Társadalmi szolidaritás - 2014

A szervezet szociális és fejlesztési munkájának folyamatos kommunikációján túl 2014-ben több kampányt indított egy-egy kiemelt ügy támogatására. A hagyományos tanévkezdés előtti Iskolakezdés együtt!, valamint az ország legnagyobb adventi összefogásává vált szeretet.éhség. mellett első alkalommal hirdetettük meg májusban a Felhőtlen gyermekkor! adománygyűjtés és programsorozatot.
Minden évben ismétlődő, állandó akciónk mellett több egyedi médiakampányt is lebonyolítottunk 2014-ben. A párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás megelőzésére nagy hangsúlyt helyezve, Vedd észre! címmel tavasszal és ősszel is országos kampányt indítottunk, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék, ha valami nincs rendben a családban, az adott kapcsolatban. Ezenfelül a környező országokban (Balkán térség, illetve Ukrajna) folytatott rendkívüli segítségnyújtásra, valamint az észak-iraki menekültek problémájára hívtuk fel a társadalom figyelmét.


Vedd észre, ha valami nincs rendben! A párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás megelőzésére nagy hangsúlyt helyezve, Vedd észre! címmel tavasszal és ősszel is országos kampányt indítottunk, hogy gyakorlati segítséget nyújtsunk fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék, ha valami nincs rendben a családban, az adott kapcsolatban. További részletek.


Felhőtlen gyermekkor címmel indítottunk egy hónapon át tartó adománygyűjtést és programsorozatot májusban. Az akció célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a Segélyszervezet által működtetett családok átmeneti otthonaiban zajló munkára, melynek köszönhetően évente több száz nehéz sorsú gyermek tapasztalhatja meg a biztonságos otthon élményét, és kaphat esélyt egy boldogabb gyermekkorra. Az országos akcióhoz ezúttal is stratégiai partnerként csatlakozott a Tesco, így a 1353-as adományvonal mellett az áruházlánc kasszájánál kapható kuponok megvásárlásával is bárki hozzájárulhatott a gyermekek tanulásához, nyári táboroztatásához és körülményeik javulásához. Az akció 6 hete alatt összesen 56 701 750 forintnyi adomány gyűlt össze a vásárlók segítségével. A Tesco pedig ezt az összeget megduplázta, így összesen 113 403 500 forinttal járul hozzá a Segélyszervezet gyermekekért végzett munkájához. További részletek.


Iskolakezdés együtt! címmel harmadszor hirdettünk országos adománygyűjtést 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. Célkitűzésként határoztuk meg, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Idén is bárhonnan lehetett csatlakozni az összefogáshoz a 1353-as adományvonal hívásával.
A tanévkezdő segélyakciót több partner is segítette, így az adományvonal mellett újabb módokon is lehetett csatlakozni. Az augusztus 21. és 24. között a Kopaszi-Gátnál megrendezett IRONMAN 70.3. Budapest sporteseményen egy különleges installáció került felállításra a versenyzőknek a célszalag előtt, mely alatt átfutva egy csengőt húzhattak meg. További részletek.


