Tevékenységünk Irakban

Segélyszervetünk 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014-ben a az Iszlám Állam gyors térnyerése után belső menekülteket és szír menekülteket támogattunk Iraki Kurdisztánban. A kedvezményezett célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző kisebbségek, köztük a keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket. 2016 júniusában a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megnyitottuk képviseletünket erbili székhellyel, melynek célja, hogy hosszú távú segélyprogramjaival hatékony segítséget nyújtson a háború miatt nehéz helyzetbe került családok helyben maradásához, életük újrakezdéséhez. A 2016-os és '17-es években a szervezet a Moszult tömegesen elhagyni kényszerülő belső menekülteket támogatta számos humanitárius segélyakcióval. 

2017 októberében újabb projekt indult a "Hungary Helps" égisze alatt. Ennek keretében újabb központot nyitottunk a Moszul melletti Bashikában, hogy a helyben boldoguláshoz nyújtsunk támogatást a háború után visszatérő családoknak. A program első, már lezárult szakaszában 55 lakóházat építettünk újjá, 1 fiú- és 1 lányiskolát újítotuttunk föl, valamint egy 2500 embert ellátó vízhálózat rekonstrukcióját végeztük el.  A kézzel fogható segítség mellett a segélyprogram fontos eleme a pszichoszociális segítségnyújtás is a sokat szenvedett családoknak. A programhoz csatlakozott az Magyarországi Evangélikus Egyház is: ennek köszönhetően további 17 család házat tudtunk felújítani. 

2018-ban indult eddigi legjelentősebb iraki fejlesztési programunk: az Európai Unió MADAD Alapja által finanszírozott két éves program keretében a helyben maradáshoz nyújtunk támogatást a háború után visszatérőknek a Ninivei fennsíkon: a középpontban a munkahelyteremtés, a befogadó közösségek erősítése áll.  Az Iraki Kurdisztán három kormányzóságában (Duhok, Erbil és Szulejmánia) megvalósuló program 7800 kedvezményezettet ér el közvetlenül.

2018-ban az ACT Alliance nagyszabású segélyprogramjának végrehajtásában is részt veszünk: ennek során a Moszul melletti, leginkább rászoruló térségeket látjuk el tiszta vízzel, illetve a mezőgazdaság helyreállításához járulunk hozzá.

Az iraki tevékenységet a magyarországi központi iroda felügyeletével, az erbili humanitárius képviseletén keresztül, helyszínre delegált magyar munkatársakkal, valamint helyi munkatársakkal, szakértőkkel továbbá helyi partnerekkel történő együttműködésben végezzük.


Háttér

2014 óta keresztény és más kisebbségekhez tartozó családok százezrei kényszerültek elhagyni otthonukat szíriai és iraki területeken, az ISIS elől menekülve. Az Irakban kialakult humanitárius válság egyike a legösszetettebb és legmélyebb kríziseknek a világon. Mintegy 10 millió iraki, köztük 3,4 millió belső menekült szorul továbbra is humanitárius segítségre.

Az elmúlt évben a Magyarországot is elérő migrációs hullám mindannyiunkhoz kézzelfogható közel hozta a háborús krízis következményeit: emberi sorsokat, történeteket. Kevesebb szó esett azonban azokról a családokról, akik a visszatérés reményében Észak Irakban és Kurdisztánban kerestek átmeneti menedéket. Csak Duhok tartományba több mint 450 ezer, Erbilbe 156 ezer, míg Sulaymaniyahba 100 ezer menekülő érkezett. A krízis az Iszlám Állam legyőzésével és az ostrom alatt tartott városok felszabadulásával sem ért véget: a nehéz gazdasági helyzetben különösen nagy szükség van a visszatelepülők támogatására. 


Iraki segélyprogramunkat online adományozással vagy banki átutalással a 11705008-20464565-os OTP számlaszámra, a közlemény rovatban "Irak" megjelöléssel lehet támogatni.

Minden kis segítségre szükség van!