Nemzetközi tevékenység - 2014

Határokon átívelő szolidaritás: humanitárius segítségnyújtás és nemzetközi fejlesztés

2014-es nemzetközi tevékenységünket a környezetünkben bekövetkezett események - súlyos árvizek, földcsuszamlások Szerbiában és Boszniában, valamint a szomszédos ukrajnai válság - áldozatainak történő segítségnyújtás határozta meg. Mindkét helyszínen a segítségnyújtás a megújult ACT Alliance nemzetközi szövetség felkérésére és finanszírozásával történhetett meg, jelentős nemzetközi támogatással. Mindkét országban egyedüli magyar szervezetként vett részt a Segélyszervezet a Szövetség munkájában, és volumenében is igen jelentős projektek végrehajtása történt meg.  Ezenfelül az észak-iraki menekülteknek nyújtottunk jelentős támogatást. 
A humanitárius programok mellett folytatódott a hosszú távú nemzetközi fejlesztési projektek végrehajtása Belaruszban, Kárpátalján, Erdélyben, valamint Afganisztánban.


Afganisztán: Eddigi legnagyobb élelmezési programunkat hajtottuk végre Afganisztánban az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keretében. 1.244 tonna élelmiszert osztottunk ki március és június között Sar-e-Pul és Samangan (Észak-Afganisztán) tartományokban. A mintegy 100 teherautónyi, alapvető létszükségletet kielégítő nemzetközi adományból 6.911 háztartás, azaz 48.377 fő részesült, melyet „food for work” – azaz élelmet munkáért program keretében kaptak meg a rászorulók. A 200 millió forint értékű projekt nagyságát az is jelzi, hogy több száz kilométer út felújítása és csatorna megtisztítása valósult meg, illetve 514 kandát (vízgyűjtő) is megtisztítottak a kedvezményezettek 3 millió munkaóra során.  További részletek.

Balkán: A boszninai és szerbiai áradások, földcsuszamlások után az első naptól a helyszínen támogattuk élelmiszerrel és ruhával a mindenüket elvesztett családokat. A gyorssegélyezésen túl egy hosszabb távú nemzetközi segélyprogram keretében nyújtottunk folyamatos segítséget: egy több mint 700 ezer USD (kb. 150 millió forint) összértékű nemzetközi program végrehajtásában vettünk részt, egyedüli magyar szervezetként. Az előzetes tervek szerint a térségben nyújtandó segítségünk összértéke meghaladja a 60 millió forintot. 2014-ben több mint 1500 főnek nyújtottunk támogatást. További részletek.

Belarusz: Börtönviseltek rehabilitációjában segítjük az első, magyar civil szervezet által önállóan végrehajtott fejlesztési program keretében Fehéroroszországban. A 2015 őszéig tartó 373 000 eurós, a EuropeAid és a Magyar Külügyminisztérium által is támogatott fejlesztési program végrehajtásban a helyi ortodox egyház karitatív szervezetével működünk együtt. További részletek.

Erdély: Az Iskolakezdés együtt! akció határon túli segélyezése keretében Erdélybe 150 tanszercsomagot küldtünk marosvásárhelyi árváknak és a város melletti kistelepüléseken élő, nehéz helyzetű családok gyermekeinek. Hagyományaink szerint, a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány által támogatott 100 fő szegény sorsú és árva gyermekek, illetve idősek otthona lakóinak vittünk karácsonyi ajándékot. Az ajándékcsomagok melletti tartósélelmiszer három (téli) hónapra biztosítja az intézményi ellátást. Az ajándékot Keresztes Ildikó énekes, a Segélyszervezet önkéntese adta át a helyszínen.

Irak: 2014-ben Észak-Irakban kezdtük meg egy nagyszabású segélyprogram végrehajtását. Nemzetközi összefogás tagjaként segítettük a belső menekülteket Erbilben és Duhok kormányzóságban. Helyszínen járt munkatársunk az Egyházak Világtanácsa (World Council of Churches, EVT) felkérésére látogatott menekülttáborokat, az ENSZ és egyéb világszervezetek számára készített ajánlásokat. A gyors segítségnyújtás során az Erbil területén lévő menekülttáborban élőket támogattuk, különös tekintettel a sokgyermekes családokra, idősekre és a fogyatékkal élőkre. Ezt követően Erbil mellett a Duhok kormányzóság területén élő jazidi, keresztény és más kisebbségekhez tartozó menekülteknek is segítséget nyújtottunk - a téli hideg beköszöntével mintegy kétszáz család kapott létfontosságú támogatást. További részletek.

Kambodzsa: Speciális krízisközpont létrehozása. A kambodzsai Kandal tartomány Bakou településen egy árvaház működik, mely magyar támogatással épült az 1980-as években. Az intézmény kihasználtsága jelenleg alacsony, az épületek állapota leromlott. Magyarország Külügyminisztériuma pályázatot írt ki a több épületből álló intézmény egy részének felújítására, amelyet a Segélyszervezet megnyert. 2013 év első félévében megtörtént a Külügyminisztériummal a szerződéskötés, valamint a Segélyszervezet elkészítette az összes épületre vonatkozó műszaki felmérést. 2014 folyamán a Segélyszervezet lebonyolította a magyar jogszabályok szerinti közbeszerzési eljárást. Az év második felében a Segélyszervezet két épületrész felújítását kezdte meg összesen 1024 nm területen. 

Ukrajna: 2014 februárjában a fővárosban történt összecsapásokat követően Magyarországról elsőként ajánlottunk fel humanitárius segítséget  több millió forint értékben (gyógyszerek, kötszerek, stb.) a sebesültek ellátásához a kijevi Szent Mihály-székesegyháznak, majd később szerepet vállaltunk a majdan-téri sebesülteket ellátó orvosok és ápolók rehabilitációjában.
Ezt követően nemzetközi felkérésre segélyszervezetünk több helyszínen is bekapcsolódott a belső menekültek ellátásába. Elsőként két nyugat-ukrajnai városban, Ivano Frankivszkben és Lembergben kezdtük a menekültek ellátását: munkatársaink mindkét helyszínen higiéniás szereket, tartósélelmiszereket, konyhai eszközöket, illetve gyermekek ellátásához szükséges adományokat (bébiételt, tejport, pelenkát) adtak át az ellátásért felelős helyi koordinációs központoknak. További részletek.

 

Videó