szeretet.éhség. 2014 adventjén immár 19. alkalommal indítottuk el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését. A szeretet.éhség. mottóról és tört mézeskalácsszívről ismert felhívás hatására a gyűjtés partnereinek és a médiának köszönhetően mintegy 1 millióan csatlakoztak a Segélyszervezet célkitűzéseihez. 
A gyűjtésnek ezúttal egy november 22-ére szervezett rekordkísérlet adta meg a kezdő lendületet: szervezetünk önkéntesei 1353 darab mézeskalácsszívet sütöttek meg az Akvárium Klubban. A hagyományoknak megfelelően advent első vasárnapján közös ünnepi gyertyagyújtásra gyűltek össze az összefogás partnerei. Az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek, valamint Lehel László ismertették az adománygyűjtés célkitűzéseit. 
Az összefogáshoz minden korábbinál több módon lehetett csatlakozni. A legnépszerűbb adományozási forma ezúttal is a 1353-as adományvonal volt, melynek hívása 250 forint támogatást jelentett. Advent időszakában több mint 686 ezer alkalommal tárcsázták országszerte a 1353-at. 
Újabb rekordot döntött a Tesco áruházakban zajló gyűjtés. A november 17. és december 31. között az ország valamennyi Tesco áruházának kasszáinál megvásárolható 250 forintos adománykuponokból összegyűlt 82 833 750 forint közel 20 millió forinttal haladta meg a tavalyi gyűjtés eredményét.
A szeretet.éhség. adománypont 2014-ben az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvény részeként lelt otthonra. Aki elzarándokolt a Szent István Bazilikánál található vásárban berendezett faházikókhoz, hogy adományát személyesen adja át, az önkénteseink által készített mézeskalácsszív dísszel lett gazdagabb. A város egy másik illusztris épületének tövében, az Operaház Diótörő Fesztiváljának részeként szintén folyamatos volt a gyűjtés: forralt bor és más finomságok megvásárlásával lehetett csatlakozni az adományozók köréhez. 
Jónak lenni jó: Az MTVA 2014 végén harmadik alkalommal hirdette meg jótékonysági akcióját, mellyel ezúttal az Ökumenikus Segélyszervezetet támogatta. A többhetes akció egész napos adománygyűjtő műsorfolyammal zárult. Az adományvonalra érkezett hívások, a telefonon tett felajánlások, valamint az felajánlott tárgyak aukciójából származó adományokat meglepetéseként a Demján Sándor Alapítvány másfélszerezte meg a nap végén, 55 766 525 forintos hozzájárulást adva a 167 299 575 forintos végeredményhez. További részletek.


Sorsfordító esély: Különleges módon jubilált a 2014-ben 65 éves Nők Lapja: segélyszervezetünkkel összefogva adománygyűjtést indított rászoruló családok számára. Az összefogás keretében a lap és olvasói olyan embereken kívántak segíteni, akik maguk is tesznek a saját sorsuk megjobbítása érdekében, ezért választották a Segélyszervezet 2013-ban indult kastélyosdombói modellprogramját. A „Sorsfordító esély” elnevezésű közös adománygyűjtés a segélyprogram otthonteremtési szakaszát támogatta: a családok számára önálló életre esélyt adó otthonok megvásárlását, felújítását.  A lap havonta jelentetett meg egy-egy írást, bemutatva munkánkat, a kastélyosdombói esélyteremtő programban részt vevő családokat, munkatársakat. A Nők Lapja 65 éves ünneplését is a jótékonyság jegyében szervezte: 2014. november 30-án az Erkel Színházban tartott János Vitéz előadásának teljes bevételét is a Sorsfordító esély program támogatására ajánlották fel. A teljes 2014-es éven átívelő riportsorozat zárásaként  a Nők Lapja az év végén színes riportban számolt be a beérkezett adományokról és a források felhasználásról.


Adok-Kapok Napok: ruhagyűjtés együttműködésben a Premier Outlettel- Az Outlet munkatársai és önkénteseink április 26. és május 11. között fogadták a ruhaadományokat a Premier Outlet egyik üzlethelyiségében kialakított Adománygyűjtő pontban. A jótékonysági felhívásban hangsúlyozták, hogy jó minőségű és tiszta ruhadarabokat várnak, amelyek bármilyen munkahelyi és szociális helyzetben bátran viselhetők. Meglepetésszerű rekorddal, 40.000 ruhaadománnyal zárult a jótékonysági felhívás. A felajánlott ruhák, cipők, kiegészítők több ezer gyermeknek, családnak segítettek jó minőségű öltözethez jutni. További részletek.


Rendkívüli kampányok: 2014-ben három esetben indítottunk országos adománygyűjtést rendkívüli katasztrófa helyzet következtében. 

2014 februárjában az ukrajnai válsághelyzet áldozatai, tavasszal a Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában történt rendkívüli árvízi helyzet károsultjai, míg ősszel az iszlám állam elől menekülő iraki menekültek támogatására indítottunk adománygyűjtést. Többféle módon lehetett a gyűjtésekhez csatlakozni, így a honlapon bármilyen bank- vagy hitelkártya használatával online adományozással; valamint a 1353-as adományvonal hívásával 250 forinttal lehetett támogatást eljuttatni. Átutalással vagy csekkbefizetéssel is fogadtuk az adományokat.
Mindhárom esetben folyamatos sajtó és PR munkával igyekeztünk tájékoztatást nyújtani a támogatóknak az aktuális problémákról, illetve az adományok felhasználásának módjáról. A sajtó munkatársai részben itthonról, részben a helyszínről tudósítottak munkánkról.  

 

Videó