Segítség kárpátaljai családoknak

Én is segítek!

Egyre nehezebb a családok helyzete, a gyermekek felzárkózását különösen is gátolja a szegénység

A kelet-ukrajnai harcok nyomán kialakult válság Kárpátalján is sok családot sodort nehéz helyzetbe. Szervezetünk beregszászi központján keresztül segíti a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket támogató programokkal.

Hogyan segít támogatásod?

A beérkező adományokat téli élelmiszer segélyakciónkra, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programunk finanszírozására fordítjuk. 
Egy 5000 Ft értékű élelmiszercsomag egy átlag család 1-1,5 hónapra elegendő alapvető élelmiszerszükségletét biztosítja. 

Probléma - egyre több család nehéz helyzetben

A kelet-ukrajnai háborús helyzet következtében kialakult gazdasági válság miatt az elmúlt években Kárpátalján is sok család számára vált a megélhetés egyre nehezebbé. Miközben egyre több területen következett be áremelkedés, a bérek, illetve a pénz értéke drasztikusan csökkent. Különösen is nehéz helyzetbe hozta ez sokgyerekes családokat, az egyedülálló időseket, nyugdíjasokat. Egyre nagyobb nehézséget jelent a család létminimum szinten történő tartása, a mindennapi étkezés biztosítása, ruházkodás, a rezsi költségek kifizetése, a gyerekek beiskoláztatása. Az őszi-téli időszak még nagyobb nehézséget jelent a családoknak. A gáz- és téli tüzelő (szén, tűzifa) árának folyamatos növekedése még jobban megterheli az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családokat, nem ritka, hogy választaniuk kell: kifizetik a gázszámlát vagy ezt az összeget élelmiszerre, a gyerek téli lábbelijének megvásárlására fordítják. Az élelmiszer, gáz és villany árak növekedése az egyedülálló nyugdíjasok helyzetét is tovább nehezítette, amit az is jelez, hogy az utóbbi három év téli időszakában nappali melegedőt alakítottak ki több településen.  Egyre több magyar család fordul az Ökumenikus Segélyszervezethez élelmiszer, illetve téli tüzelő támogatásért. 

Folyamatos segítség a legkisebbeknek

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a Segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A Beregszászi Járásban a kisjövedelmű családok száma több mint másfélszeresére emelkedett 2010 és 2018 között. Helyi központunk öt éve folytat gyermekfejlesztő foglalkozásokat, melyeket 70-80 gyerek látogat rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A fejlesztő programban részt vevő gyerekek hátrányos, nehéz anyagi és szociális körülmények között lévő családokból származnak. A fejlesztő foglalkozásokon részt vevő 70 gyermek közül 48 gyerek családjának jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1624 UAH). 32 család több gyermeket nevel, 9 gyerek félárva, 7 gyerek gyámság alatt áll, 8 gyereket édesanyja egyedül álló anyaként nevel. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. A Segélyszervezet a következő időszakban szeretné folytatni és tovább erősíteni Beregszászon és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő programját. 

Kárpátaljai segélyprogramunkat itt, ezen az oldalon, vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban "Kárpátalja" megjelöléssel. 

Hírek

Szeptember utolsó napján harmadik alkalommal startol el a Beregszászi Jótékonysági Félmaraton, ahol a futók a szolidaritás, a rászorulók támogatásának fontosságára hívják fel a figyelmet. 
Sokan hallották meg a Segélyszervezet szerdán meghirdetett pénzadománygyűjtő kampányának szolidaritásra hívó szavát: 24 óra alatt több mint négyezerszer hívták föl a 1353-as adományvonalat.