek szakmai útmutatás és folyamatos konzultációs lehetőség mellett adaptálhassák saját intézményükben.


Bővebben?

Még többet tudhatsz meg a modellprogramról készített kiadványunkból - kattints. 
A programmal kapcsolatos dokumentumok az oldal alján tölthetők le.


Videó

Hírek

A Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. közös, 2012 óta működtetett „Játék határokkal” elnevezésű programja idén újabb fontos szolgáltatással bővítette tevékenységét.
Folytatódik az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. prevenciós programja.
Május 23-án nyitották meg azt a különleges képzőművészeti kiállítást, melyre a Játék határokkal szerencsejáték-függőségi prevenciós modellprogramja keretében hirdetettet pályázatot.

Partnerek

Intézmények