Sokszínű önkéntesség - 2015

Az önkéntesség szervezetünk egyik alapértéke: 2015-ben több mint 1000 önkéntes segített munkánkat, s közel 500 új önkéntes jelentkezett segélyszervezetünkhöz.

A gyermekek, fiatal felnőttek megszólítására különösen is nagy hangsúlyt fektetünk. 2015-ben is több alkalommal tartottal szakembereink előadásokat, foglalkozásokat, szemléletformáló programokat oktatási intézményekben, vagy nyári táborokban, fesztiválokon. 2015-ben először vettünk részt önálló állomásként az általános- és középiskolásoknak szóló Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen, melynek a budapesti Hajógyári-sziget adott otthont. A versenyen 21 általános iskolai és 19 középiskolai csapat tagjai mérték össze tudásukat, standunknál pedig interaktív, játékos feladatok teljesítésével ismerhették meg a szervezet munkáját.

2015. április 17-19. között önálló standdal vettünk részt a Pszinapszis elnevezésű rendezvényen. A Pszinapszis (Budapesti Pszichológiai Napok) Európa legnagyobb, kizárólag diákok és pályakezdő fiatalok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye, melyen szakértőink a családon belüli erőszak témakörében tájékoztatták az érdeklődő fiatalokat. A Szélrózsa evangélikus ifjúsági fesztiválon sokadik éve vagyunk jelen önálló programmal. 2015-ben a Szélrózsa utótalálkozón vettünk részt a Fasori Evangélikus Gimnáziumban. 2015-ben a Salföldi Dalföld fesztiválon is részt vettünk: itt a Felhőtlen gyermekkor kampány népszerűsítése mellett önkéntes regisztrációra is lehetőséget adtunk a fesztivál résztvevőinek. 

Minden esetben gondoskodunk arról, hogy az önkéntesek megfelelő felkészítésben, képzésben részesüljenek egy-egy programban való részvétel előtt. A felkészítés kitér a feladatok ismertetésén kívül az önkéntes törvény vonatkozó ismereteire (így az önkéntesek jogaira, kötelezettségeire, a fogadó szervezet kötelezettségvállalására egyaránt), valamint az önkéntes tevékenységre vonatkozó egyéb, munkavédelmi, etikai tudnivalókra. 2015-ben 5 alkalommal került sor a Segélyszervezethez újonnan regisztrált önkéntesek képzésére. Az ú.n. „Önkéntes Alapok” felkészítőn összesen 68 fő vett részt.

Az év első félévében önkéntesek heti rendszerességgel tartottak játszó- és korrepetáló foglalkozásokat a Segélyszervezet soroksári gyermekjóléti intézményében, a központ által segített hátrányos helyzetű kisiskolásoknak. Az önkéntesek több alkalmas felkészítő, érzékenyítő képzésen vettek részt a programot megelőzően. A 2015-ös - hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett - nyári táborokon 4 fő önkéntes vett részt, számukra egy speciális, előzetes felkészítőt tartottak szakembereink.

Az adventi szeretet.éhség. kampány során különösen sok egyéni és céges önkéntes csatlakozott az adománygyűjtéshez, ezért sok energiát fordítottunk arra, hogy megfelelően felkészítsük önkénteseit a konkrét feladatokra. A kampány előkészítéseként átfogó tájékoztatási anyagok készültek az önkéntesek részére, a Bazilikánál felállított Adományponton pedig tapasztalt önkéntes koordinátorok adták át a különböző feladatok elvégzéséhez szükséges ismereteket, és tájékoztatták a helyszínen az önkénteseket a gyakorlati teendőikről.

2015-ben 444 fő egyéni önkéntes jelentkezett szervezetünkhöz, akikkel a kapcsolattartás folyamatos. 2014 és 2015 között megteremtette a segélyszervezet annak technikai feltételeit, hogy az önkéntesek egy újonnan kialakított online regisztrációs felületen jelentkezzenek a Segélyszervezethez. Az önkéntesek megtartása, elkötelezettségük növelése érdekében rendszeres találkozókat szerveztünk az önkéntesekkel. 2015. december 5-én az Önkéntesség Világnapja alkalmából 3 fő „elkötelezett önkéntes” kitüntetést kapott. 2015. december 14-én egyik kiemelkedő önkéntesünk Pro Voluntarius díjban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma által.

A támogató partner vállalatok részéről mind nagyobb igény mutatkozik olyan önkéntes programokra, ahol a munkatársak karitatív céllal egy-egy napra aktívan bekapcsolódhatnak tevékenységünkbe, illetve önkéntes munkájukkal segíthetik a szervezetet. Arra törekszünk, hogy az akciók megtervezésétől, előkészítésétől, a lebonyolításig megteremtsük a feltételeit az értékteremtő, alkotó munkának. 2015-ben is számos karitatív csapatépítő szervezésére került sor intézményeinkben. A Bunge munkatársai szebbé varázsolták a csepeli hajléktalanok nappali melegedője kertjét, illetve kertrendezési munkákat végeztek el intézményeinkben a Novartis lelkes önkéntes munkatársai is. A Tesco csapata a budapesti családok átmeneti otthonában a falak újrafestésével szebb környezetet teremtett az otthonban lakók számára.

A legjelentősebb, legtöbb céges önkéntes csoportot vonzó események az adventi adománygyűjtéshez kapcsolódó rendezvények voltak. A Bazilika előtti karácsonyi vásáron működtetett mézeskalács sütödében és Adományponton 2015 decemberétől 12 partner cég munkatársai 14 napon keresztül segítették az Adománypont működését, míg a karácsony előtti héten megrendezett 6 napos szeretetvendégségen 6 cég összesen 65 önkéntes munkatársa látott el szolgálatot.