Te meddig mennél el egy pohár vízért?

2012

2012-ben etiópiai segélyprogramunkhoz kapcsolódóan egy szemléletformáló akciót is indítottunk: egy futópad segítségével bárki megtapasztalhatta, milyen, amikor egy kis vízért kilométereket kell gyalogolni…

Az akciót szervezetünk dél-etióp kúttisztítási projektjének helyszínéről visszatért Koko indította: „Megdöbbentő volt látni, hogy amíg itthon elegendő egy mozdulattal megnyitni a csapot és jön a tiszta víz, Etiópia vidékein nők és gyermekek naponta 5-10 kilométert gyalogolnak 20 liter vízzel a hátukon, hogy családjuk vízhez jusson.”

A szemléletformáló akció mára számos hazai oktatási intézményben és több országos fesztiválon szerepelt nagy sikerrel. Szervezetünk jószolgálati nagykövete mellett Bebe, a Back II Black együttes etióp származású frontembere is csatlakozott a felhíváshoz. A többek között az Erzsébet téren, a Zöld Pardonban és a Szélrózsa Fesztiválon felállított futópadon egymást váltották az önkéntes vízhordók, így ez idáig több százan fejezték már ki szolidaritásukat. A résztvevőkről gyaloglás közben fénykép készül, melyet a Segélyszervezet facebook oldalán oszt meg, hogy még többekhez juthasson el az információ.

A futópadon való gyaloglással a 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozóra érkező prominens résztvevők is megtapasztalhatták, milyen nehéz dolguk van az ivóvízért minden nap hosszú kilométereket megtevő afrikai nőknek, gyermekeknek. A külügyminisztérium felkérésére ugyanis a rendezvényen is megjelent figyelemfelhívó akciónk. A résztvevők közül sokan éltek a lehetőséggel, hogy a futópadon két marmonkannával gyalogolva kifejezzék a világon élő, súlyos vízproblémával küzdő emberek iránti szolidaritásukat. A programsorozatra látogató diákok mellett a külföldi delegációk tagjai, Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár és H. H. Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheswarananda, jógi, guru, a Jóga a Mindennapi Életben rendszer alapítója is részt vett akciónkban.

Videó

Hírek

A nemzetközi konferencia helyszínén, a Millenárison felállított futópados installáció azon országok lakóinak vízért folytatott napi küzdelmére szeretné felhívni a figyelmet, ahol komoly gondot okoz a mindennapokban a tiszta ivóvízhez jutás.
Rendhagyó tanóra keretében hívta föl a figyelmet az egyik legnagyobb globális problémára, március 22-én, a víz világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban.
A gyűjtés másfél hónapja alatt több mint 30. 000, egyenként 250 forintot felajánló telefonhívás érkezett az adományvonalra, mely mintegy 7,5 millió forint támogatást jelent.