Segítségnyújtás a migrációs krízisben

Magyarországon több nyitott befogadó állomáson nyújtunk humanitárius segítséget, Bicskén és Vámosszabadin hetente egyszer egy-egy alkalommal tartunk gyerekfoglalkozásokat, helyszínenként 5 szociális dolgozóval. 2015 július és 2016. júniusa között több mint 1 300  gyerekkel foglalkoztunk. A kiskunhalasi befogadó állomáson 2016 augusztusától hetente kétszer tartunk gyerekfoglalkozásokat az oda nagy számban érkező családok gyermekei számára. Szeptembertől 3 helyi pedagógus és szociális munkatársunk vezetésével heti öt napon gondoskodunk a gyerekek foglalkoztatásáról, alkalmanként hétvégi kirándulásokkal tarkítva azt.
Ezenfelül az igények felmérését követően szezonális ruházatot is juttatunk az arra rászorulóknak, illetve 4-5 tolmácsunk tájékoztatást adott a táborban lévőknek.  

A jelenlegi helyzetben heti két alkalommal vagyunk jelen a tranzit zónákban, Röszkén és Tompán, ahol az ott várakozóknak élelmiszereket, higiéniás eszközöket osztunk, valamint arab és farszi nyelven beszélő tolmácsaink információt nyújtanak a menedékkérelmet beadni szándékozóknak.

A Segélyszervezet a 2016. május 3-tól működő körmendi befogadó állomáson a kezdetektől jelen volt augusztus végéig: heti 2 napon segélyárut adott át az ott lakóknak, valamint tolmácsaival a menedékkérelmi folyamathoz kapcsolódó kommunikációt segítette.

Menekült


Hogyan segíthetsz? 

Az Ökumenikus Segélyszervezet folytatni kívánja a hazánkban tartózkodó migráns gyermekek, családok segítését, ezért adománygyűjtést indított, melyhez az alábbi módokon lehet csatlakozni:

1, itt, a honlapon, online adományozással,
2, banki átutalással a 11705008-20464565-os OTP számlaszámra, a közlemény rovatban "Migráns családok" megjelöléssel.


Segítségnyújtás 2015 nyarától 2016 tavaszáig

A hazánkban kialakult migrációs helyzetre reagálva az Ökumenikus Segélyszervezet 2015. július 1-én rendkívüli segélyprogramot indított és összefogást hirdetett. Célunk az volt, hogy a menedékkérőknek, különösen is a nőknek és gyermekeknek támogatást nyújtsunk. A segélyprogram első szakaszában szervezetünk elsősorban a kapacitásgondokkal küzdő befogadó állomásokat támogatta. A Magyarországra érkező migránsok nagy számára való tekintettel szeptember 15-től október 26-ig a határátkelőknél is jelentős támogatást nyújtottunk.

1, Krízisközpontok és mobilcsapatok a határnál: először szeptember 10-től röszkei krízisponton az ott várakozó illegális határátlépők – különösen a családok és gyerekek – számára nyújtottunk folyamatos segítséget a várakozás ideje alatt. A rászorulók takarók, higiéniás csomagok és élelmiszer formájában kaphattak azonnali segítséget. A krízisponton arab, pastu és dari tolmácsokból álló csapat is dolgozott, segítve a folyamatosan érkezők informálását a rájuk váró menekültügyi eljárás lépéseiről.

 

Ezt követően a szeptember 15-én felállított mobilcsapatunk három ország határánál hajtott végre segélyakciókat, napi 1500-2000 embert ellátva, szükségleteknek megfelelően. A magyar humanitárius szakemberekből, tolmácsokból és önkéntesekből álló csapat Röszke után elsőként Horgosnál, a határ közelében lévő táborban békésen várakozó menedékkérők számára osztott vizet valamint élelmiszercsomagokat, majd Bezdánban folytatta a segítségnyújtást. A Segélyszervezet a határzárat követő napokban a szerbiai helyszíneken mintegy 4000 alkalommal nyújtott kézzelfogható segítséget. Ezenfelül arab nyelvű tolmácsai tájékoztatással is segítették az arra rászorulókat. 

Szeptember 18-tól kezdődően egészen az október 16-ai határzárig munkatársaink és önkénteseink a horvát határnál - egy-egy mobil sátrat is felállítva - Beremenden és Barcson, az osztrák határnál pedig Hegyeshalomnál  nyújtottak folyamatos támogatást a Magyarországra érkezőknek. A migránsok között mindhárom helyen tartós élelmiszereket, gyümölcsöket, ásványvizet osztottak, valamint különböző higiéniás csomagokkal, takarókkal és ruhaneműkkel segítették őket, különös figyelmet fordítva a nőkre és gyermekekre. Mivel a buszok, vonatok sok esetben éjjel érkeztek, a mintegy 30 főből - munkatársakból, önkéntesekből, illetve tolmácsokból - álló mobilcsapatok gyakran hajnalig dolgoztak, nem ritkán több alkalommal is ellátva a hosszabb ideig várakozókat. Az ökumenikusok a közel egy hónap alatt Beremenden, Barcson és Hegyeshalmon több mint 180 000 migránsnak nyújtottak segítséget.

