Tevékenységünk Irakban

Segélyszervetünk 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014-ben a az Iszlám Állam gyors térnyerése után belső menekülteket és szír menekülteket támogattunk Iraki Kurdisztánban. A kedvezményezett célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző kisebbségek, köztük a keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. 2016 júniusában a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megnyitottuk képviseletünket erbili székhellyel, melynek célja, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez. A 2016-os és '17-es években a szervezet a Moszult tömegesen elhagyni kényszerülő belső menekülteket támogatta számos humanitárius segélyakcióval. 

2017 októberében újabb projekt indult a "Hungary Helps" égisze alatt. Ennek keretében újabb központot nyitottunk a Moszul melletti Bashikában, hogy a helyben boldoguláshoz nyújtsunk támogatást a háború után visszatérő családoknak. A program első, már lezárult szakaszában 55 lakóházat építettünk újjá, 1 fiú- és 1 lányiskolát újítotuttunk föl, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végeztük el.  Az újjáépítés mellett humanitárius segítségként 324 család téli tüzelőt, 600 család pedig élelmiszert és takarókat kapott. A kézzel fogható segítségen kívül a segélyprogram fontos eleme a pszichoszociális segítségnyújtás is a sokat szenvedett családoknak. A programhoz csatlakozott az Magyarországi Evangélikus Egyház is: ennek köszönhetően további 17 család házának felújítását végezzük jelenleg is Bashiqában. 2018 novemberében újabb 10 millió forintot gyűjtöttek össze az evangélikusok az üldözött keresztényeket segítő munka támogatására, ezt az adományt a Quaraqosh-i kórház felújítására fordítjuk. 

2018-ban indult eddigi legjelentősebb iraki fejlesztési programunk: az Európai Unió MADAD Alapja által finanszírozott két éves program keretében a helyben maradáshoz nyújtunk támogatást a háború után visszatérőknek a Ninivei fennsíkon: a középpontban a munkahelyteremtés, a befogadó közösségek erősítése áll.  Az Iraki Kurdisztán három kormányzóságában (Duhok, Erbil és Szulejmánia) megvalósuló program 7800 kedvezményezettet ér el közvetlenül.

2019-ben indult a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott segélyprogram újabb két éves, 375 millió forint értékű szakasza. Ennek keretében öt, az Iszlám Állam térnyerése miatt súlyosan károsodott iskolát újítunk fel a Moszullal szomszédos Hamdaniya kormányzóság területén, Karemlesh (itt kettőt), Bashiqa, Quaraqosh és Talkif településeken. Segélyszervezetünk emellett hat ivóvíz ellátáshoz kapcsolódó, és 26.549 ember ivóvíz ellátását biztosító hálózat és tározók rekonstrukcióját hajtja végre Karakosh hat településén: Gabara, Taftian, Nasiria, Baqufa, Hatura és Sereshka falvakban. Az újjáépítés mellett 200 családot támogatunk humanitárius segéllyel: a hideg téli időszakokban élelmiszert és takarókat juttatunk el a rászorulóknak. Folytatódik a pszichoszociális segítségnyújtás is, melyet a sokat szenvedett családok egy újonnan beindított közösségi központban vehetnek igénybe Quaraqoshban.

Iraki tevékenységübjet a magyarországi központi iroda felügyeletével, az erbili humanitárius képviseletünkön keresztül, helyszínre delegált magyar munkatársakkal, valamint helyi munkatársakkal, szakértőkkel továbbá helyi partnerekkel történő együttműködésben végezzük. A partnerszervezetek közül kiemelkedik a duhoki székhelyű Christian Aid Program Norhtern Iraq (CAPNI), valamint a szulejmániai székhelyű Rehabilitation, Education And Community Health (REACH) helyi civil szervezet.

Iraki humanitárius szerepvállalásunk során eddig összesen 1,69 Mrd forint értékben nyújtottunk segítő kezet több mint 65 000 háborútól szenvedő iraki rászoruló számára.


Háttér

2014 óta keresztény és más kisebbségekhez tartozó családok százezrei kényszerültek elhagyni otthonukat szíriai és iraki területeken, az ISIS elől menekülve. Az Irakban kialakult humanitárius válság egyike a legösszetettebb és legmélyebb kríziseknek a világon. Mintegy 10 millió iraki, köztük 3,4 millió belső menekült szorul továbbra is humanitárius segítségre.

Az elmúlt évben a Magyarországot is elérő migrációs hullám mindannyiunkhoz kézzelfogható közel hozta a háborús krízis következményeit: emberi sorsokat, történeteket. Kevesebb szó esett azonban azokról a családokról, akik a visszatérés reményében Észak Irakban és Kurdisztánban kerestek átmeneti menedéket. Csak Duhok tartományba több mint 450 ezer, Erbilbe 156 ezer, míg Sulaymaniyahba 100 ezer menekülő érkezett. A krízis az Iszlám Állam legyőzésével és az ostrom alatt tartott városok felszabadulásával sem ért véget: a nehéz gazdasági helyzetben különösen nagy szükség van a visszatelepülők támogatására. 


Iraki segélyprogramunkat online adományozással vagy banki átutalással a 11705008-20464565-os OTP számlaszámra, a közlemény rovatban "Irak" megjelöléssel lehet támogatni.

Minden kis segítségre szükség van!