Az október 16-án életbe lépett határzárat követően két mobilcsapatot küldtünk Szlovéniába. A magyar segítők a migránsok ellátásába kapcsolódtak be a horvát határhoz közeli Petesháza központtal. A szervezet munkatársai ezenfelül felméréseket végeztek, felvették a kapcsolatot a helyi egyházi és partnerszervezetekkel, és az elmúlt hónapok tapasztalatainak átadásával segítették a helyi segítőket. Elsősorban könnyen osztható élelmiszert és ivóvizet osztottunk, de a hideg időjárás miatt a meleg zokni, takaró és a gyógyszerek is helyet kaptak a segélyszállítmányokban.

2, Kézzelfogható segítségnyújtás a befogadó állomásokon: folyamatosan támogattuk a befogadó állomásokra (Bicskére, Nagyfára és Vámosszabadira) érkező gyermekeket, szülőket. A segítségnyújtás során főképp tartós élelmiszereket, gyermektápszereket, pelenkákat, gyermekruhákat takarókat, törölközőket, különböző higiéniai cikkeket és tisztálkodószereket biztosítottunk a rászorulóknak. 
Segélyszervezetünk július elején elsőként hajtott végre rendkívüli segélyakciót a nagyfai befogadó központban.  Munkatársaink az evangélikus egyház felajánlásából 1 millió forint értékben adtak át  bébiételt, pelenkát, gyermekruhát és gyermekápolási cikkeket a táborban tartózkodó gyermekek számára. A táborokkal egyeztetve, a szükségletek szerint folytattuk ezt követően a szállításokat a következő hónapokban: így további több millió forint értékű tartósélelmiszerrel és higiéniás csomagokkal támogattuk a Vámosszabadiban, illetve Bicskén található táborokat is.

3, Pszicho-szociális támogatás: A kézzel fogható segítség mellett a Segélyszervezet a pszichoszociális segítségnyújtásba is bekapcsolódott, szakemberei heti rendszerességgel tartottak gyermekfoglalkozásokat két befogadó állomáson, Vámosszabadiban és Bicskén. Mindkét állomás rövid ideig, jellemzően néhány napig biztosított szálláshelyet gyermekeknek. Tevékenységünk célcsoportját a 3-14 éves gyermekek adták. A program szeptembertől a táborokban dolgozó tanárok munkájának szakmai támogatásával is kiegészült.   

4, Rendkívüli segélyakciók: a szervezet részt vett rendkívüli segélyakciók végrehajtásában is a budapesti tranzitzónákban és az M1-es autópályán elindult családok körében is.
Mindeközben szerb partnerünk, a szintén ökumenikus karitatív szervezet, az Ekumenska Humanitarna Sluzba munkájának támogatásán keresztül is segítettünk a kialakult válsághelyzetben. A hatékony segítségnyújtás érdekében folyamatos volt a tevékenységek koordinációja a többi országos karitatív szervezettel.   

5, Segítségnyújtás Szlovéniában: a 2015. októberi határzárt követően 2016. májusáig  munkatársaink Szlovéniában is végezték migránsokat segítő munkájukat helyi partnerszervezetünkkel, az EHO Podpornica-val együttműködve. Elsődleges cél volt a nők és gyermekek támogatása: két helyszínen, a lendvai és a sentilji befogadó központban ahol gyermekek és nők számára pihenőhelyet/játszósarkot (Child Friendly Space) alakítottunk ki és működtettünk a nap 12 órájában. Ezenfelül részt vettünk a betegek szállításában is. 


Nemzetközi összefogás

A világszerte több mint 120 segélyszervezetet tömörítő genfi székhelyű ACT Alliance segélyszervezeti szövetség tagjai az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül segítettek a Magyarországon kialakult rendkívüli migrációs válsághelyzetben. A nagyszabású program ötvözte és ötvözi a hazánkban már lezajlott, a krízishelyzetben nélkülözhetetlen gyors, rugalmas segélyakciókat és a hosszú távú programelemeket. 

Munkánkat részben magyar kormányzati támogatással, részben  pedig jelentős nemzetközi források bevonásával végeztük. Segélyszervezetünk jelenleg is  részt vesz a ljubjanai központú nemzetközi koordinációban is. 

Hírek

A menekültügyi és migrációs válság idején tanúsított humanitárius munkája elismeréseként a Segélyszervezet két munkatársa is miniszteri elismerő oklevelet kapott.
Idén a hazánkban már státusszal rendelkező migráns gyerekek számára is biztosít integrációs célú nyári élményprogramot Segélyszervezet.
A Segélyszervezet munkatársai továbbra is gyermekfoglalkozásokat szerveznek heti egy-egy alkalommal a bicskei és vámosszabadi befogadóállomáson.